Cameron om 'Avatar'

James Cameron om sin nye storfilm
James Cameron
(© Twentieth Century Fox)
Idéen med 'Avatar' opstod første gang i 1995. James Cameron siger om baggrunden for denne:
"Vi ville virkelig gerne skubbe grænserne for teknologi på film med Avatar, men da vi virkelig evaluerede det, føltes vi alt for mange skidt fra. Da vi skubbede teknologigrænserne for 'Dybet', var vi et skridt eller to væk fra at lave det, vi ville, så vi opnåede faktisk at komme dertil, men med 'Avatar' føltes det som om, vi var fire, fem eller seks skridt fra målet. Ja, endda år derfra."

Om tankerne bag filmen:
"Jeg ville skabe noget, som jeg ville have elsket som barn. Noget, der foregår på en anden planet, noget visuelt helt forrygende og originalt. Det var en mulighed for at skabe et fremmed økosystem med alle mulige seje rumvæsner, som jeg synes i sig selv er imponerende.

Det var en mulighed for at bryde koden om at lave følelsesmæssigt fotorealistiske mennesker, som er uangribeligt virkelighedstro, og som publikum føler med. Det er en kæmpe udfordring og en skræmmende én, men også en sjov én."

Cameron lover, at der kommer til at være masser af action med gigantiske kampscener, hvoraf den sidste er det største, han nogensinde har arbejdet med:
"Kampen foregår i luften og på jorden, den foregår mellem hære og mand-til-mand-kampe - den er gonzo. Det er bestemt det største, jeg har lavet. Det er en hel mini-film i sig selv."

Det er også blevet sagt, at 'Avatar' vil revolutionere 3D-teknologi på film.
"Jeg synes, at 3D er en revolution, der er ved at ske, og at 'Avatar' vil spille en rolle i denne revolution. Måske kan den skabe sin egen lille niche i den forstand, at det er en realfilm, såvel som det er, hvad nogle ville tænke på som animation.

Realfilmselementet er, hvor Hollywood halter bagefter. 3D-renæssancen eller 3D-revolutionen bliver stort set drevet af animation – Pixar og DreamWorks – og der er et par realfilm, men de er mindre titler. Der har endnu ikke været en grundlæggende realfilm i 3D før nu. Avatar vil blive testobjektet."

James Cameron har altid været kendt som en kompromisløs instruktør, og 'Avatar' virker som en perfektionists arbejde:
"De første 62 dage af dette år var non-stop 16 timers dage, ingen fridage, ingen fritid. Det har været totalt opslugende."

'Avatar' kommenterer på vores miljøproblemer, men den skal alligevel ikke opfattes som en løftet pegefinger:
"Den oprindelige tanke, filmens idéer, fandt jeg meget appellerende, og jeg fandt, at de havde en relevans i vores samfund lige nu. Ikke at jeg synes, at film skal laves, så de er lærerige eller en moralens prædikestol.

Men jeg synes, at det er godt for vores underholdning ikke kun at være intetsigende og få os til at tænke lidt på vores forhold til naturen, og det synes jeg, at 'Avatar' gør."

'Titanic' blev en verdensomspændende filmsucces. Det lægger et vist forventningspres på Camerons skuldre.
"Der er en forventning fra studiets side, at jeg er i stand til at præstere, som jeg har gjort før, bortset fra, at 'Avatar' og 'Titanic' er to vidt forskellige historier, som ikke kan sammenlignes på nogen fornuftig måde. Så vi blev nødt til at begynde forfra fra nul, når det kommer til, hvad vi skal gøre for at tiltrække og underholde et publikum."