Cookie- og Privatlivspolitik
”Jeg er sikker på, at 3D er fremtiden”

”Jeg er sikker på, at 3D er fremtiden”

Kino.dk har snakket med DreamWorks-direktøren

Stem op!
4
Stem ned!
-1
(reset)
Sådan træner du din drage handler om en landsby beboet af vikinger, der både frygter og kæmper mod massive, bevingede drager. Det betyder en masse action og flyvescener, og med den nye 3D-teknologi føles det i høj grad, som om dragerne suser direkte ud i hovedet på tilskueren.

Filmselskabet bag ’Sådan træner du din drage’, DreamWorks, har før produceret animerede succeser som Kung Fu Panda, Monsters mod Aliens og de tre ’Shrek’-film.

Kino.dk mødte studiets direktør, Jeffrey Katzenberg, der fortæller om filmen og det fantastiske ved 3D.

I har i DreamWorks sagt, at I kun vil lave film i 3D. Hvorfor det?
Ja, for et par år siden gav vi den bindende udmelding, at vi kun ville producere film i 3D. Det skyldtes, at vi mente, at det ville blive en succes og ikke bare en gimmick, som ville komme og forvinde igen. Nu ligner det en sikker satsning. For et år siden ville jeg have sagt, at jeg håber, at det bliver fremtiden. I dag kan jeg sidde her og sige, at jeg er sikker på, at det er fremtiden.

Hvad er det, 3D kan, som er så spændende og nyt?
3D giver filmskaberne mulighed for at bringe publikum ind i historien på en måde, som virkelig forstørrer de følelser, som filmskaberne vil have, at du har. Det kan være følelsen af spænding i en actionscene eller af frygt i en scene, hvor farlige mennesker eller monstre er meget tæt på.

Hvordan fungerer det i ’Sådan træner du din drage’?
Når vi taler om ’Sådan træner du din drage’, ville jeg nok vælge det modsatte af, hvad du forventer, til at demonstrere og eksemplificere, hvor spændende og dragende 3D er. Der er en nøglescene, hvor Stoick, vikingehøvdingen og hovedpersonens far, går ind i et rum med sin søn, Hiccup.

De er i et meget, meget indskrænket rum, og du føler den anspændte stemning mellem far og søn. Vi er helt i den følelsesmæssige situation, som filmskaberen vil have, vi er i. Som tilskuer ved vi, hvor meget der er gået forud for denne scene, og hvad der har ledt op til den af magtkampe mellem far og søn.

Hvad gør 3D-effekten i netop denne scene?
Du har i bogstaveligste forstand fornemmelsen af, at loftet er meget tæt på farens hoved. Måden hvorpå faren dominerer på grund af sin størrelse over for sønnen, der føles endnu mindre i det rum på grund af 3D. Men det er en underbevidst ting, for vi vil ikke have, at du tænker over det. Du skal være i historien. Men nu hvor jeg fortæller det, tænker du nok: ’ja, det kan jeg faktisk godt huske’.

Og tilsvarende på grund af lyssætningen og kameraarbejdet bliver det en scene med stor indlevelse. Filmskaberne vil have, at du føler, hvad karaktererne føler i den scene. Spændingen og frygten bliver betonet og fremhævet. Og det er det, 3D kan.

Hvad er det sværeste at få til at virke i 3D?
Det afhænger, hvad filmskaberen ønsker at opnå. Der er nogle bestemte objekter, som er meget genkendelige for det menneskelige øje, som kan være svære at genskabe. Vi laver ikke fotorealistiske film, men når du vil have noget til at se realistisk ud – altså hvor publikum ser det som virkeligt, i modsætning til at det er virkeligt, skal man meget tæt på realisme. Det er det mest udfordrende at lave. Fx når nogen hælder et glas vand.

Vikingerne i ’Sådan træner du din drage’ har pels på deres kapper. Var det ikke svært at lave i 3D?
Jo, hår har altid været svært at animere, og er det også i 3D. Vådt og tørt - hår har altid været vanskeligt at få til at se naturligt ud. I vil også opleve det i en fantastisk scene i ’Shrek 4’, hvor de alle falder ud over en klippe og ned i en flod – en henvisning til ’Butch Cassidy & the Sundance Kid’. Der er herefter en meget sjov scene, hvor Den bestøvlede kat og Æslet kommer drivvåde op fra floden. Joken går på, at de ser så gennemblødt våde ud, og det kunne vi ikke have gjort i ’Shrek 3’.

