Lars von Triers 'Melancholia' rammer Cannes

De første reaktioner og kino.dk's bedømmelse
Lars von Trier med "fuck" på knoerne
(© AFP)

I dag åbnede Lars von Triers spillefilm 'Melancholia' i Cannes, og som altid er der store forventninger til instruktørens film.

Denne gang havde han allieret sig med nogle af Hollywoods store navne, nemlig Kirsten Dunst (Mary Jane i de tre Spider-Man-film) og Kiefer Sutherland (Jack Bauer i tv-serien '24 timer').

Derudover finder vi Antichrists Charlotte Gainsbourg samt Stellan og Alexander Skarsgård i rollerne.

De danske anmeldere er enige om, at Trier igen har gjort et mesterstykke.

Jyllands-Postens Søren Høy mener, at den er en Guldpalme værdig, og BT's Birgitte Grue kalder filmen et fabelagtigt mesterværk med seks ud af seks stjerner til følge. Berlingskes Ebbe Iversen uddeler fem hjerter til en "mægtig og mærkelig" film, der i "sidste ende handler om verdens undergang".

De udenlandske journalister i Cannes er mindre positive.

TimeOuts Dave Coulhoun giver to ud af fem stjerner og kalder filmen for "kedelig" og "afkoblet fra verden". Og under morgenens visning i Cannes var der kun afmålte klapsalver i salen.

Som Trier selv bemærkede under pressemødet, er der "nok en ret stor chance for, at filmen ikke er værd at se", og et eller andet sted er det også svært at se, hvad han egentlig vil med den.

'Melancholia' er flot og æstetisk, og den byder på stærke præstationer af alle implicerede. Men den er også overfladisk i sin tilgang til Jordens undergang, ligesom det egentlig er underligt, at et emne som dette kun engagerer ganske lidt.

Melancholia har Danmarkspremiere på næste torsdag.