Top 10: Westerns

Kino.dk-redaktionens valg af de ti bedste western-film nogensinde
Brad Pitt i 'The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford'
(© Sandrew Metronome)
Den måske mest klassiske filmgenre er tilbage i biografen med Coen-brødrenes True Grit, der har premire på torsdag. I den anledning sadler vi hesten og kårer filmhistoriens bedste indslag om dengang man skød, før man talte.

Se True Grit-stjernernes mening om vores top 10

1. Once Upon a Time in the West/Vestens hårde halse (1968)
Instruktion: Sergio Leone
Alt (og vi mener ALT) er perfekt udført i Sergio Leones hovedværk fra den legendariske intro og creditsekvens til musikken, klipningen og billedkompositionen. Meget mere kan man ikke forlange af et mesterværk, udover en medrivende historie og fascinerende karakterer, og selv der er filmen overlegen.

2. The Good, the Bad and the Ugly/Den gode, den onde og den grusomme (1966)
Instruktion: Sergio Leone
Mindre æstetisk end 'Once Upon a Time in the West', men mere underholdende. Tre umoralske lykkejægere (med hver deres særlige kendetegn og måde at bære pistolen på) søger en nedgravet guldskat. Vejen til målet er belagt med ikonisk musik og utallige forrygende scener i en film, der er indbegrebet af en ægte spaghettiwestern.

3. High Noon/Sheriffen (1952)
Instruktion: Fred Zinnemann
I ca. 75 ud af filmens 85 minutter venter Gary Cooper på, at skurken skal ankomme med toget til en lille flække ude på prærien. Ventetiden er fremragende fortalt, med konstante billeder af ure der tikker mod det endelige opgør, og filmen er et godt bud på den ultimative western i klassisk forstand. Vinder af fire Oscars.

4. The Man Who Shot Liberty Valance/Manden der skød Liberty Valance (1962)
Instruktion: John Ford
"My name’s John Ford and I make westerns," lyder instruktørens berømte udtalelse. Med fortællingen om James Stewarts politiker og det moderne samfund vs. det vilde vest - symboliseret ved John Waynes cowboy Tom Doniphon - lavede Ford sit allerbedste og mest komplicerede bidrag til genren.

5. Unforgiven/De nådesløse (1992)
Instruktion: Clint Eastwood
Som skuespiller stod han i lære hos den største, og alligevel har Clint Eastwood formået at give sine westerns deres helt egen stil. Hans bedste som instruktør er det fire gange Oscarvindende portræt af William Munny - inkarnationen af Eastwoods historik på lærredet som kynisk cowboy og dusørjæger med hjertet på det rette sted.

6. Dances with Wolves/Danser med ulve (1990)
Instruktion: Kevin Costner
Cowboys og indianere hører til genrens klassiske temaer, men emnet er aldrig blevet portrætteret så nuanceret, følelsesladet og storslået som i Costners syvdobbelte Oscarvinder. Filmen var desuden et tiltrængt comeback for den hæderkronede genre efter et sølle årti.

7. Rio Bravo (1959)
Instruktion: Howard Hawks
"You want that gun, pick it up." John Wayne er konstant ovenpå I den særdeles kulørte og voldsomt underholdende western om en forskansning af det lokale fængsel. Syv år senere genindspillede Hawks filmen som 'El Dorado', og John Carpenter brugte den som fundament for politifilmen 'Assualt on Precinct 13' (1976).

8. Young Guns (1988)
Instruktion: Christopher Cain
Emilio Estevez, Lou Diamond Phillips, Charlie Sheen og Kiefer Sutherland var blandt Hollywoods største unge stjerner, da de slog sig løs som Billy the Kid and The Regulators. En dynamisk western med langt mere action (og mindre handling) end genren før havde set.

9. Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)
Instruktion: George Roy Hill
På trods af den berømte og ganske alvorlige slutsekvens er der stadig tale om 110 forrygende og familievenlige minutter i selskab med Paul Newman og Robert Redford. Det vilde vest har sjældent været mere fornøjeligt, og filmen vandt fire Oscars.

10. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)
Instruktion: Andrew Dominik
Brad Pitt som Jesse James er måske ikke verdens mest oplagte idé, men filmen er konstant fængende med sit langsomme tempo og fremragende billeder samt få, men perfekt iscenesatte, skudvekslinger. Med lidt held og retfærdighed er dette en klassiker om 20 år.

Sådan gjorde vi: Redaktionen nominerede i fællesskab de relevante film til afstemningen. Hver især lavede deres personlige top 10-liste ud fra listen, som i sidste ende resulterede i kino.dk’s endelige top 10.