Sådan træner du din drage er lige nu aktuel i biografen og kan bl.a. ses i 3D.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Relaterede nyheder

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
astronautuser/1015176

Omkring 2-3 procent af verdens befolkning har øjenproblemer, der gør, at de ikke kan se 3D-materiale. Andre føler ubehag ved 3D-visning. Hvis du synes, at 3D er meget trættende eller desorienterende, er det en god ide at bestille tid til en øjenundersøgelse. Folk har siden 1960’erne været bange for, at skærme beskadiger synet. Det viste sig nemlig, at visse tv-apparater fra General Electric udsendte farlige mængder af stråling.

http://www.altomdata.dk/hvor-skadeligt-er-3d

Martinuser/572076

Du kan jo ik blive blind af det kammerat.. eftersom det ingen bevirkning har på synes, hvis du bare tager dem på, altså ingen effekt! Kun hvis du ser på en film der er skabt i 3D, vil der ske en effekt.

elseuser/213288

har lige været inde og se filmen med dragerne sammen med børnebørn og den var rigtigt god

Toby

Der er sgu da ingen der er blevet blinde af at bruge 3d briller!!
kom nu nu ind i kampen!!

cecilieuser/159762

det kan godt være at mange synes 3D er det nyeste, men mange får faktisk ondt i øjnene og nogen er blevet blinde af at bruge de briller man får udleveret ved en 3D film. stop al jeres snak om at 3D er det nye det er noget lort!

Reneuser/737317

Der skulle selvfølgelig have stået:

"For vores vedkommende har det betydet at vi gerne ville se "Sådan trænder du din drage", men har måtte droppe det, fordi vi kun er interesserede i at se den på originalsproget, og der bliver den ikke vist i 2D. "

Reneuser/737317

Det er fint nok at filmproducenterne er helt sikre på at 3D er fremtiden, men det er desværre ikke alle der kan bruge 3D filmene til noget.
Ved på et tidspunkt, og det kommer desværre nok, kun at vise 3D film, udelukker filmproducenterne op mod 15% af en given befolkning. I disse 15% er der de grupper der ikke har samsyn (ikke ser/fokuserer med begge øjen samtidigt), dem der får hovedpine af 3D funktionaliteten (fordi de ikke kan tåle flimren under 75Hz (brillerne flimrer ved 60Hz ligesom gamle computerskærme), samt dem med andre øjenproblemer. Det betyder at en 3D film gør at de ikke kan gå i biografen og se filmen.
Det er da på mange måder fedt nok at de forsøger at forny filmgenren, men desværre er denne fornyelse ikke for alle. Jeg er personligt typen der får hovedpine af det, og min kæreste har ikke samsyn. Det vil sige ingen af os får noget som helst ud af at gå ind til en 3D film.
En anden ting er at der bliver mindre og mindre udvalg i almindelige 3D film, især inden for animationsgenren, som efterhånden er noget af det eneste vi går i biografen og ser.
Lad os tage et eksempel. Den nye film "Sådan træner du din drage". Den bliver vist på dansk i 2D og 3D, men kun på originalsproget i 3D, i de biografer vi har mulighed for at se den i. Det vil sige hvis man ikke er interesseret i at se den på dansk, kan man ikke se den i 2D før den kommer på DVD og Blu-Ray. Ikke et smart træk.
Jeg kan sagtens se at det kan blive meget omkostningsfuldt at vise den i 4 forskellige versioner, men for at holde folk i biograferne bliver biograferne også nødt til at give folk mulighed for at se det de vil se.
For vores vedkommende har det betydet at vi gerne ville se "Sådan trænder du din drage", men har måtte droppe det, fordi vi kun er interesserede i at se den på originalsproget, og der bliver den ikke vist i 3D.

Jeg går skam ind for fornyelse, når det er noget den generelle befolkning kan bruge, men når vi udelukker 1/5 af befolkningen, så er det ikke fornyelse der kan bruges til det helt store :)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Antaeus

Nu kender jeg ikke nogle af bøgerne, men hvis man henholder sig til filmuniverset, altså de forrige Star Wars film og især Ep.

3 timer siden
Kasper

At kejseren overlevede er udforsket i ret mange roste EU bøger, og kan næppe betragtes som en hovsa løsning.

4 timer siden
Antaeus

At være den nye "The Force Awakens" (Star Wars) ser jeg ikke som en stor fordel - jo, sammenlignet med hvad der er kommet af Terminator film efter

4 timer siden
Kekkeruser/733889
Kekkeruser/733889

Jeg er klar og haft haft hejst lakridspibe siden, at jeg så den første gang <3 ;) :D

6 timer siden
Reff

Haha hørt hørt

9 timer siden

Aktive debatter