10 film baseret på computerspil

Stem på din favorit (hvis du kan finde en)
Olga Kurylenko og Mark Wahlberg i 'Max Payne'
(© 20th Century Fox)
Film baseret på computerspil er et forholdsvis nyt fænomen i filmhistorien. Genren har haft store startproblemer, og groft sagt har man stadig en decideret vellykket computerspilsfilmatisering til gode.

Det ændrer sig forhåbentlig med Prince of Persia: The Sands of Time, der nu er aktuel i biografen. I den forbindelse kigger vi nærmere på de hidtil vigtigste film i den udskældte genre.

(1993) Super Mario Bros.
Kongen af det klassiske 2D-platformsspil var oplagt som den første store filmatisering af et computerspil. Filmen faldt dog til jorden med et brag, og alle havde særdeles svært ved at få øje på den elskede spilserie i en jungle af dårlige kulisser og effekter.

(1994) Street Fighter
Da Jean-Claude Van Damme var på sit højeste, stod han i spidsen for den kulørte og gennemført mislykkede filmatisering af kampsportsspillet Street Fighter. Heller ikke denne gang mindede historien om spillet (man skulle ellers bare lave en ny Bloodsport), og filmen efterlod spillets fans, og alle andre, målløse.

(1999) Pokémon: The First Movie
En af de mere vellykkede film baseret på et computerspilsfænomen er historien om Ash og hans Pokémon Pikachu. Om man kan lide det farvestrålende univers eller ej, er en anden sag, men filmen er i det mindste tro mod universet og sin målgruppe.

(2001) Final Fantasy: The Spirits Within
Det voldsomt populære rollespil blev til den første fotorealistiske computeranimerede spillefilm nogensinde. Fans af spillet var nogenlunde tilfredse, men det mørke og indforståede univers gjorde ikke indtryk på de mange udenforstående.

(2001) Lara Croft: Tomb Raider
Med adventurefilmen om den kvindelige Indiana Jones pegede pilen i den rigtige retning, og filmen blev tilmed en stor succes. Historien mindede endda om elementer fra spillet, men det var en velvalgt Angelina Jolie i rollen som Lara Croft, der var filmens helt store scoop.

(2002) Resident Evil
Spilserien var oplagt at filmatisere, og Milla Jovovich gjorde indtryk som figuren Alice udstyret med tungt artilleri på flugt fra horder af zombier. Hård rockmusik og zombiedrab i slow motion tilføjede filmen en ekstra energi, der siden har fået tre fortsættelser.

(2005) Doom
Filmen med The Rock som soldat i rummet kunne ikke måle sig med spillets popularitet og underholdningsværdi. I stedet fik man en lunken omgang shoot ’em up (trods en effektiv slutning med en hyldest til spillets point of view-action) der var langt mindre intens og voldelig end computerspillet.

(2006) Silent Hill
En mørk tilgang til et dystert spil resulterede ikke overraskende i en dyster film. Silent Hill gjorde rent faktisk spillets fans glade, og gyseren anses i visse kredse for at være det tætteste, man kommer på en god filmatisering af et computerspil.

(2007) Hitman
Den populære danske spilserie om lejemorderen Agent 47 er udfordrende, spændende og voldelig. Filmatiseringen lykkedes kun med sidstnævnte, og perlerækken af skuddueller og letpåklædte damer minder mere om utallige halvdårlige actionfilm, end spillet det bygger på.

(2008) Max Payne
Mark Wahlberg uddeler maksimal smerte i rollen som kriminalbetjent baseret på spillet, der gjorde en dyd ud af bullet time og en klassisk film noir-stemning. Men filmatiseringen tog sig en del friheder i forhold til sit forlæg - naturligvis til stor utilfredshed for fansene, selvom den er bedre end sit rygte.