Fra Twilight-idol til mulig Oscar-kandidat

Kristen Stewarts rejse mod rollen som prinsesse Diana
Spencer / Kristen Stewart
(© Spencer / Scanbox)

Artiklen blev første gang bragt i september 2021.

(Kan du ikke se traileren herover, så tryk på linket her og tillad alle cookies)

Kristen Stewart er lige nu aktuel i rollen som Prinsesse Diana i filmen Spencer. Filmen fortæller historien om Lady Diana, der under en ferie med det britiske kongehus beslutter sig for at forlade sit ægteskab med Prins Charles.

Find billetter til 'Spencer' her:

Filmen er instrueret af Pablo Larraín, der tidligere har lavet filmen Jackie, som gav Natalie Portman en Oscar-nominering for bedste kvindelige hovedrolle.

I anledning af 'Spencer' bringer vi ovenfor traileren til 'Spencer' og kigger herunder på Kristen Stewarts vej fra sine allerførste filmroller til at blive et sandt teenageidol som Bella Swan i Twilight-filmene og nu at spille den ikoniske Prinsesse Diana.

De tidlige roller

Allerede inden Kristen Stewart trådte ind i rollen som Bella i Twilight-sagaen, var hun involveret i flere film med bl.a. prominente navne i instruktørstolen.

Bl.a. havde hun en rolle i David Finchers thriller Panic Room fra 2002, hvor en mor og hendes datter - henholdsvis Jodie Foster og Kristen Stewart - må gemme sig for tre mænd, der er brudt ind i deres hjem. Seks år senere var hun at finde i Into the Wild, der er instrueret af selveste Sean Penn. I filmen følger man den unge Christopher, der opgiver alle sine ejendele for at bo i Alaskas vildmark. Undervejs møder han Tracy - spillet af Stewart - der hurtigt får et godt øje til den unge rejsende.

Teenage-idolet

Det var dog i 2008, med filmatiseringen af Stephanie Meyers første bog i Twilight-sagaen, at Kristen Stewart for alvor brød bredt igennem. De i alt fem Twilight-film står i dag som noget af det vildeste indenfor teenage-idolisering, vi havde set i mange mange år.

Stewarts portræt af Bella, der bliver fanget i et spindelvæv af kærligheden til to forskellige fyre, nemlig vampyren Edward og varulven Jacob. Den store kærlighedshistorie udgjorde i den grad plakatmateriale til utallige teenageværelser verden over.

De mere skæve roller

Kristin Stewart er dog sidenhen blevet langt mere end "blot" et teenage-idol. Det kan man se, hvis man dykker ned i andre dele af skuespillerindens virke.

Således har man eksempelvis kunnet se hende som rockstjernen Joan Jett i 'The Runaways' fra 2010, videre til rollen som bekymret datter af en alzheimers-ramt i det Oscar-vindende drama Still Alice med Julianne Moore og Alec Baldwin fra 2014.

Stewart har endvidere arbejde sammen med den legendariske filmskaber Woody Allen i hans Café Society fra 2016, hvor Stewart spiller sekretæren Vonnie, der manøvrerer sig rundt i et kærlighedsspil i 1930’ernes Holywood.

I den mystiske Personal Shopper fra 2016 spiller Stewart kvinden Maureen, der får kontakt til sin afdøde tvillingebror, mens hun i monster-og-action-filmen Underwater fra 2020 viser, at hun også kan bære hovedrollen i et større science fiction-brad. Hun må nemlig her forsøge at overlevet et angreb af frådende monstre på en underjordisk boreplatform.

Kristen Stewart har med andre ord efterhånden bevist, at hun finder sig til rette i et bredt spekter af genrer og roller. De helt store prisvindende anerkendelser lader dog vente lidt på sig endnu. Mange spår hende dog til at have en god chance for at høste både flere nomineringer og priser for sin rolle i 'Spencer' - måske hun endda kan score en Oscar-statuette?

'Spencer' kan ses i biografen nu.