Cookie- og Privatlivspolitik
Derfor kan man ikke se IMAX-spillefilm i Danmark

Derfor kan man ikke se IMAX-spillefilm i Danmark

Film som 'The Dark Knight Rises' er i IMAX i udlandet, men ikke herhjemme

Stem op!
7
Stem ned!
-3
(reset)

I USA og England får film premiere i IMAX-format. Det vil sige, at filmen vises på et kæmpemæssigt lærred, der strækker langt i både højde og bredde, så øjet sjældent vandrer væk fra filmen.

'The Dark Knight Rises' er blot en af disse nye film, som får premiere i IMAX i udlandet, men i Danmark kan vi ikke se filmen i dette overvældende format. Og det er på trods af, at Planetariet i København i årevis har kunnet vise imponerende naturfilm i IMAX-format og nu endda kan vise kæmpefilm i 3D.

Men kan Planetariet vise 'The Dark Knight Rises 'i IMAX-format? Vi spurgte den tekniske chef i Tycho Brahe Planetariet, Jacob Sørensen, om man kommer til at kunne se filmen i IMAX herhjemme:

"De film, som du skriver om her, er spillefilm optaget på 35mm film, som blæses op til IMAX (DMR), eller hvor kun dele af filmen er optaget i IMAX formatet. Der er altså tale om film i fuld længde. Vi kan kun vise IMAX-film i 2D op til en times varighed, så nej."

Det handler altså om, at spolerne rent fysisk er så enorme, at Planetariet kun kan afspille film i op til en times varighed. Desuden ville IMAX-film som 'The Dark Knight Rises', produceret til et fladt lærred, blive forvrænget med Planetariets buede lærred.

Men hvad så med det digitale udstyr? Det må da kunne afspille spillefilm, da man er uafhængig af fysiske filmspoler.

"På den digitale front kan vores udstyr godt vise IMAX-film, men vi må ikke, fordi vores digitale udstyr ikke er IMAX-udstyr."

Så her er der altså tale om et certificeringsproblem. Men Jacob Sørensen håber på, at det i fremtiden bliver muligt at vise IMAX-film i det digitale format.

Indtil da må publikum vælge mellem naturfilm i IMAX og spillefilm i det regulære biograffilmformat. Men hvad er din holdning? Er IMAX vejen frem for de danske biografer?

The Dark Knight Rises får premiere den 26. juli.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Relaterede nyheder

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
nilas

Man kan se imax pr 1. april i cinemaxx

Mikkel

I har skrævet hvorfor i vi ikke kan se IMAX 3D i dk
Så hvorfor ikke åbne en IMAX 3D i dk, jeg vil besøge den uanset hvor den ligger i dk, men helst Esbjerg(for det er der jeg bor) og ALT! Ligger i Kbh. Og jeg er 10000000% sikker på at den vil få stor interesse. For vi ALT for vant til normale sale og i har penge nok efter at i opgradere og udvider Biograferne(hvilket er godt), men vi prøv at tage til fx. London og se den helt samme film i en helt normal 3D biograf og så en IMAX 3D biograf og så ligger i planer inden i overhovedet er kommet ud at salen.

Neptune

Miit syn har altid været forkert i forhold til 3D film.
Men med Planetariets IMAX visninger har jeg minimale problemer med 3D og jeg savner at kunne se film med alle vennerne når de hopper ind og nyder en ordentlig 3D film.
Ikke nok med det, tænke sig at kunne opleve en film i hele synsfeltet og mere til, det må da være skønt!

I forhold til at vi giver en halv bondegård for en premiere film i f.eks. Palads' sal 1, så vil jeg hellere støtte en IMAX biograf

Palasse

...og at der kommer én stor biograffilm om året, der udnytter formatet, er ikke nok til, at det kan løbe rundt.

Jeg har set den nye Batman i Imperial fire gange siden premieren forrige fredag, og denne biograf giver en total-oplevelse, der er mere end rigeligt for mig. Det har været en sand fornøjelse hver gang.

Hvis jeg bare kan få lov til at se filmen i Imperial ved en tidlig forestilling, hvor folk holder deres kæft og ikke sidder og jubler, som var de til kamp i Parken, så er jeg glad :o)

Sørenuser/544304

formatet, for en stor del af filmens varighed, og derfor er det, som det står i artiklen, ikke sandt at det er et 'blowup' fra 35mm. Hvilket gør det hele endnu mere ærgerligt. For jeg ville forfærdeligt gerne se den i sit originale format!!!

Palasse

...gæt en gang hvad de sidste 93 minutter er optaget i :o)

Jonathanuser/248202

Jeg vil meget heller se film på Imax end i 3d. Imax til danmark - ja tak.

SJOKuser/811628

Ja, det er ret skuffende man ikke kan se IMAX 3D spillefilm i Danmark, for det er "rigtig" 3D (bedømt ud fra de kortfilm jeg har set i Planetariet). Alle de 3D film der har været vist indtil nu i de almindelige biografer har hvad 3D effekter angår været ret skuffende, selvom det format biograferne bruger stadig kan udnyttes meget mere end det gør. Vi vil "flyve" og se ansigter og andet poppe ud af lærredet for bare at tage nogle eksempler - og vi får nu stort set kun en god dybde i billedet i biografen. Det er skuffende, når man ved det kan lade sig gøre i de få øjeblikke vi får det at se - f.eks. åbningsscenen i "Den Bestøvlede Kat", hvor der panoreres over landskabet eller rutchebaneturen i "Grusomme Mig". Jeg tror det skyldes, at nogle mennesker ikke kan tåle 3D effekterne - de får kvalme eller får hovedpine (har jeg læst). Men så kan de jo bare gå ind og se 2D udgaverne! Giv os andre mere 3D - filmproducenter og biografer! På forhånd tak!

Jungnessuser/17122

Synes det er skuffende at et land som Danmark ikke har en eneste rigtig ikke-dome IMAX biograf. Flyver sgu til London og ser filmen som Wally og Nolan havde tænkt den.

larsuser/537387

Forstår jeg det rigtigt??
så er det et større lærred i forhold til salen??
en større opløsning??

Jeg viste ikke at planetariet havde så mange kunder at de vælger en stor indtægt mulighed fra. Sidst jeg var der ( mange år siden) så var der max. 10% i forhold til hvad der kunne være.

Kedeligt vi aldrig fik de smega biograffer som der var på tegnebrædte for en del år siden. Bla en i Tåstrup, måske fordi de ville lave den på en mark langt fra alt :-)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Benjamin

Jeg vil lige gøre opmærksom på at Jungle Cruise er rykket til 30. juli 2021. Da I bare har skrevet 30.

4 timer siden
Kenneth

Fed liste!
Der er nogle film jeg skal se her i påskeferien kan jeg se.

16 timer siden
Daniel Hartvig Nielsen

Jeg havde den faktisk på op til sidste øjeblik, men måtte korte listen lidt ned - og det var en af dem som røg.

1 dag siden
Daniel Hartvig Nielsen

Nå ja, jeg havde slet ikke tænkt over 'The Sting' - men du har da helt ret, et stærkt bud.

1 dag siden
Daniel Hartvig Nielsen

Hej Mette,

1 dag siden