'Skyfall' byder på forfølgelse, slagsmål og skyderier

Censur til 'Skyfall'
Daniel Craig som James Bond
(© MGM)

Medierådet har givet James Bond-filmen 'Skyfall' en censur på 11 år. Censuren er den næsthøjeste i Danmark (den højeste er 15 år), og Medierådets begrundelse lyder således (kan indeholde spoilers):

"Filmens stemning er intens og dramatisk, og den indeholder talrige scener med langvarige forfølgelser, slagsmål, skyderier og biljagter. I en af disse scener ser man blandt andet en kvinde, der bliver bundet og skal fungere som skydeskive for to mænd. I en anden ser man en kvinde, der er taget til fange af en mand, som vil have hende til at begå selvmord og skyde ham samtidig."

Selvom det umiddelbart kan lyde voldsomt, lægger Medierådet vægt på, at filmens komposition og univers bløder op på skræmmeeffekten:

"Da de dramatiske scener afløses af mere rolige passager, da filmens handling foregår i et tydeligt agentunivers, og da de voldelige scener desuden ikke er udpenslede, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år."

11 års-censuren er dog ikke overraskende, da alle Bond-film siden Tomorrow Never Dies fra 1997, hvor Pierce Brosnan spillede agent 007 og Jonathan Pryce mediemogul og skurk, har været tilladt for børn over 11 år.

'Tomorrow Never Dies's 15-års censur blev dengang begrundet således:

"Filmen indeholder flere scener, hvor personer henrettes med koldt blod. Også vores helt bruger den slags selvtægt. Denne kynisme overdøver filmens humor." 

I USA er 'Skyfall' blevet vurderet som uegnet for børn under 13 år pga. filmens intense voldsscener, delvise sexscener, dens sprogbrug og det faktum, at der bliver røget i filmen. Svenskerne går endnu længere og fraråder filmen for børn under 15.

Skyfall får premiere den 26. oktober 2012.