Top 10 - klassiske Disney-tegnefilm

Hvilken klassisk tegnefilm fra Disney er den bedste? 
Skønheden og Udyret (1991)
(© Disney)
Prinsessen og Frøen, der har premiere den 11. februar, er den første håndtegnede film fra Disney, siden den hæderkronede afdeling lukkede med De Frygtløse: The Muuhvie i 2004.

I den forbindelse har kino.dk-redaktionen kåret de 10 bedste håndtegnede klassikere fra Disney siden premieren i 1937 på 'Snehvide og de syv små dværge'. En film der (ligesom 'Junglebogen') lige præcis ikke nåede med på vores liste.

Sig din mening nedenfor og stem på din favorit.

Top 10 - Klassiske Disney-tegnefilm

1. Løvernes Konge (1994)
Få slipper helskindet fra at blande humor og ”Hakuna Matata” med brodermord og Shakespeare- inspirerede magtkampe, men alt lykkes i Disneys mesterværk om Simbas opvækst på den afrikanske savanne.

2. Pinocchio (1940)
Walt Disneys anden spillefilm kunne være lavet i går. Pinocchios oplevelser er stadig sjovere, mere uhyggelige og uendeligt mere underlige end 40 afsnit af Svampebob Firkant tilsammen.

3. Skønheden og Udyret (1991)
Eventyret om en besværlig forelskelse modtog historiens første Oscarnominering til en tegnefilm i kategorien Bedste film. Filmen taler for sig selv, og genren blev langt om længe kunstnerisk anerkendt i de finere kredse.

4. Dumbo (1941)
Dumbo er meget mere end den berømte scene med lyserøde elefanter. Filmen er frem for alt en tidløs historie om at vende en ulempe til sin fordel - i dette tilfælde at bruge unormalt store ører som vinger.

5. Bambi (1942)
”Vandet er stift”, naturen går sin gang, og menneskene er grumme i historien om Bambi og Stampes opvækst i skoven. Umiskendelig Disney og forløberen for Løvernes Konge 52 år senere.

6. Den lille havfrue (1989)
Efter Oliver og Co. og andre glemte 80er-titler så det sort ud, indtil man blandede H.C. Andersen med Disney. Eventyret om Ariel, der vil være menneske, blev starten på en ny æra for Disney og tegnefilm i biografen.

7. Fantasia (1940)
Bedst kendt for afsnittet med Mickey Mouse som Troldmandens lærling (der til sommer kommer som actioneventyr med Nicolas Cage) selvom alle otte film - ikke mindst i samspil med den klassiske musik - har sine store øjeblikke.

8. Peter Pan (1953)
Den flyvende Peter Pan er rigelig kæk og Klokkeblomst rigelig irriterende, men Ønskeøen er stadig et fantastisk sted med tikkende krokodiller og Kaptajn Klo i topform.

9. Aladdin (1992)
Disneys anden storhedstid fortsatte med historien om ånden i lampen, der blev en kæmpesucces hos børn såvel som voksne - og bød på en fornem nederdrægtig skurk i form af Jafar.

10. Tarzan (1999)
Efter en traditionel periode med Pocahontas, Hercules og Mulan tog Disney endelig en risiko med filmen om Abernes konge. Tarzan er mere dyr end menneske, og tegnestilen mere moderne og japansk anime-inspireret end nogensinde før.