Top 10 - Musikfilm

Curtis, Cash, Dylan, Eminem og Mozart er alle på listen - men hvilken film er den bedste?
Sam Riley som Ian Curtis i 'Control'
(© © The Weinstein Company)

Kino.dk har kåret de bedste musikfilm. Ikke musicals – men film om musikere og musik, hvad enten der er tale om dokumentar- eller spillefilm.

I denne måned er det La Bohéme og Taking Woodstock, som giver publikum en musikalsk filmoplevelse, men mange før dem har skildret musik på det store lærred. Her er vores bud på de ti bedste.


1. Amadeus (Milos Forman, 1984)

Hvorfor svinger den? Amadeus er en fremragende og velspillet biografisk film om det største musikalske geni nogensinde, Wolfgang Amadeus Mozart. Vandt otte Oscars ud af i alt 40 priser, og er den 53. bedste amerikanske film nogensinde ifølge USA’s filminstitut AFI.

Den skal du høre: Requiem: Rex Tremendae Majestatis.


2. Dont Look Back (D.A. Pennebaker, 1967)

Hvorfor svinger den? En af dokumentarfilmens store klassikere og et unikt indblik i singer-songwriteren Bob Dylans arbejdsmetoder, livsstil og ikke mindst musik.

Den skal du høre: Subterranean Homesick Blues


3. The Blues Brothers (John Landis, 1980)

Hvorfor svinger den? Komikerne Dan Aykroyd og John Belushi er forbløffende musikalske som soul og blues brødre i denne nyklassiske komedie fra 1980, som du på ingen måde kan sidde stille til.

Den skal du høre: Everybody Needs Somebody to Love


4. The Last Waltz (Martin Scorsese, 1978)

Hvorfor svinger den? Koncertdokumentaren af Martin ”Goodfellas” Scorsese er en vellykket fremstilling af The Bands karriere og indflydelse. Undervejs optræder et væld af kunstnere sammen med bandet, fx Bob Dylan, Neil Young og Eric Clapton.

Den skal du høre: Up on Cripple Creek


5. Walk the Line (James Mangold, 2005)

Hvorfor svinger den? Joaquin Phoenix er perfekt castet som countrylegenden Johnny Cash, og Reese Witherspoon vandt sågar en Oscar for sin rolle som hans kone June Carter. Begge skuespillere sang med overraskende stor overbevisning selv i filmen.

Den skal du høre: Ring of Fire


6. Pink Floyd The Wall (Alan Parker, 1982)

Hvorfor svinger den? En lyrisk og dybt metaforisk oplevelse, som supplerer Pink Floyds stemningsfulde, genredefinerende og ofte ret stenede musik fra dobbeltalbummet The Wall perfekt.

Den skal du høre: Comfortably Numb


7. Woodstock (Michael Wadleigh, 1970)

Hvorfor svinger den? Endnu en dokumentar på listen som ikke er til at komme uden om. Denne tre timer lange koncertfilm (fire timer i Director’s Cut-versionen) indkapsler smukt ånden fra 1969-festivalen med klassiske rocknumre, indtagelse af stoffer og kollapsende hegn.

Den skal du høre: Voodoo Child af Jimi Hendrix


8. Control (Anton Corbijn, 2007)

Hvorfor svinger den? Spillefilmen om forsangeren for post-punk bandet Joy Division, Ian Curtis, er både deprimerende, indbliksgivende og hjerteskærende. Og så er der en masse fantastisk musik fremført af skuespillerne selv.

Den skal du høre: Transmission


9. Gasolin’ (Anders Østergaard, 2006)

Hvorfor svinger den?Den største succes i dansk dokumentarfilms historie handler om Danmarks måske største rockband Gasolin’. De gamle medlemmer fortæller om deres op- og nedture med bandet i en blanding af interviewklip og æstetiske rekonstruktioner.

Den skal du høre: Langebro


10. 8 Mile (Curtis Hanson, 2002)

Hvorfor svinger den? Respekt til både hiphopstjernen Eminem og instruktør Curtis Hanson for at få dette skarpe musikdrama til at fungere så fremragende. Plottet omhandler en fattig hvid rapper, der kæmper sig vej ud af slummet – ikke ulig Eminems egen livshistorie.

Den skal du høre: Lose Yourself, som Eminem vandt en Oscar for


Er du enig? Stem på en af de ti, eller del andre favoritter nedenfor.