Obama-dokumentar hitter

Politisk film under valgkampen
Filmens instruktør interviewer George Obama
(© Rocky Mountains Pictures)

Det er usædvanligt, at politiske dokumentarfilm hører blandt de bedst sælgende i biografen. Men det var ikke desto mindre tilfældet i USA i denne weekend.

Dokumentarfilmen '2016 Obama’s America' indtjente i weekenden over 6,2 millioner dollars og fik dermed en flot ottendeplads på listen over salgstal i de amerikanske biografer – kun overgået af store produktioner fra fiktionens verden som The Expendables 2 og The Dark Knight Rises.

Kan '2016 Obama's America' fortsætte med at lokke amerikanerne til billetlugerne, er der gode chancer for, at filmen af den konservative instruktør Dinesh D'Souzas overhaler tidligere dokumentariske kassesucceser af Michael Moore.

Filmen undersøger spørgsmålet: "Hvor vil USA bevæge sig hen, hvis Barack Obama genvinder præsidentposten – hvor vil vi være i 2016?"

Flere anmeldere har dog sat spørgsmålstegn ved filmens dokumentariske kvaliteter og anklaget den for at have en kraftig politisk slagside. Men partiske politiske dokumentarfilm er imidlertid ikke noget nyt fænomen.

Specielt i 60'erne og 70'erne fandt talrige politiske budskaber vej til det store lærred, og i nyere tid kan Moores Fahrenheit 9/11 opfattes som et forsøg på at dirigere vælgerne væk fra den dengang siddende konservative Bush-regering.

'2016 Obama's America' er ikke planlagt til dansk biografpremiere.