Cookie- og Privatlivspolitik
Vampyrer på film - fra uhyrer til drømmefyre

Vampyrer på film - fra uhyrer til drømmefyre

En gyser-forskers bekendelser

Stem op!
17
Stem ned!
0
(reset)

Kino.dk har i anledning af The Twilight Saga: Breaking Dawn - del 2s snarlige premiere talt med gyser-forsker og ph.d fra Aarhus Universitet, Mathias Clasen, om den udvikling, vampyren i tidens løb har gennemgået på film.

Tusindvis af fans venter i spænding på at gense Robert Pattinson som den godhjertede vampyr Edward Cullen, men det romantiske skær, der indhyller Twilight-vampyrerne, er imidlertid ikke et, de overnaturlige væsner er født med - tvært imod.

- Vampyren og filmmediet fandt hurtigt ud af, at de var som skabt til hinanden. Et af de tidlige eksempler er stumfilmen Nosferatu fra 1922, der er en uautoriseret filmatisering af Bram Stokers roman ’Dracula’ fra 1897. Den tyske filminstruktør F. W. Murnau havde hverken penge eller lyst til at købe rettighederne, så han ændrede karakterernes navne, så Dracula blev til Graf Orlok, fortæller gyserforskeren og understreger:

- Graf Orlok var en decideret væmmelig vampyr, der blev spillet af den tyske skuespiller Max Schreck. Figuren var frygtindgydende, klam, rotteagtig og dyrisk.

Max Schreck som Graf Orlok i 'Nosferatu'Max Schreck som Graf Orlok i 'Nosferatu'

Skildringen af vampyren fra 1920’ernes film stemmer i det store hele overens med den sydøsteuropæiske folklores fortællinger om uhyggelige, blodsugende væsner. Men det menneskelige monster har dog ifølge gyser-forskeren med tiden vist sig flydende i sin fortolkning.

Fra Graf Orlok til Edward Cullen
Tilbage i 1920’erne var der næppe nogen teenagepiger, der hang idolplakater af Graf Orlok op på værelserne, men da Tod Browning i 1931 genindspillede filmen under titlen ’Dracula’, fremstod greven med de spidse hjørnetænder pludselig som en tiltrækkende, sofistikeret adelsmand.

Hovedrollen blev spillet af den ungarske skuespiller Béla Lugosi, der leverede så god en skurk, at han sidenhen ikke blev tilbudt andet end skurke- og monsterroller. Da han i 1956 døde, siges det, at han blev begravet i sit Dracula-kostume.

Herefter begyndte vampyrens optræden på film at være præget af større ambivalens, og ifølge Mathias Clasen vækker de efterfølgende film også andre følelser end blot skræk og rædsel:

- Med Hammer Studios’ vampyrfilm fra slutningen af 1950’erne frem til de tidlige 1970’ere begyndte vi også at se vampyrer med et seksuelt aspekt.

I den periode, hvor seksuel frigørelse var et varmt emne, kunne Christopher Lee opleves i rollen som en forførende Grev Dracula omgivet af blottede, hvide kvindebarme. Indtil premieren på Hammer Studios Horror of Dracula fra 1958 havde vampyr-film været relativt kyske, og ifølge filmens instruktør, Terence Fisher, var filmens største bidrag til Dracula-myten at bringe de underliggende seksuelle elementer frem i lyset.

- I 1970’erne kunne man desuden opleve vampyren blive underlagt en omfortolkning, der passede godt ind i tidsåndens fokus på minoriteter og stemmer, som normalt ikke blev hørt, fortsætter Mathias Clasen.

- Her ser man i litteraturen vampyren fremstillet som et stakkels misforstået væsen, fx i Anne Rices roman Interview with the Vampire fra 1976, der blev filmatiseret med Brad Pitt og Tom Cruise i hovedrollerne i 1994. Filmen illustrerer meget godt vampyren som en stakkels, eksistentialistisk plaget sjæl, der er fanget mellem sine drifter og sin samvittighed.

Brad Pitt i 'Inteview with the Vampire'Brad Pitt som Louis de Pointe du Lac i 'Interview with the Vampire'

Den mere menneskevenlige vampyr ses også i Blade-trilogien (1998-2004), hvor Wesley Snipes spiller halv vampyr/halvt menneske, der gennem sin nedslagtning af onde vampyrer bliver en beskytter af den menneskelige race. Sameksistensen mellem mennesker og vampyrer er ifølge Mathias Clasen herefter kun blevet tættere:

- Med tiden blev vampyr-galleriet så nuanceret, at det pludselig kunne lade sig gøre at være kæreste med en vampyr. Den tendens kammede helt over i det nye årtusind, hvor TV-serien ’The Vampire Diaries’ og filmatiseringen af ’The Twilight Saga’ bragte den superromantiske vampyr på banen.

