Er Hollywood klar til en kvindelig præsident?

Og hvem skulle i så fald spille rollen?
Glenn Close var vice-præsident i 'Air Force One'. Men kunne hun spille præsident?
(© Columbia Pictures)

Danmark har fået sin første kvindelige statsminister. Men hvordan ser det ud med kvindelige statsledere i Hollywoods ellers progressive verdensbillede?

Hollywood har tradition for at være på forkant. En sort præsident var en realitet på film, længe før Obama blev valgt i 2008. James Earl Jones gav det første reelle bud på en sort præsident i tv-filmen ’The Man’ (1972), og siden da har mange skuespillere gjort kunsten efter - sjovt nok især i komedier og science fiction-film.

Leder man dog efter en vaskeægte Hollywood-film, hvori præsidenten bekæmper fremmede trusler, holder patriotiske taler og samtidig går i høje hæle… må man lede længe.

Faktisk findes der kun én spillefilm med en kvindelig præsident, nemlig ’Kisses for My President’ fra 1964. En komedie hvori Polly Bergen vælges som leder af den frie verden. Fokus er dog på hendes husbond (Fred MacMurray), der ihærdigt fjumrer rundt og forsøger at være ”førstemand”.

’Kisses for My President’ blev stemplet som fjollet, og siden da har kvinderne i Hollywood taget til takke med posten som vice-præsident, mens kvindelige præsidenter har været forbeholdt tv-serier som ’Commander in Chief’ (2005), ’Battlestar Galactica’ (2004) og ’24 timer’ (2010).

Skulle det dog ske, at genrefilmen åbnede op for en stærk kvinde i Det Hvide Hus, er spørgsmålet selvfølgelig: hvem?

Hvad siger I? Hvilken skuespillerinde kan bryde 47 års maskulint præsidentembede på film?