Cookie- og Privatlivspolitik

Coen-brødrene: Bedst til værst

Se klip fra alle filmskabernes 15 film

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)

Fire Oscars, en Guldpalme, to BAFTA-priser og 92 øvrige priser. Så meget har Coen-brødrene skrabet sammen løbet af deres karriere. Det er altså ikke hr. Hvemsomhelst, der er tale om, men derimod nogle af filmverdenens mest anerkendte personer.

Joel og Ethan Coen skriver, instruerer og producerer deres egne film. Ofte klipper de dem også. Det har de altid gjort, og det kommer de nok altid til at gøre. Der er altså tale om ægte amerikanske auteurs, hvis universer er genkendelige og fyldt med særegen humor. 

Samtidig er de kendt for at bruge de samme (fabelagtige) skuespillere om og om igen med Steve Buscemi, John Goodman, George Clooney og Frances McDormand.

I anledning af deres kommende film, Inside Llewyn Davis, har redaktionen gennemset og rangeret samtlige Coen-film, dog med undtagelse af film, de ikke har instrueret og film, hvor de kun bidrager med et segment.

Her er de så: værst til bedst. Med klip fra alle deres trailers foroven. 

Er du enig i vores placering? Skriv din mening i kommentarfeltet forneden.

15. The Ladykillers (2004)
Lavpunktet i Coen-brødrenes karriere holder stadig et højere niveau end mange andre komedier. Tom Hanks er næsten det hele værd som charmerede lurendrejer med tand. Genindspilning af Ealing-komedien fra 1955.

14. Intolerable Cruelty (2003)
Hyldest til screwball-komedien fra 1930ernes Hollywood med George Clooney som kæk skilsmisseadvokat, der ender i hidtil usete problemer, da han forelsker sig i gold diggeren Catherine Zeta-Jones. For første gang i brødrenes karriere virker et hyret mord ikke overbevisende.

13. Burn After Reading (2008)
Brad Pitt indtræder i Coens univers med sin mest spraglede rolle til dato som mindre begavet fitnessinstruktør, der forsøger at sælge et hemmeligt bånd, som CIA også ønsker at få fat i. 

12. Raising Arizona (1987)
Overgearet komedie med Nicolas Cage og Holly Hunter, der kidnapper en baby, blot for at ende som drabsmål for en motorcykelkørende, djævelsk lejemorder. 

11. Blood Simple. (1984)
Man kan godt mærke, at ’Blood Simple.’ er en debutfilm. Coen-brødrene prøver mange af deres senere perfektionerede kendetegn af, og især plottet, hvor problemerne eskalerer drastisk for en jaloux rigmand, er typisk for deres stil.

10. The Man Who Wasn’t There (2001)
Billy Bob Thorntons stenansigt og en forførende Scarlett Johansson er det, man primært tager med sig fra den tilrøgede krimi, der på elegant og underspillet vis hylder 1940ernes film noir.

9. A Serious Man (2009)
Instruktørernes jødiske ophav udforskes i den mørke fortælling om matematiklæreren Larry Gopnik, hvis liv smuldrer omkring ham som følge af begivenheder. Klassisk Coen i den dystre ende.

8. The Hudsucker Proxy (1994)
Opfindelsen af hulahopringen er grundlaget for komedien, hvor Tim Robbins bliver ansat som inkompetent erstatning for den afdøde direktør i et stort firma. Veloplagt sjov og ballade.

7. The Big Lebowski (1998)
Når det kommer til skæve karakterer og huskværdige replikker er der næppe nogen Coen-film, der overgår denne. Jeff Bridges spiller nærmest sig selv, John Goodman er afstumpet veteran fra ’Nam, og Steve Buscemi den underkuede Donny.

6. O Brother, Where Art Thou? (2000)
Homers Odysseen bliver genfortolket og oversat til coensk med George Clooney, John Turturro og Tim Blake Nelson som tre uheldige, infame straffefanger. Og John Goodman som en opfindsom udgave af kyklopen.

5. Miller’s Crossing (1990)
Gangsterdramaet er mindre selvironisk end andre Coen-film, men oser af ægte coolness i sin yderste potens. Gabriel Byrne og John Turturro er sublime i filmen, der er blandt de bedste i sin genre.

4. True Grit (2010)
Coen-brødrenes genindspilning af John Wayne-klassikeren er deres første egentlige western og en stringent fortælling om en fordrukken sherif og hans unge protegé. Jeff Bridges og Hailee Steinfeld burde begge have vundet en Oscar for filmen, der blev voldsomt overset ved årets prisuddeling.

3. Fargo (1996)
Franskmændene i Cannes havde allerede luret Coen-brødrenes kvaliteter, da de gav ’Barton Fink’ Guldpalmen fem år forinden, men det var ’Fargo’, der stjal amerikanernes opmærksom og fik to Oscars for Bedste kvindelige hovedrolle (Frances McDormand som højgravid politibetjent) og Bedste manuskript.

2. No Country for Old Men (2004)
Brødrene har altid været fremragende til at skabe ikoniske skurke, men med ’No Country for Old Men’ overgik de alligevel dem selv med Javier Bardems skræmmende psykopat-lejemorder Anton Chigurh. Blandet med Tommy Lee Jones’ tørre kommentarer og et plot, der virker som en forfinet udgave af ’Blood Simple.’, er filmen blandt Coens bedste.

1. Barton Fink (1991)
Guldpalme-vinderen er også den bedste Coen-film. John Turturro og John Goodman er sublime som henholdsvis kriseramt forfatter og selveste Djævlen i et intellektuelt, morsomt og helt igennem unikt mesterværk.

Inside Llewyn Davis er aktuel i biografen.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
 

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Bunnykill

sandhed på bordet jeg er ikke så vild med Fargo det er en god film men jeg er bare ikke så glad for den er for overvurderet så at sige efter min mening eller også er den bare ikke mig men er så vild med The big Lebowski i sted for som nok er en af mine yndlings film nogenside plus No country for old men og Barton Fink så det sagt

Asmund

1. Fargo
2. The Big Lebowski
3. No Country for Old Men
4. Inside Llewyn Davis
5. O Brother, Where Art Thou?

S. Rico

Aha, så må vi jo håbe, at jeg også en dag vil blive modnet og udvikle en lige så kvalitetsbevidst filmsmag som dig. ;-)

Seriøst, så laves der i dag så mange gode pg spændende film, at der slet ikke er tid til at se den samme film meget mere end 1-3 gange. Antallet af film som jeg har set 3 eller flere gange er mindre end 20. Den "ære" tilfalder kun 6-stjernede film i absolut topklasse. Jeg synes det er langt mere interessant at sætte en endnu ikke set film i afspilleren end en gammel kending.

Jokezuser/426720

The Big Lebowski er den bedste komedie nogensinde lavet. Den bliver kun bedre og bedre for hver gang man ser den.

Kan huske første gang jeg så den, den var ret forglemmelig og tror heller ikke jeg grinte en eneste gang. Anden gang var jeg heller ikke så imponeret. Men jo mere jeg er modnet og har fået udviklet en lidt mere kvalitetsbevidst filmsmag, må jeg indrømme at dens kvaliteter har åbenbaret sig for mig, for tredje gang jeg så den (Lang tid efter anden gang) var jeg utrolig underholdt. Fjerde, endnu mere underholdt, femte gang var det indlysende hvorfor det var et mesterværk for mig. Sjette gang, den ligger nu i min top 4 over de bedste film jeg nogensinde har set.

For at give et perspektiv over alle de film jeg nogensinde har set og hvilke type film det er, kan jeg jo linke til min filmdagbog og film liste over alle film jeg har set - bare så folk ikke påstår at jeg kun må have set lort siden jeg betragter The Big Lebowksi som en af de bedste.

http://letterboxd.com/sublimeken/

S. Rico

er efter min mening utrolig overvurderet. Jeg har aldrig kunnet se noget sjovt ved den. Må dog erkende at den har visse kvaliteter. Men ikke en film jeg gider se mere end de to gange jeg har ofret på den.

Helena

Har ikke set dem alle sammen, men af dem, jeg har set, må jeg sige, at Fargo altså er den ubetinget bedste af deres film! Midtvest-dialekten er især helt vidunderlig og skuespillet er bare super.
Jeg må altså også sige at The Big Lebowski, som elsker meget højt, er højere oppe på min liste end True Grit, som jeg ikke helt synes levede op til al hypen...

Dennis

"True Grit" bedre end "The Big Lebowski" og "O Brother, Where Art Thou?" ej nu må i lige stoppe....

Wayne

1. O Brother, Where Art Thou?
2. The Big Lebowski
3. Fargo
4. Burn after reading
5. The Hudsucker Proxy

Er min top-5. Jeg elsker når Coen brødrene vanvid er størst, båret frem af den sorteste humor.

6, The Ladykillers
7. Raising Arizona
8. Intolerable Cruelty
9. True Grit
10. Barton Fink
11. Miller’s Crossing
12. The Man Who Wasn't There
13. Blood Simple
14. No Country For Old Men
15. A Serious Man

Jeg synes at The Ladykillers er overset, og fortjener en højere plads - og så synes jeg at No Country For Old Men er overvurderet. Værste film; A Serious Man, som jeg overhovedet ikke fandt interessant.

Apeironuser/283208

1. The Big Lebowski
2. Fargo
3. Barton Fink
4. The Hudsucker Proxy
5. O Brother, Where Art Thou?
6. No Country For Old Men
7. Intolerable Cruelty
8. Blood Simple
9. A Serious Man
10. Miller´s Crossing
11. Burn After Reading
12. The Man Who Wasn't There
13. Raising Arizona
14. True Grit
15. The Ladykillers

S. Rico

Min absolutte favorit er den vidunderlige skæve

1. O Brother Where Art Thou?

Efterfulgt af den geniale

2. Fargo

I første omgang var jeg ikke super vild med den, men den har efterfølgende fået en stor plads i mit hjerte:

3. No Country for old men

Og herefter:

4. True Grit
5. Miller's Crossing

Så jeg er med en enkelt undtagelse ret enig.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.