Den moderne vampyr er et lækkert hug
Vampyrens lange rejse op gennem forrige århundrede har nu kastet en langt mere tandløs blodsuger af sig, der i særdeleshed har bidt sig fast i det unge kvindelige publikum. Mathias Clasen understreger i den forbindelse, at den nye vampyr-type optræder i en anden genre end de vante gyserfilm:

- Jeg vil ikke kalde film som ’Twilight’ for horror, da det er noget andet, der er deres sigte. De bruger vampyrfiguren som en slags symbolsk, ufarlig, dramatiseret præsentation af seksualitet og sanselighed, og jeg tror, at det er det, der i virkeligheden tiltaler deres unge målgruppe.

Gyser-forskeren forklarer, at hvor den gammeldags vampyr indeholder alle de negative aspekter i den menneskelige natur, så gælder nøjagtigt det modsatte for den moderne vampyr.

Robert Pattinson i 'The Twilight Saga: Eclipse'Robert Pattinson som Edward Cullen i 'The Twilight Saga: Eclipse' 

- Der er skruet godt op for alle de positive knapper. De moderne vampyrer er stærke, utroligt smukke, rige, veltalende, veluddannede og beskyttende. De scorer kort sagt højt på alle de parametre, der i vores kultur er bredt værdsatte. På den måde bliver de et overmættet symbol på alt det, som unge kvinder drømmer om. Og det er der jo ingen af os andre, der kan leve op til.

Og måske der er noget om snakken. Ifølge Mathias Clasen skrev en fan på en hjemmeside følgende kommentar om konsekvensen af sit kendskab til perfekte Edward Cullen: ”Ih tak, Stephanie Meyer, nu finder jeg mig aldrig en fyr.”

Om den væmmelige vampyr med tiden vil vinde over den superromantiske, eller om de begge vil overleve side om side, kan man kun spå om. Gyserforskeren har imidlertid en tydelig favorit:

- Jeg kan bedst lide sådan en rigtig væmmelig, rovgrisk, klamt-udseende vampyr, som heldigvis stadig lever i bedste velgående i film som fx 30 Days of Night fra 2007. Selvom de der tudeprinser er populære lige nu, så skal det nok vende på et tidspunkt. Jeg tror ikke, de superromantiske vampyrer kan stå distancen i det lange løb, men det vil vise sig.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
DaviMi

har da lige brug for at lufte et par meninger ...

1) Tudeprinser er virkelig, virkelig dårligt udtrykt og sagt - burde man ikke kunne sige, hvis man har set filmene. Twilight er fyldt med vampyrer, der er ondsindede og gør fortræd. Eller som bare lever udødelige liv i luksus.

2) Der er ingen RIGTIGE vampyrer, (som andre også har påpeget). Vampyrer eksisterer ikke. Når drager og havfruer, rumvæsner og hekse kan findes i alverdens afskygninger, hvorfor kan vampyrer så ikke?
Eller skal vi også skælde ud for at hekse kan være kønne og ikke nødvendigvis går med spids hat og sort kat?

3) Dracula er overvurderet. Har set utallige versioner og bliver lige skuffet hver gang. Foretrækker helt sikkert Anne Rice-versionen (både blandt bøger og film)

P.s.
Jeg kan godt forstå at nogle folk kan synes, Twilight er kedelig eller være irriteret over hvor mainstream det har gjort vampyr(kærlighedsgenren), men, men, men! - forskerens 'smarte' bemærkning til sidst og folks kommentarer omkring 'rigtige' vampyrer irriterer mig stadig

Atrice

Ville til enhver tid vælge Dracula, Lestat og Russel Edgington fra True Blood fremfor "vampyrer" som glimter i dagslys. Giv os den gammeldags slags tilbage, tak :)

DaviMi

True Blood er temmelig meget nyere end Twilight, så den "gammeldags slags" findes stadig, og dermed er dit ønske blevet opfyldt allerede før du stillede det :P

