Ridley Scott - Top 10

Vi kårer instruktørens bedste film. Stem på din favorit!
Are you not entertained?!
(© Universal Pictures)

Ridley Scott er ikke hvem som helst, selvom han nogle gange instruerer, som om han var.

Når han er bedst, er han nærmest urørlig (Alien, Blade Runner), og når han er værst, er han i bedste fald gennemsnitlig (G.I. Jane, Kingdom of Heaven).

Denne måned er den 74-årige (!) Sir Ridley Scott biografaktuel med Prometheus - en prequel til gennembrudsfilmen fra 1979 - og vi kårer englænderens 10 bedste film.

10. Body of Lies (2008)
Ridley Scotts action-thriller om en CIA-agent (Leonardo DiCaprio) med store problemer i Mellemøsten er både kontant og hård i flinten. Nuancer er der til gengæld ikke mange af, men filmen viser instruktørens sikre greb om effektiv action og evne til at få strålende præstationer ud af sine skuespillere - også selvom Ridley Scott nærmest kører på autopilot. Russell Crowe og særligt Mark Strong brillerer.

9. Black Rain (1989)
Politifilmen, om Michael Douglas og Andy Garcia på afveje i Japan, oser indrømmet af sen-80erne, men den visuelle stil alene er nok til at investere i en Blu-ray-afspiller. Regnvåde gader badet i neonlys har formentlig aldrig gjort sig bedre på film, og æstetikken er langt hen ad vejen en hilsen til 'Blade Runner'. At 'Black Rain' oven i købet leverer en lang og hårdtslående action-finale trækker på ingen måde ned.

8. Matchstick Men (2003)
Den oversete krimikomedie om to bedragere (Nicolas Cage og Sam Rockwell) har nærmest et bevidst fravær af de visuelle styrker, der normalt kendetegner Ridley Scotts film. Til gengæld er filmen uendeligt underholdende på et sådan niveau, at man kan undre sig over, hvorfor Ridley Scott ikke har instrueret flere film med et strejf af komedie end den lunkne 'A Good Year' (2006) og denne på alle måder fine film.

Ridley Scott på settet til 'Robin Hood'
7. Robin Hood (2010)
Russell Crowe som Robin Longstride er det femte og seneste samarbejde mellem skuespilleren og instruktøren, der startede 10 år tidligere med 'Gladiator'. Ridley Scotts version af den gavmilde røver låner da også elementer fra romer-filmen, men ligger derimod milevidt fra tidligere Robin Hood-filmatiseringer. Tempoet er forholdsvis lavt, action-scenerne nærmer sig det uspektakulære og nogen kan med rette finde filmen håbløs gammeldags. Alligevel, eller måske derfor, er der masser af plads til håndgribelig spænding i en film befolket af Robin Hood-universets til dato mest interessante karakterer (også selvom Alan Rickmans sherif i 'Robin Hood: Prince of Thieves' (1991) stadig er den sjoveste).

6. American Gangster (2007)
Ligesom 'Robin Hood' er Ridley Scotts gangsterfilm på overfladen en forholdsvis neddæmpet og traditionel affære om forholdet mellem forbryderen og ordensmagten. Hele miseren er dog så habilt og bundsolidt skruet sammen (med et fermt manus af Steven Zaillian), at den giver Martin Scorseses gangsteruniverser kamp til stregen. Blandt rækken af filmens fremragende præstationer (af fx Chiwetel Ejiofor og Josh Brolin) er især skurkerollen til Denzel Washington klædelig.

5. Black Hawk Down (2001)
I næsten samtlige 144 minutter tømmer 123 amerikanske elitesoldater konstant deres våben for ammunition i Somalias hovedstad Mogadishu under oprøret i 1993, der kostede 19 amerikanske soldater og talrige somaliere livet. Ridley Scotts nærgående tilgang til kampene fik biografgængere til at besvime i biografstolene, men det mest bemærkelsesværdige er filmens evne til at balancere på en knivsæg mellem underholdning og en skræmmende realistisk skildring af moderne krigsførelse i gaderne. Ikke mindst for en film, hvor soldaterne gør sig klar til kamp til tonerne af Jimi Hendrix.

4. Thelma & Louise (1991)
Filmen om to selvstændige kvinder, der sætter en brat stopper for hverdagens traditionelle indretning, er efterhånden kendt for meget mere end pladsen her tillader. Hvad enten man husker filmen for Susan Sarandon og Geena Davis' opgør med kønsrollefordelingen, Brad Pitts gennembrud som blafferen J.D., filmens struktur som den ultimative road movie eller den ikoniske slutscene (en moderne pendant til 'Butch Cassidy and the Sundance Kid' fra 1969) er der under alle omstændigheder så meget at sætte pris på, at filmen mere end 20 år senere stadig anses for et væsentligt bidrag til filmhistorien.

3. Gladiator (2000)
"Are you not entertained?!" Den femdobbelte Oscar-vinder, og instruktørens mest kommercielt succesfulde film til dato med 458 mio. dollars på verdensplan, genoplivede sværd og sandaler-genren med en sådan kraft, at man stadig lider under eftervirkningerne den dag i dag. Ingen af de mange efterligninger er dog kommet i nærheden af Maximus (Russell Crowe) og hans formidable kamp mod skæbnen, systemet, andre gladiatorer og tigre!

Alien
2. Alien (1979)
Science fiction-gysere får sjældent både kritikerne og publikum til at bryde ud i fælles jubel, men den ultimative undtagelse er Ridley Scotts blot anden opgave som spillefilmsinstruktør. Filmen om et rumskib og en blind passager (der desværre viser sig at være et rum-monster) har da også alt, hvad man kan forlange. Klaustrofobiske omgivelser hvor ingen kan høre dig skrige, et forrygende uhyre, en handlekraftig kvinde (Sigourney Weaver) og en enorm langtidsholdbarhed uden brug af kunstige konserveringsmidler. Nye filminstruktører skæver stadig misundeligt til 'Alien' af en årsag.

1. Blade Runner (1982)
På redaktionen var der stor uenighed og debat om den bedste Ridley Scott-film (de mange forskellige versioner af filmen, gjorde det ikke ligefrem nemmere), men Rick Deckards (Harrison Ford) jagt på oprørske replicants slog lige akkurat 'Alien' med mindst mulig margin. Designet af Los Angeles 2019, den knugende (og i princippet underlige) stemning, de fire replicants ledet af Roy Batty (Rutger Hauer) samt blandingen af film noir og science fiction er alle stærkt medvirkende årsager til 1. pladsen, men i sidste ende er det Harrison Fords karakter og eksistentielle tvivl, der løfter 'Blade Runner' op på et særligt højt niveau.

Sådan gjorde vi. Alle i redaktionen leverede hver deres personlige top 10-liste, som i sidste ende resulterede i ovenstående liste.