‘Watchmen’ i retten

Rettighedsstridigheder mellem 20th Century Fox og Warner Bros.
Billede

Distributionen af Zack Snyders kommende filmatisering af Alan Moores tegneserie ’Watchmen’ er fanget mellem to af branchens kæmper.

Det er Warner Bros. der distribuerer filmen, som er sat til at få verdenspremiere i marts 2009. Nu har en dommer i Los Angeles dog gjort processen op til the big screen en smule mere kompliceret. I sidste uge nægtede dommeren nemlig at afvise 20th Century Fox’s sagsanlæg imod Warner over rettighederne til distributionen.

Dommer Gary Allen Fees mener, at Fox har samlet nok bevismateriale sammen til at understøtte, at netop Fox har distributionsrettighederne til tegneserien, men som Warner udtaler, er der kun tale om en tilladelse til at sagsøge:

"The court's ruling simply means that the parties will engage in discovery and proceed with the litigation…. The judge did not opine at all on the merits, other than to conclude that Fox satisfied the pleading requirements."

Fox bygger deres sag på en aftale fra 1991 mellem Fox og Largo Entertainment produceren Larry Gordon. Ifølge dem var aftalen at Fox skulle distribuere, hvis en filmatisering skulle blive en realitet.

I 2006 forhandlede denne Gordon så med Warner om alle rettighederne til filmen, og anklagerne lyder, at Warner med vilje oversete den gældende aftale mellem Gordon og Fox. Ville Gordon have været ude af aftalen, skulle han have købt Fox ud, hvilket han aldrig gjorde. Warners modsvar lyder, at Fox netop gav afkald på alle rettigheder under aftalen med Gordon tilbage i 1994.

Forvirret? Så forestil dig hvordan de to selskaber må have det.

Warner satser stort på filmen, der eftersigende har et budget på 120 millioner $, og som virker oplagt i franchise-sammenhænge, hvilket betyder flere film og masser af ekstra lir. Fox derimod frygter at stå tomhændede, mens konkurrenten scorer kassen på noget, de føler, burde være deres.

Ligegyldigt hvad der sker, vil datoen for biografpremiere formentlig ikke blive rykket, men hvis Warner mister rettighederne til sin egen produktion, vil de tabe ærgerlige penge.

Se de seks nye lækre plakater fra filmen i nedenstående galleri:

Foto: Warner Bros.

Foto: Warner Bros.

Foto: Warner Bros.

Foto: Warner Bros.

Foto: Warner Bros.

Foto: Warner Bros.