Anmeldelser til 'Harry Potter 7'

De danske mediers dom over troldmanden
"Harry Potter har fået hår på brystet"
(© Sandrew Metronome)
Anmelderne i Danmark er enige, når det kommer til den syvende Potter-film Harry potter og Dødsregalierne - Del 1. Ingen er synderligt begejstrede, men niveauet er alligevel højt nok til en over middel-karakter.

Politiken – 4 stjerner
Søren Vinterberg fra Politiken fremhæver filmens høje niveau:
kun den mest forbenet fantasiforladte muggler vil vel rynke på næsen ad en film, hvor alle filmkunstneriske og animationstekniske sejl er sat for at holde højde med dét opgør”.

Vinterberg mener dog, at filmen er en kende forvirrende:
Selv med næsen glattet ud skal man altså både holde ørerne stive og øjnene på stilke for at følge med, blandt andet fordi filmen nok er den syvende, men ikke den sidste, modsat bøgerne.”

Ekstra Bladet – 4 stjerner
Kristine Krefeld fra Ekstra Bladet er ligeledes underholdt men forvirret:
’Harry Potter og Dødsregalierne - del 1’ er da også vanen tro fuld af visuel magi og superbe special effects (…) Det kunne nemt være blevet til en frustrerende uforløst sag, men er det overraskende nok ikke. (…) Den dybere mening og sammenhæng må man (gen-)læse bøgerne for at få, men filmen har drive nok til, at man ikke sidder og fortaber sig i undren over detaljerne, men hænger på, fordi det er helt grundlæggende medrivende, spændende og velspillet.”

BT – 4 stjerner
Birgitte Grue fra BT skælder filmen ud, men giver den alligevel en karakter over middel:
Den er forvirret, forvirrende og handlingen trækkes i langdrag i dette, noget rodede forspil til det endelige opgør mellem Harry Potter og Lord Voldemort. (…) De første films hyggelige uhygge savnes her, hvor trygheden og fællesskabet på Hogwarts er væk og filmen - uden troldmandsskoles fast ramme - ligner endnu en desperat action film.”

Ifølge Grue er skuespillet hos de tre hovedkarakterer med til at højne niveauet:
Emma Watson er filmens stjerne! Med kontrolleret underspil og total gennemslagskraft er hun strålende som Hermione. Men også Rupert Grint(Ron) mer’ end fjolle rundt og surmule – han træder i karakter. Og små-kedelige Daniel Radcliffe med det døde blik opper sig også som Harry i filmen.”

Berlingske – 4 stjerner
Ebbe Iversen fra Berlingske savner den lette stemning på skolen Hogwarts:
Potter-krøniken er simpelthen ved at blive voksen, og det klæder den ikke ubetinget. Det symboliseres ved, at vi i den nye film slet ikke kommer i nærheden af trylleskolen Hogwarts. (…) Filmen (…) nærmer sig en form for realisme, der gør den mindre eventyrlig og mere barsk og brutal. Man kan sige, at Harry Potter har fået hår på brystet, men spørgsmålet er, om man har lyst til at se de hår?

Han roser dog filmens afvekslende stil:
I en formidabel sekvens fra Ministeriet for Magi ligner filmen et værk af Terry Gilliam, mens et indlagt animeret eventyr får én til at tænke på Tim Burton, så træt repetition kan man ikke beskylde filmen for.”

Jyllands Posten – 3 stjerner
Jakob Levinsen fra Jyllands Posten giver dagens dårligste anmeldelse:
Tempoet bliver også underligt hakkende. Drama burde der ellers være nok af. (…) Alligevel hopper stemningen frem og tilbage mellem ret mekaniske rabalderscener - som dog virker sært underspillet i forhold til bogen - naturlyrik, nogle få slagkraftige gys, omstændelig plotafvikling og så alt for meget forudsigelighed.”

Levinsen fremhæver dog også skuespilpræstationerne:
For første halvdels vedkommende viser den største kvalitet sig endda at komme fra en lidt overraskende kant, nemlig skuespillerne. Midt i alt trylleriet er det nok så meget en følsom dannelseshistorie om selvhad, forelskelse, jalousi og magtkampe, også mellem venner, og anført af Daniel Radcliffe og Emma Watson som Harry og Hermione er adskillige af de nybagte stjerner vokset mægtigt med opgaven.”