James Cameron filmguide

Kino.dk guider dig igennem James Camerons succesrige karriere
James Cameron optager 'Avatar'
(© Twentieth Century Fox)
James Cameron har op til flere gange rykket grænsen for, hvad der kan lade sig gøre på film. Han har rykket grænsen for, hvad en film kan koste, og han har ikke mindst den bedst indtjenende film nogensinde på samvittigheden. Han har siden gennembruddet med The Terminator i 1984 aldrig lavet et flop.

Op til premieren på hans seneste film Avatar den 18. december guider kino.dk dig igennem hans imponerende bagkatalog af film. Stem på din egen favorit nederst på siden.

© Orion Pictures

The Terminator (1984)
Efter en middelmådig spillefilmsdebut med 'Piranha Part Two: The Spawning' i 1981 overraskede den dengang 30-årige James Francis Cameron alle med denne lavbudgets actionfilm, som blev lavet, mens Cameron var lastbilchauffør. Filmen om en menneskelignende robot fra fremtiden blev et gennembrud for muskelbundtet Arnold Schwarzenegger og for Cameron, og betragtes i dag som en moderne klassiker i genren.

© Twentieth Century Fox

Aliens (1986)
Sigourney Weaver, som også spiller med i 'Avatar', positionerede for alvor sin status som førende action-heltinde, da hun som Ellen Ripley tog sagen i egen hånd og ordnede, hvad et helt hold af toptrænede marinesoldater ikke kunne klare. Et typisk træk for Cameron at have stærke, selvstændige kvinder i sine film. 'Aliens' er for nyligt kåret til den bedste toer i filmhistorien af Empire Magazine foran bl.a. The Godfather II.

© Twentieth Century Fox

Dybet / The Abyss (1989)
James Cameron viser sin interesse for havets verden i denne science fiction-film, der tager os på en rejse dybt ned under havets overflade. Hvad der gemmer sig dernede, skal ikke afsløres her, men lad os bare sige, at det inkluderer nogle af de flotteste effekter, man kunne præstere i 1980erne. Computerteknikken blev for sin tid brugt optimalt, og den flydende fornemmelse af levende vand blev videreført med endnu større succes i Camerons næste film.

© Columbia TriStar Films

Terminator 2: Dommedag / Terminator 2: Judgement Day (1991)
Efterfølgeren til Camerons gennembrudsfilm var ikke kun sin tids dyreste, men også en enorm succes med en uhørt indtjening på op imod 520 millioner dollars. Arnold Schwarzenegger gentager sin rolle som cyborg, men det mest imponerende ved denne blockbuster var nu alligevel Robert Patricks T-1000, som stadig holder 100 procent. Igen formåede Cameron det umulige: at tage en fremragende film og lave en efterfølger, der i fulde lever op til den.

© Twentieth Century Fox

Livsfarlig løgn / True Lies (1994)
Endnu engang viste samarbejdet med Arnold Schwarzenegger sig at bære frugt i denne letfordøjelige, noget overdrevne actionkomedie, der godt nok ikke kan måle sig med 'Terminator'-filmene og 'Aliens', men stadig besidder genremæssige kvaliteter helt i toppen af skalaen.

© Twentieth Century Fox

Titanic (1997)
Cameron tjente selv 115 millioner dollars på denne verdensomspændende succes, der betød gennembrud for filmens to stjerner, Leonardo DiCaprio og Kate Winslet. Tallene fortæller hele historien: 'Titanic' kostede 200 millioner dollars at lave, men indtjente over 1,8 milliarder dollars på verdensplan og er til dags dato den film, som har tjent flest penge. Filmen blev nomineret til 14 Oscars, modtog de 11, og heraf fik Cameron tre af dem med hjem for sit utrættelige arbejde.