Carina

I starten tænkte jeg at Twilight også bare var en teenages-dille.. og ville ikke selv se dem, men blev fristet alligevel og nu elsker jeg dem. Normalt er jeg ikke til den form for kærligheds historier, men det fangede mig alligevel... Jeg synes dog også at film som underworld er god, og også de gode gamle vampyr film er gode PÅ HVER DERES MÅDE.... Jeg synes det er godt at få et mix af nyt og gammelt - men det ku da også være lidt godt, hvis de prøvede og lave en vampyrfilm hvor vampyrrollen var en figur som i "de gode gamle dage" selv om det var en ny film....

frankuser/234774

Håber at Guillermo del Toro roman i 3 bind, bliver filmatiseret en dag. Gerne med ham som instuktør. Det kan kun blive den fedest vampyr trilogi nogensinde lavet..........

I øvrigt er Klaus Kinski Nosferatu den mest yhyggelige vampyr
karakter lavet til dato.........

Sandrauser/389466

Inden vi roder os ind i alt for mange skænderier/diskussioner for eller imod Twilight (som jeg personligt elsker, selv om jeg godt er klar over at rigtig mange er uenige) så lad os lige huske, at ingen af os har mødt en ægtevampyr, for de er jo et produkt af nogens fantasi og ikke noget der eksisterer i virkeligheden.

Og eftersom ingen har mødt en vampyr, kan ingen udtale sig med 100% sikkerhed om hvordan en vampyr er. De uhyggelige, som Nosferatu og Dracula var her først, men behøver det nødvendigvis at betyde at de er mere ægte end de mere moderne som Lestat eller Edward Cullen?

Altså, efter min mening er det et spørsgmål om smag og behag, og der bliver man som bekendt aldrig enig - men før nogen af os møder en ægte vampyr kan vi ikke sige med sikkerhed at nogen har ret eller uret i denne diskussion.

stina

Altså jeg elsker jo twilight, det gør jeg. Men jeg jeg kan nu godt lide gode gammel dags vampyrer der ikke kan tåle dagslys, og ikke kan komme ind i et fremmed hus uden invitation:)

Samueluser/14193

Personligt bryder jeg mig meget mere om de gamle vampyrfilm, end jeg bryder mig om Twilight (og det er vist godt at jeg ikke til fulde ytrer mine synspunkter på Twilight), men hver mand sin smag.
Jeg synes bare, at de gamle vampyrfilm var bedre, fordi vampyrer helt ind til roden, efter min mening, bør være skræmmeobjekter, de bør være uhyggelige.

Vi kunne næsten have sagt os selv at dette ville ske.
Bare se på hvilke programmer, der bliver sendt i fjernsynet.
Jeg indrømmer gerne, at jeg ikke er særligt omstillingsparat, men det er nu ved at tage overhånd.

Så det gør ikke så meget at folk får hjertebanken af at se vampyrfilm, men kunne det ikke godt være ligesom i de gamle film, hvor det var af skræk i stedet for kærlighed?

Det næste bliver vel en kærlighedsfilm omkring zombier?

DaviMi

kommer der jo åbenbart en kærlighedsfilm om zombier. Kan ikke helt forstå, hvordan det kan lade sig gøre, da zombier ingen hjerneaktivitet har.
Vampyrer har i det mindste altid haft behov for kærlighed. At det så plejede at være seksuelt i højere grad end romantisk er kun en forbedring for mig (da jeg bedre kan lide Twilight-vampyrer end Dracula, selvom Anne Rice-vampyren er min klare favorit)

Thomas

Denne kommende film er præcis hvad du frygter.

En kærlighedsfilm om en zombie dreng og en levende pige :)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Cecilia

1. Spider-Man 2
2. Spider-Man
3. Spider-Man: Into the Spiderverse
4. Spider-Man: Homecoming

16 timer siden
rene

spider man 2002 er første møde med spider man på store læred og ingen kærlighed er jo større end den første

18 timer siden
H. I.user/305713
H. I.user/305713

Som 11-årig kom jeg ved en misforståelse til at se Frankensteins monster - og får stadig 50 år efter et chok hvis jeg pludselig ser et billede af h

19 timer siden
dennisuser/185130
dennisuser/185130

Helt enig hvad angår Ju-on. Da jeg var yngre og havde fået den. Tog det mig en uge at se den færdig.

21 timer siden
Isabella

Engang mine forældre havde fået nogle nye venner, fik jeg sammen med nogle af mine søskende lov til at overnatte hos dem.

22 timer siden

Aktive debatter