Cookie- og Privatlivspolitik
Interview med Mel Gibson

Interview med Mel Gibson

"... det er et helvede for mig at være ydmyg."

Stem op!
4
Stem ned!
0
(reset)
Mel Gibson er vred, meget vred og det med god grund i sin nye rolle som politimanden Thomas Craven, der tørster efter hævn oven på sin datters brutale død. Filmen hedder Edge of Darkness og er stjernens først hovedrolle siden Signs fra 2002.

I virkeligheden er skuespilleren og Oscarvinderen dog særdeles venlig og glad om end lettere manisk i sin adfærd - i al fald på denne dag ved stillehavskysten, hvor kino.dk møder Mel Gibson på et hotel i Los Angeles.

Under hele interviewet sidder han uroligt på sin stol, imens han konstant laver grimasser og skifter ansigtsudtryk. Faktisk minder han mest af alt om Martin Riggs – den selvmorderiske politibetjent fra Dødbringende våben-serien, der gjorde ham verdenskendt.

Kunne din karakter i Edge of Darkness, Thomas Craven, i princippet være Martin Riggs fra Dødbringende våben 23 år senere?
Martin Riggs er for sindssyg til at falde til ro, selv som 50-årig. Fyren i denne film er meget mere koncentreret og fokuseret som person, og det var en udfordring for mig ved rollen. Har du fx set mig sidde stille på noget tidspunkt,” siger Mel Gibson og slår en stor latter op, folder hænderne bag nakken og ugenert fremviser to gigantiske svedpletter under armene på sin mørkegrå skjorte.

Manden føler sig utvivlsom på hjemmebane her i Santa Monica, hvor hans produktionsselskab har adresse, og den selvsikre fremfærd er berettiget. Den 54-årige skuespiller, producent og instruktør hører blandt filmbranchens mægtigste mænd. God for 900 millioner dollars før finanskrisen og ca. 650 millioner dollars værd i dag.

Privatlivet har derimod været mindre professionelt håndteret de seneste år med verbale angreb på både homoseksuelle og jøder. Beskyldninger som Mel Gibson siden har undskyldt og søgt tilgivelse for flere gange. Om det store publikum har tilgivet hans alkoholiserede fortid, vil Edge of Darkness vise.

Manden skal under alle omstændigheder have respekt for at vende tilbage til lærredet i en moralsk diskutabel rolle, som hævneren Thomas Craven, der forsøger at råde bod på fortidens synder.

Craven er en fyr, der hver dag forsøger at gøre det rigtige, men som ikke har gjort nok. Han kender ikke sin datter; i hendes håndtaske finder han ikke make-up og kondomer men en skarpladt pistol. Da hun myrdes oplever han det ultimative nederlag som far. Han fejlede i at beskytte hende, og herefter drejer alt sig om datterens ukendte liv og hævnen. ”I have nothing to lose” siger han, og derefter er der ingen vej tilbage.

Thomas Craven lever efter nogle hjemmelavede regler, bl.a. ”Never hurt anyone who doesn't deserve it." Er konsekvensen af en sådan tankegang ikke problematisk?
Ha ha. Jo, det er det virkelig!” griner Mel Gibson og følger op på spørgsmålet efter en kort tænkepause.

Wow. Ja, han siger faktisk noget i den stil, men det er jo hans kodeks som gammel erfaren Boston-betjent. Øje for øje-princippet som i Det Gamle Testamente,” fortæller skuespilleren, der selv har et tæt forhold til sin kristne tro. En tro han er passioneret og åben omkring, selvom han næppe deler samme gammeltestamentlige opfattelse som sin seneste karakter på film.

Troen skal bare være der. Ligegyldigt hvad der sker, og ligegyldigt hvad du selv finder på at gøre. Nogen gange må man bare køre på ren tro - hvis man ikke tror på noget større og bedre end dette liv, står jeg gerne af nu, for det her er ikke godt nok. Det er ikke engang i nærheden af at være godt nok.” lyder det kontant fra Mel Gibson. Men hvordan kunne det så være bedre? ”I morgen kan altid være bedre - det er man nødt til at håbe på. Man må lægge sin fremtid i forsynets hænder; forlade fortiden uden at fortryde den alt for meget, og forsøge at leve i nutiden. Og den vej nå til et mere rent og gladere liv.

