Cookie- og Privatlivspolitik
Ridley Scott - Top 10

Ridley Scott - Top 10

Vi kårer instruktørens bedste film. Stem på din favorit!

Stem op!
10
Stem ned!
0
(reset)

Ridley Scott er ikke hvem som helst, selvom han nogle gange instruerer, som om han var.

Når han er bedst, er han nærmest urørlig (Alien, Blade Runner), og når han er værst, er han i bedste fald gennemsnitlig (G.I. Jane, Kingdom of Heaven).

Denne måned er den 74-årige (!) Sir Ridley Scott biografaktuel med Prometheus - en prequel til gennembrudsfilmen fra 1979 - og vi kårer englænderens 10 bedste film.

10. Body of Lies (2008)
Ridley Scotts action-thriller om en CIA-agent (Leonardo DiCaprio) med store problemer i Mellemøsten er både kontant og hård i flinten. Nuancer er der til gengæld ikke mange af, men filmen viser instruktørens sikre greb om effektiv action og evne til at få strålende præstationer ud af sine skuespillere - også selvom Ridley Scott nærmest kører på autopilot. Russell Crowe og særligt Mark Strong brillerer.

9. Black Rain (1989)
Politifilmen, om Michael Douglas og Andy Garcia på afveje i Japan, oser indrømmet af sen-80erne, men den visuelle stil alene er nok til at investere i en Blu-ray-afspiller. Regnvåde gader badet i neonlys har formentlig aldrig gjort sig bedre på film, og æstetikken er langt hen ad vejen en hilsen til 'Blade Runner'. At 'Black Rain' oven i købet leverer en lang og hårdtslående action-finale trækker på ingen måde ned.

8. Matchstick Men (2003)
Den oversete krimikomedie om to bedragere (Nicolas Cage og Sam Rockwell) har nærmest et bevidst fravær af de visuelle styrker, der normalt kendetegner Ridley Scotts film. Til gengæld er filmen uendeligt underholdende på et sådan niveau, at man kan undre sig over, hvorfor Ridley Scott ikke har instrueret flere film med et strejf af komedie end den lunkne 'A Good Year' (2006) og denne på alle måder fine film.

Ridley Scott på settet til 'Robin Hood'
7. Robin Hood (2010)
Russell Crowe som Robin Longstride er det femte og seneste samarbejde mellem skuespilleren og instruktøren, der startede 10 år tidligere med 'Gladiator'. Ridley Scotts version af den gavmilde røver låner da også elementer fra romer-filmen, men ligger derimod milevidt fra tidligere Robin Hood-filmatiseringer. Tempoet er forholdsvis lavt, action-scenerne nærmer sig det uspektakulære og nogen kan med rette finde filmen håbløs gammeldags. Alligevel, eller måske derfor, er der masser af plads til håndgribelig spænding i en film befolket af Robin Hood-universets til dato mest interessante karakterer (også selvom Alan Rickmans sherif i 'Robin Hood: Prince of Thieves' (1991) stadig er den sjoveste).

6. American Gangster (2007)
Ligesom 'Robin Hood' er Ridley Scotts gangsterfilm på overfladen en forholdsvis neddæmpet og traditionel affære om forholdet mellem forbryderen og ordensmagten. Hele miseren er dog så habilt og bundsolidt skruet sammen (med et fermt manus af Steven Zaillian), at den giver Martin Scorseses gangsteruniverser kamp til stregen. Blandt rækken af filmens fremragende præstationer (af fx Chiwetel Ejiofor og Josh Brolin) er især skurkerollen til Denzel Washington klædelig.

5. Black Hawk Down (2001)
I næsten samtlige 144 minutter tømmer 123 amerikanske elitesoldater konstant deres våben for ammunition i Somalias hovedstad Mogadishu under oprøret i 1993, der kostede 19 amerikanske soldater og talrige somaliere livet. Ridley Scotts nærgående tilgang til kampene fik biografgængere til at besvime i biografstolene, men det mest bemærkelsesværdige er filmens evne til at balancere på en knivsæg mellem underholdning og en skræmmende realistisk skildring af moderne krigsførelse i gaderne. Ikke mindst for en film, hvor soldaterne gør sig klar til kamp til tonerne af Jimi Hendrix.

