Robin Hood - mand eller myte?

Bliv Robin Hood-ekspert på to minutter
Robin Hood som ræv hører blandt myterne
(© Disney)
Robin Hood er netop vendt tilbage til biograferne, men hvordan er det egentlig lige med ham helten fra Sherwood-skoven?

- Robin Hood nævnes første gang i ballader i 1300-tallet og var for troubadouren en sagnfigur uden historisk baggrund. Figuren blev ikke særligt flatterende omtalt, da han ofte var genstand for drukballader på kroer og som sådan en figur for folket.

- Robin Hood var nærmere en betegnelse for en lovløs - ikke én bestemt person.

- Forskere har forsøgt at finde den rigtige person bag Robin Hood (Grev Robert Earl af Huntingdon fra ca. 1200 blev på et tidspunkt udpeget som manden bag), men anstrengelserne har hver gang vist sig forgæves. At han endda skulle være en nobel adelsmand, der stjal fra de rige og gav til de fattige, er således endnu mere usandsynligt.

- Den mest udbredte af de tidlige nedskrevne fortællinger om Robin Hood var A Gest of Robyn Hode, der udkom omkring 1510. Men der fandtes mange andre versioner, hvor Robin Hood enten overfalder og kæmper mod rejsende i skoven, eller sågar inviterer dem på middag for derefter at opkræve betaling for maden (!).

- I 1819 oplever figuren Robin Hood et litterært gennembrud, da han optræder som biperson i Sir Walter Scotts roman Ivanhoe. Her fremstilles han som en munter og patriotisk rebel kaldet Locksley, omgivet af sine lystige svende. Det er også i Ivanhoe, at Robin Hood kløver sin modstanders pil i en bueskytte-konkurrence.

- Den heroiske Robin of Locksley blev videreført af Howard Pyle, der fik kæmpe succes med Den vidt berømte Robin Hood og hans muntre eventyr (1883). Romanen var udstyret med detaljerede illustrationer og appellerede til både børn og voksne.

- Herefter optrådte Robin Hood i talrige skuespil, sange, historier (han inspirerede endda superhelten Green Arrow) og langt om længe på film, som man kan læse meget mere om her.

Kilde: Robin Hood: Development of a Popular Hero (2007)