Årets sjoveste julefrokost?

Kino.dk har besøgt filmsettet til komedien ’Julefrokosten’.
Billede

De var der alle sammen.

Thure Lindhardt, Kim Bodnia, Julie R. Ølgaard, Mick Øgendahl, Søren Malling, Anders W. Berthelsen, Dick Kaysø, Janus Dissing Rathke, Anne-Grethe Bjarup Riss debutanten Camille-Catrine Rommedahl og hovedrolleindehaveren Thomas Voss.

Scenen, der skulle optages på et lille autoværksted udenfor Roskilde, var begyndelsen på den årlige julefrokost – altså før det hele går løs, og promillerne stiger til hovedet.

Stemningen var høj, og Thomas Voss kunne da også forklare, at de mange store danske skuespillere tydeligvis nød at indspille en film i den lette ende af skalaen.

Der er en god tone, og man bliver taget godt imod. Det er helt klart for mig en udfordring personligt, fordi det er skuespillere som har prøvet det før. Men stemningen er løssluppen, og vi har det sjovt, fortæller den 31-årige hovedrolleindehaver, der ikke lader sig skræmme af de store navne på rollelisten.

Holgers Auto          Anders W. Berthelsen - foto: Thomas Bertram

Julefrokosten er instrueret af Rasmus Heide, der sidste år havde stor succes med Blå mænd, og selvom flere af skuespillerne går igen, er deres karakterer langt fra sidste års komedie.

Mick Øgendahl spiller en smart fyr sammenlignet med Dion, Thure Lindhardt er helt modsat karrieremennesket fra ’Blå mænd’ imens Anne-Grethe Bjarup Riss er både skrap og til spanking. Der er endda en rolle til Helena Christensen som ”Kæmpekvinden Karen” på 125 kg som endnu et eksempel på en uvant rolle.

Bortset fra et værksted fyldt med kendte danskere lignede det hele dog umistænkeligt en klassisk dansk julefrokost, og på det område har intet ændret sig de sidste mange år. Spørg bare Dick Kaysø der spiller ejeren af Holgers Auto.

Julefrokoster er afsløringer af, hvordan vi opfører os, når vi har fået noget at drikke. Når vi som kollegaer smider dagligdagens hæmninger. Det ændrer sig ikke, sådan var det også for 30 år siden. Men det er ikke så voldsomt og ondskabsfuldt som i filmen af samme navn fra 1976, udtaler Dick Kaysø. En berygtet komedie som Kaysø også var med i, men som han understreger, intet har med den nye film at gøre – udover emnet naturligvis.

Dick Kaysø - foto: Thomas Bertram          Camille-Catrine Rommedahl - foto: Thomas Bertram 

Alligevel ligner den nye ’Julefrokosten’ en klassisk folkekomedie, og billetsalget til ’Blå mænd’ på næsten 450.000 solgte biografbilletter tyder på en efterspurgt genre. Men hvor meget er der egentlig tale om en komedie i Dirch Passer/Preben Kaas-stilen?

Filmen tager helt sikkert afsæt i folkekomedien, men det er en opdatering af genren. Hvad der er af muligheder, og hvad der er sjovt i dag. Vi tager et længere skridt hen imod genren end 'Blå mænd', men filmen taler til absolut samme målgruppe. 'Blå mænd' handlede om ansatte på en genbrugsplads, og nu er det mekanikere. Mange kender hierarkiet på et værksted, og mange har været her før, siger instruktøren Rasmus Heide.

Og man må give ham ret. Langt flere danskere kender til autoværksteder, berusede kollegaer og årets mest traditionsrige firmafest end til emnerne i fx Per Flys trilogi om samfundsklasser i form af 'Bænken', 'Arven' og 'Drabet'.

’Julefrokosten’ får biografpremiere den 13. november - traileren kan ses her.


Kim Bodnia som Buller - foto: Thomas Bertram 

Anne-Grethe Bjarup Riss som Stella - foto: Thomas Bertram

Thure Lindhardt som Frans - foto: Thomas Bertram

Julefrokosten - foto: Thomas Bertram