4. Thelma & Louise (1991)
Filmen om to selvstændige kvinder, der sætter en brat stopper for hverdagens traditionelle indretning, er efterhånden kendt for meget mere end pladsen her tillader. Hvad enten man husker filmen for Susan Sarandon og Geena Davis' opgør med kønsrollefordelingen, Brad Pitts gennembrud som blafferen J.D., filmens struktur som den ultimative road movie eller den ikoniske slutscene (en moderne pendant til 'Butch Cassidy and the Sundance Kid' fra 1969) er der under alle omstændigheder så meget at sætte pris på, at filmen mere end 20 år senere stadig anses for et væsentligt bidrag til filmhistorien.

3. Gladiator (2000)
"Are you not entertained?!" Den femdobbelte Oscar-vinder, og instruktørens mest kommercielt succesfulde film til dato med 458 mio. dollars på verdensplan, genoplivede sværd og sandaler-genren med en sådan kraft, at man stadig lider under eftervirkningerne den dag i dag. Ingen af de mange efterligninger er dog kommet i nærheden af Maximus (Russell Crowe) og hans formidable kamp mod skæbnen, systemet, andre gladiatorer og tigre!

Alien
2. Alien (1979)
Science fiction-gysere får sjældent både kritikerne og publikum til at bryde ud i fælles jubel, men den ultimative undtagelse er Ridley Scotts blot anden opgave som spillefilmsinstruktør. Filmen om et rumskib og en blind passager (der desværre viser sig at være et rum-monster) har da også alt, hvad man kan forlange. Klaustrofobiske omgivelser hvor ingen kan høre dig skrige, et forrygende uhyre, en handlekraftig kvinde (Sigourney Weaver) og en enorm langtidsholdbarhed uden brug af kunstige konserveringsmidler. Nye filminstruktører skæver stadig misundeligt til 'Alien' af en årsag.

1. Blade Runner (1982)
På redaktionen var der stor uenighed og debat om den bedste Ridley Scott-film (de mange forskellige versioner af filmen, gjorde det ikke ligefrem nemmere), men Rick Deckards (Harrison Ford) jagt på oprørske replicants slog lige akkurat 'Alien' med mindst mulig margin. Designet af Los Angeles 2019, den knugende (og i princippet underlige) stemning, de fire replicants ledet af Roy Batty (Rutger Hauer) samt blandingen af film noir og science fiction er alle stærkt medvirkende årsager til 1. pladsen, men i sidste ende er det Harrison Fords karakter og eksistentielle tvivl, der løfter 'Blade Runner' op på et særligt højt niveau.

Sådan gjorde vi. Alle i redaktionen leverede hver deres personlige top 10-liste, som i sidste ende resulterede i ovenstående liste.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
 

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Atrice

Gladiator er bestemt blandt mine yndlingsfilm, det er en af dem der kan ses igen og igen og igen og den bliver aldrig kedelig :)

Syntes dog en film som Legend mangler i afstemningen hér, den er bestemt også et kig værd og for mig at se meget anderledes end Ridley Scotts andre film, som er med på listen her på Kino :)

Henriette69

Det er simpelthen umuligt at afgøre hvilken film der er hans bedste. Han har så meget at byde på, og en så bred palet at gøre det med.
Alle hans film er noget helt for sig selv, og på hver deres måde en éner.
Det bliver en sorgens dag den dag han ikke længere kan tage os med ind i hans fantastiske filmunivers.

Filmentusiast

Jeg synes at Ridley Scott gør det godt som direktør . Men ud fra disse 10 film er mine favoritter:

Gladiator
Alien
Blade Runner
American Gangster
Black Hawk Down
Body of Lies
(De andre film har jeg ikke set)

Prometheus skal jeg se snarest muligt, og ud fra hvad jeg har set fra traileren, adder jeg også denne film på min liste :)

Kim

Når nu spørgsmålet lyder "DIN favorit", så må svaret nødvendigvis være lig med den film jeg oftest kan finde på at smide i DVD-afspilleren ! Jeg har de samme tre film i toppen som jer, men i en anden rækkefølge : Den film jeg har set flest gange, og stadig foretrækker at se igen er uden tvivl Gladiator ! Jeg elsker bare den film så meget ! Blade Runner er også fantastisk og jeg er mega fan af Harrison Ford, men det er i denne sammenhæng kun nok til en 2. plads !

dippegalantuser/922792

Selvfølgelig skal du vælge DIN bedste Ridley Scott film og ikke den (iøvrigt umuligt at vælge) objektivt bedste film.

Det er jo din mening der er vigtig, og hvis du genser Gladiator igen og igen, så er svaret jo så evigt rigtigt - for dig.