Men ideen med et comeback som skuespiller i Edge of Darkness og tage imod ordrer frem for at give dem, var en personlig udfordring for den magtfulde filmskaber.

At slippe for instruktionen var en lettelse, men du kan ikke lægge din interesse i faget fuldstændigt fra dig. En del af mig er enormt egoistisk, og det er et helvede for mig at være ydmyg. Hver eneste fiber i min krop tænker kun på mig selv, og jeg må hele tiden tvinge mig til at tænke: ’Jeg har en anden mening, men han kan have ret, og jeg kan tage fejl. Respektér instruktøren og hans vision’. Og Martin Campbell gjorde det fremragende.

Men hovedrollen i Edge of Darkness betyder ikke, at Mel Gibson er færdig med at instruere. Netop nu arbejder han på en vikingefilm med ham selv i instruktørstolen og Leonardo DiCaprio som medproducent og skuespiller. Og spillereglerne for film fremover står i følge Mel Gibson på tærsklen til en ny æra.

"Vi bliver nødt til at gøre tingene anderledes fremover, og det bliver interessant at se, hvordan man kan overleve forvandlingen. Lige nu er der meget stil over indhold, som er underholdende til en hvis grænse. Det handler ikke kun om effekter eller om det paradigmeskifte, James Cameron lige nu præsenterer os for, som er fucking amazing! Kritikere og filmskribenter kan rynke på næsen af Avatar, men det er fantastisk, hvad han har gjort, og en faktor for hvilken retning, vi bevæger os i. Du vil se nogle voldsomme ændringer for at filmselskaberne kan overleve fremover.”

Så din kommende vikingefilm kunne blive i 3D?
Det er ikke min intention, men hvem ved hvilken dimension den bliver i. Måske sidder man midt i det hele”, lyder det fra instruktøren, der indtil nu har lavet film og genereret millioner af solgte biografbilletter uden nævneværdig brug af computereffekter.

Mel Gibson, der stadig ikke har siddet stille i bare to sekunder, ser uden tvivl muligheder i filmens fremtid, og det samme gælder de nyeste stjerner i Hollywood.

Den nye generation af skuespillere er fantastisk. Jeg er blown away. På deres alder var jeg en kæmpe idiot. De er virkelig raffinerede og kan allerede betragte den populærkultur, som de selv er en del af, udefra.” Lang pause… ”Okay, det slog mig først lige nu. Men jeg mener det. De er uberørte.

Ville du gerne selv være i 20erne igen?
Yeaaahh! Men jeg ville gøre alt anderledes. Jeg ville ikke være skuespiller, fuck no! Jeg ville være kok.

Sidste udmelding synes Mel Gibson ikke engang selv at tro på. Dertil har karrieren simpelthen været for stor. Til gengæld tror man stadig på ham, når han i Edge of Darkness tømmer sin pistol i vrede. Selvom han tydeligvis er blevet ældre, har Mel Gibson ikke mistet den energiske vildskab, der har kendetegnet hans filmroller og omdømme de sidste 30 år - og som ikke lægges på køl i den nærmeste fremtid.

Edge of Darkness har dansk premiere den 4. februar.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
 
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Charlotte

Smuk, særlig givende og grum film, fantastiske unge skuespillere, smukke billeder

6 dage siden
Julius

Men er det ikke kun Walken, der er officielt bekræftet som Shaddam IV?

6 dage siden
Heskey

Synes måske I lige glemmer at nævne hun har en pæn stor rolle i tv-serie versionen af John le CarrèsThe Little Drummer Girl :)

1 uge siden
Grete

Jeg har set denne film det var en super oplevelse.

1 uge siden
Christoffer

de sidste par minutter foregår i 2012, korrekt, men hele filmen med undtagelse af de par minutter er under anden verdenskrig

2 uger siden