Den dansk-amerikanske forbindelse

'To Verdener' er netop blevet solgt til USA - Vi kigger nærmere på dansk film i Guds eget land.
Billede

Det er næppe nyt at dansk film har klaret sig godt internationalt, siden Dogme-bølgen ramte filmlandskabet i 1997.

Selvfølgelig kan eksporten af danske titler på ingen måde sammenlignes med de engelsksprogede titlers dominans, men vi har omverdenens opmærksomhed, hvilket både ses på distributions- og produktionsfronten.

Senest er Niels Arden Oplevs anmelderroste film ’To Verdener’ blevet solgt til USA. Nordisk Film er blevet kontaktet af det amerikanske selskab IFC Entertainment, som nu har sikret sig rettighederne til den nordamerikanske distribution af filmen. IFC Entertainment specialiserer sig i at distribuere kvalitetsfilm til amerikanske biografer parallelt med udgivelse på Pay-per-view-TV til over 50 millioner amerikanske hjem.

’To Verdener’ var med sit kontroversielle emne en biografsucces herhjemme med over 315.000 tilskuere, og Nordisk Films direktør Kim Magnusson har da også høje forventninger til den amerikanske spilleperiode. Det var nemlig også IFC der sørgede for, at Susanne Biers ’Efter Brylluppet’ blev set af 222.534 amerikanere, mens Lars Von Triers ’Dogville’ blev set af 247.181.

Besøgstal der kan virke små når man sammenligner med, at ’Efter Brylluppet’ blev set af 387.906 danskere. Dog skal man huske på at film oftest går bedst i hjemlandet, samt at amerikanerne normalt ikke strømmer ind til de europæiske film. Eksempelvis blev vinderen af De Gyldne Palmer i 2006 ’The Wind Thats shakes the Barley’ kun set af 266.480 i USA, på trods af at denne var engelsksproget.

Netop Susanne Bier er et godt eksempel på at USA holder øje med den danske kultureksport. Sidste år havde hun sin Hollywood instruktørdebut med filmen ’Things We Lost In the Fire’, og i skrivende stund er post-produktionen i fuld gang på Jim Sheridans genindspilning af Biers ’Brødre’ (2004) med Jake Gyllenhaal, Natalie Portman og Tobey Maguire på rollelisten.

Bølgen af danske instruktører i Hollywood startede allerede med Bille Augusts ’Åndernes Hus’ (1993) og Ole Bornedals ’Nightwatch’ (1997) og seneste nyt er at Nikolaj Arcel skal genindspille Hollywood-versionen af sin egen ’De Fortabte Sjæles Ø’.

Kilde: European Audiovisual Observatory’s Lumiere