Jeg er dog glad for at en "sci-fi nørd" som dig er så glad for Blade Runner. Det varmer mit stille Bilka-pensionerede hjerte at en tidligere Bilka-kollega kan tale så pænt om et af mine hjertebørn også selvom vi to slet ikke deler filmsmag. Noget jeg kan se af at du giver top-karakteren 6 stjerner til film som The Avengers (2 stjerner), Transformers 3 (3 stjerner), Cowboys & Aliens (3 stjerner) og Wolverine (2 stjerner), men det er jo en diskussion vi har haft flere gange på vores fælles ture i biografen.

Vores smag harmonerer væsentligt bedre på Sucker Punch, Inception og Tron: Legacy, omend jeg lige ville give dem en stjerne mindre.

Intet kan dog tilgive at du giver Clash of the Titans hele 3 stjerner, hvilket er sådan cirka 3 mere end den fortjener, Mr. Preisler... :-)

Jeg er sikker på at du godt kan gætte hvem jeg er!?!

Kim

Hej Dennis...
Det skal lige siges , at vi to også bedømmer film ud fra vidt forskellige parametre ! Jeg selv bedømmer en film ud fra, om jeg føler mig underholdt eller ej ! Du er lidt bedre end jeg til at bedømme en film mere objektivt...! So what... så har vi jo altid noget at snakke om, ikk' ! ;-)

dippegalantuser/922792

Blade Runner er ikke bare Ridley Scotts bedste film, det er muligvis den berømte "Den Bedste Film".

Udover at være en kommentar til menneskehedens fremmedgørelse overfor hinanden pga teknologiens udvikling, er det også en bittersød romantisk fabel, en formidabel tour-de-force i udstillingen af dybe karakterer, en vanvittig grafisk og lydmæssig side, samt en gennemgribende historie uden svage punkter og uden svage præstationer fra skuespillerne.

Flere af skuespillerne leverer deres livs præstation her og instruktionen, cinematografien og hele filmens udtryk er så gennemført at jeg ikke kan pege på ret mange film i samme klasse, hvis nogen.

Jo, Scott har lavet mange gode film. Jo, Scott har lavet større successer. Jo, Scott har nok ikke selv den som sin favorit på baggrund af alle kontroverserne.

Men nej, ingen over og ingen ved siden af Blade Runner!

Wayne

Og samtidig så meget imod Prometheus - så husk lige på at da Blade Runner udkom, i sin tid - da blev den et gigantisk flop. Ingen forstod den, og stort set alle fandt den ringe. Den magtede ikke engang at indspille sine egne omkostninger, tværtigmod. Den havde et gigantisk budget - efter datidens forhold på 28 mio dollars - og da den blev taget af plakaten, mindre end en måned senere, så havde den OMSAT for 26 mio dollars.

Det var et GIGANTISK flop

Først senere, da den blev genopsat mere end 11 år senere tog folk den til sig - og siden er den blevet mere og mere populær.

Jeg er selv stor Blade Runner fan - men dette bare for at understrege at verden forandrer sig, og måske ændrer dit forhold til Prometheus sig også lidt med tiden ;-)

dippegalantuser/922792

Jeg har altid været vild med Blade Runner og jeg har altid ment at den var et mesterværk, nærmest uden sammenligning. Hvordan min samtid bedømmer en film har intet at gøre med hvordan jeg bedømmer den.

Jeg elsker heller ikke The Fast & The Furious-serien, bare fordi andre gør det. Ligesom jeg heller ikke hader Skyline, bare fordi andre gør det.

Måske ændrer mit forhold til Prometheus sig? Næppe, men jeg skal da gerne æde mine ord i mig igen. Jeg kan bare ikke se at manuskriptet bliver bedre, at plottet kommer til at holde, at personkarateristikken pludselig bliver dyb og vedkommende, eller at mange af de blatant udpenslede religiøse overtoner bliver relevante i Alien-universet, blot fordi der går noget tid. Tid ændrer ikke mit forhold til film til det bedre, nærmest kun til det værre. Altså når filmene virkeligt begynder at se og føles outdatede.

Kort sagt: Jeg er ligeglad med om en film er et flop. Kan jeg lide den, kan jeg lide den!

Wayne

Respekt.

Jeg har også altid været vild med SciFi film - og Blade Runner var absolut en favorit, lige siden jeg så den første gang.

Jeg genså lige Alien idag, for gud ved hvilken gang - og bortset fra at teknikken, de gamle skærme og de digitale tal, så holder den stadig 100 % - og lidt til. Det der er helt særligt ved filmen, er den uhygge der gennemsyrer det hele.

Vi er absolut enige om at Prometheus ikke er et mesterværk i samme klasse.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.