Cookie- og Privatlivspolitik

Zappa (2020) (eng. undertekster)

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
|
2 timer 9 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Zappa
|
Zappa (2020) plakat

Med ubegrænset adgang til Zappa-familiefonden og alt hvad der findes af arkivmateriale, udforsker musikfilmen ZAPPA den private eksistens, der lå bag en gigantisk musikalsk karriere, og som aldrig holdt sig tilbage for at gå i kødet på tidens politiske turbulens.   

Alex Winters dokumentar tæller gæsteoptrædener af Frank Zappas enke, Gail Zappa, og flere af Zappas musikalske samarbejdspartnere såsom Mike Keneally, Ian Underwood, Steve Vai, