Kend din filmtroldmand

Fem magikere, du bør kende - hvem er din favorit?
Er Gandalf den største troldmand?
(© New Line Cinema)
I den premiereaktuelle Troldmandens lærling stifter vi bekendtskab med en mægtig troldmand kaldet Balthazar (Nicolas Cage). Men han er langt fra den første magikyndige i filmhistorien.

Her er fem troldmænd, som enhver filminteresseret bør kende. Hvem er din yndlingstroldmand?

Fantasia

Mickey Mouse som Troldmandens Lærling i en lille, populær historie i 'Fantasia' (1940). Han er, som navnet antyder, ikke fuldt uddannet troldmand, men selvom hans magiske kræfter kræver fintuning, er der bestemt potentiale i den kække mus.

Harry Potter og Føniksordenen

Harry Potter er troldmandslærlingen over dem alle i filmens verden. Han har optrådt i seks film (2001-09), og de to sidste, 'Harry Potter og Dødsregalierne' del 1 og del 2, er på vej. Harry Potter spilles af Daniel Radcliffe.

Gandalf

Gandalf hjælper menneskene, hobbitterne og elverne i Midgård i kampen mod den onde Sauron. Han optræder i Ringenes Herre-trilogien (2001-03) og spilles af Sir Ian McKellen.

Sværdet i stenen

Disneys 'Sværdet i stenen' (1963) er ikke blandt de største klassikere i selskabets imponerende historie. Men filmens skildring af den største troldmand af alle, Merlin, er blandt de mest huskværdige.

Willow

Dværgen Willow ser ikke ud af meget, og han er måske mere en tryllekunstner end egentlig troldmand, men hans klygt og snilde - og det at hans modstandere undervurderer ham på grund af størrelsen - gør ham til en magiker i særklasse. Willow spilles af Warwick Davis i filmen 'Willow' fra 1988.