Månedens klassiker - Bambi (1942)

Daniel vælger film – se klassisk scene
Bambi udforsker verden
(© Walt Disney Pictures)

Som noget ny kan du hver måned læse om en klassisk film, som redaktionen vælger, og se klip fra filmen.

Daniel vælger den første film...

I denne måned er der premiere på Disneys To på flugt. Men Disney står som bekendt bag en række klassiske tegnefilm, og af alle disse er 'Bambi' min personlige favorit.

Lad mig forklare, hvorfor filmen er så fantastisk.

Handling
’Bambi’ handler om hjortekiddet af samme navn, og filmen følger hans første år i skoven sammen med sin bedste ven, kaninen Stampe, og sin mor.

Bag om filmen
'Bambi' blev til i 1942, fem år efter verdens første tegnefilm i spillefilmslængde, Snehvide og de syv dværge. Selskabets grundlægger Walt Disney havde allerede med denne og adskillige kortfilm positioneret sig som tegnefilmens mester, og ’Bambi’ er for mig kulminationen af de tidlige Disney-værker.

Første gang jeg så 'Bambi' var som ganske lille. Allerede dengang huskede jeg selvfølgelig bedst scenen, hvor Bambis mor bliver skudt af jægere. En sørgelig og mindeværdig oplevelse i barndommen, ingen tvivl om det.

Da jeg flere år senere så Disney-mesterværket Løvernes konge, kunne jeg godt se parallellerne til 'Bambi' (bl.a. temaerne om livets cirkel er gengangere), og begge film er nu på min liste over yndlingstegnefilm. Og nu, som voksen, er der endnu flere lag i filmen, man kan glæde sig over.

Den klassiske indvending mod filmen er, at den nærmest ikke handler om noget. Men det er jeg uenig i. Tværtimod handler den om alt - livet, døden og genfødslen (i overført betydning).

Samtidig kombinerer filmen på smukkeste vis den barnlige, søde og rene streg, som kendetegner alle Disneys film, med et voksent og lyrisk musikbillede, som lå Walt Disney nært, og som han allerede havde udforsket i Fantasia to år forinden. Den blanding er intet mindre end en genistreg, som gør filmen tilgængelig og givende for både børn og voksne.

Se den klassiske scene
Du kan scanne koden og se den scene, som er min personlige yndlingsscene fra filmen. Jeg har ikke valgt skøjtescenen, som man kan se hvert år i 'Disneys juleshow'. Nej, jeg har valgt en scene, hvor Bambi har lagt sig til at sove sammen med sin mor.

En regndråbe rammer bladet ved hans snude, og mens filmens smukkeste sang (Little April Shower) lyder i baggrunden, følger vi skovens dyr, mens regnen står på. Det er både komisk, sødt, enestående og helt igennem disneysk.

Er I enige i mit valg af 'Bambi'? Skriv jeres mening i kommentarfeltet.