Berlin 2011 - Dag 1

Jeff Bridges, Jeremy Irons og dansker-fest
Josh Brolin var dagens højdepunkt
(© UIP)

Undertegnede er taget til den 61. filmfestival i Berlin, og første døgn er veloverstået med interviews af superstjerner og jazz leveret af Ålen fra Zentropa.

Fredag kl. 11.00 … sidder jeg frisklandet i Tysklands kulturcentrum blandt et hav af sultne filmjournalister for at dække pressekonferencen på finans-thrilleren ’Margin Call’ med Jeremy Irons, Paul Bettany, Kevin Spacey, Zachary ”Spock” Quinto og Demi Moore.

Sidstnævnte skuespillerinde deltager ikke i dagens presseshow, men ellers ser holdet jo mere end lovende ud for en debuterende instruktør på en festival, der ellers prioriterer smallere europæiske titler.

Jeg er i knibe, for jeg ved, at jeg pga. andre (virkelig fede) planer ikke kan blive mere end 20 minutter. Faktisk burde jeg ikke sidde her! Jeg burde haste over til det fine Hotel De Rome og møde nogle helt andre Hollywood-stjerner. Men jeg har intet valg. Jeremy Irons er min absolutte favorit skuespiller og 20 års betagelse har tvunget mig herind.

kino.dk
Holdet bag 'Margin Call'


Ind kommer Irons, Spacey, Bettany og Quinto. Der klappes og tages billeder, før spørgsmålene begynder. Desværre må jeg snige mig ud før jeg hører Irons letgenkendelige stemme. Jeg stjæler dog lidt øjenkontakt, men han virker for gammel og træt til virkelig at opdage min begejstring.

Fredag kl. 11.45 … lettere forpustet og med sommerfugle i maven ankommer jeg til presse-junket på True Grit - en ny western af Coen-brødrene med Jeff Bridges, Matt Damon og Josh Brolin på rollelisten.

Jeg skal video-interview Bridges og Josh samt filmens egentlige hovedrolle, den kun 14-årige Oscarnominerede Hailee Steinfeld.

Alt går meget stærkt, og før jeg ved af det står jeg på et hotelværelse med Josh Brolin. Egentlig var jeg træt af at skulle starte med ham, da hans rolle ikke fylder så meget, og jeg ikke aner om han (modsat Bridges) er nem at snakke med… min frygt bliver straks gjort til skamme, og Brolin viser sig at være dagens højdepunkt.

Før kameraet kører, laver den lave, maskuline Brolin en kop kaffe, mens han smilende fortæller mig, at han er vild med den danske instruktør Asger Leth og hans excentriske far, Jørgen.

God stemning, tænker jeg, og tør derfor godt starte ud med en ikke så skjult kompliment: ”Du er en flot fyr, hvorfor spiller du så altid skurk?” Brolin spiller smilende med, giver gode svar, og interviewet går over tid. Bagefter snakker han videre, indtil jeg nærmest hives ud af lokalet. Fed oplevelse!

UIP
Jeff Bridges i 'True Grit'

Bridges’ hotelværelse er meget større end Brolins, og der kører fuld gennemtræk med åbne vinduer. Den nogle-og-tres-årige skuespiller er nok træt og trænger til luft! Heldigvis hindrer dette ham ikke i at give et godt håndtryk, holde øjenkontakten og bare være verdens hyggeligste Dude.

Desværre er Brigdes lige så loose som The Dude med ultra korte og flyvske svar. Man kan spørge ham om alt, men man skal ikke forvente, at han kører samtalen alene. Minutterne går stærkt, og til min store ærgrelse får jeg aldrig spurgt ham: ”Hvad ville The Rooster gøre, hvis en fyr pissede på hans tæppe?”

Fredag kl. 22:00 … efter en lang dag med interviews og traven rundt, befinder jeg mig glad og tilfreds med en øl i hånden nær Potzdamer Platz til Det Danske Filminstituts årlige ”Meet the Danes”-fest.

kino.dk
Peter Aalbæk the jazz-musician

Lokalet summer af talent fra baglandet, og på scenen sidder selveste Ålen, Peter Aalæk, bag et jazz-trommesæt iført først en hvid smoking og senere en guldjakke. Langsomt falder mine skuldre ned på plads og jeg ser frem til en ny dag … forhåbentlig også med nogle gode film på programmet!

kino.dk 
kino.dk's Stine Teglgaard til "Meet the Danes"-fest