Jeg ligner Lisbeth så meget!

Noomi Rapace fortæller kino.dk, at hun selv har haft svært ved at skelne sig selv fra Lisbeth Salander.
Billede

29-årige Noomi Rapace er Lisbeth Salander, og hun sælger ikke bare varen, fordi en journalist ønsker det. Det ligger Rapace lige så fjernt, som det ligger for Salander at smalltalke – og tanken om pludselig at blive folkeeje byder hende inderligt imod.

Jeg har et stort hul indeni, som vil fyldes af kærlighed og bekræftelse. Men jeg vil ikke være en kendt person, jeg vil bare gerne respekteres.” fortæller Rapace.

Jeg blev tidligt voksen
Efter ni måneders arbejde med rollen er Rapace selv nået til en grænse, hvor hun ikke kan skelne sig selv fra Salander.

Jeg ligner Lisbeth på rigtigt mange måder. Lisbeth er jo, fra hun var helt lille, blevet brutalt og uretfærdigt behandlet, så hun har skabt sin egen verden med sine egne regler, moral og etik. Hun har taget sine egne beslutninger om, hvad der er rigtigt og forkert, simpelt hen for at kunne håndtere tilværelsen. Og hun har lagt en hård skal om sit hjerte og sine følelser, som bygger på kontrol,” forklarer Rapace.

Ligheden til Salander bunder ifølge Rapace selv i egne barndomserfaringer. Hun voksede op uden sin far, og flyttede allerede som 15-årig hjemmefra. Oplevelserne medførte selvindsigt og en evne til at overleve:

”Ensomheden, dét altid at måtte klare sig selv. Jeg blev også voksen og flyttede hjemmefra meget tidligt, så jeg har præcis det samme overlevelsesinstinkt som Lisbeth. Jeg gør også mig selv hård, når jeg bliver bange og usikker, for at håndtere situationen... ”

Stolt grænsende til det dumme
Som 19-årig søgte Noomi ind på teaterskolen i Stockholm, men fik afslag. Det skulle de aldrig have gjort, for Noomi blev så vred, at hun besluttede sig for aldrig at søge ind igen!

Der kom noget Lisbeth op i mig: Hvis I ikke vil have mig, så vil jeg heller ikke have jer! Så går jeg mine egen veje! Sådan har jeg det med alting: Jeg ved, hvad jeg vil, og så må jeg finde en måde at komme derhen på. Det er en slags stolthed, der kan grænse til dumhed,” erkender Rapace.

I dag føler Rapace sig meget mere vågen og opmærksom på sit liv end nogensinde før.

Det har ændret alt at få et barn. Det har gjort alting tydeligere og meningsfyldt. Nu er livet altid værd at leve. Jeg er jo tvunget til at skifte fokus, når jeg kommer hjem, og det har været godt for mig. For det går jo ikke at flygte fra sig selv længere.”

Følte mig som en dreng
Men trods en lille på fire år derhjemme er det ikke lykkedes Rapace at lægge Salander fra sig, når hun er kommet hjem fra optagelser om aftenen.

”Da jeg fik rollen, tænkte jeg: Vil jeg virkelig det her? Vil jeg gå ind i denne rolle for alvor? Min krop begyndte at forandre sig, jeg blev tyndere, mit kropssprog blev anderledes – helt ubevidst. Noomi nærmede sig Lisbeth, og Lisbeth kom mig i møde – det er blevet til en blanding af vores to karakterer. Jeg har næsten følt mig som en dreng. Meget ukvindelig. Og der har jeg virkelig mærket grænserne mellem det mandlige og det kvindelige i mig rykke tættere sammen. Også seksuelt. Jeg føler mig mere som menneske nu, ikke som en kvinde, der skal opføre sig på en bestemt måde. Og så har jeg lært, at det er okay at være ensom. Selv om det er skide jobbigt!” smiler Noomi Rapace.

Jeg er stadig lidt hemmelig
På trods af succes i hjemlandet og den kæmpemæssige opmærksomhed omkring Mænd der hader kvinder er Rapace ikke sådan at putte i en boks:

”Jeg føler mig ikke som en del af den svenske film- og teaterverden,” siger Noomi, som dog ikke kan løbe fra at være svensk kändis i klasse A. Hun uddyber:

Jeg er stadig lidt hemmelig, der er ikke så mange, som får lov at møde mig. Jeg går ikke til gallapremierer og alle de der kändis-ting, jeg taler ikke med særligt mange medier, og når jeg ikke arbejder, er jeg bare sammen med min familie og mine venner. For jeg vil hellere være sammen med dem, som ser mig for den, jeg er, end at være et eller andet folkeeje, som er elsket af alle.


Læs den udvidede version af interviewet i Kino.dk-magasinet

Af Susse Wassmann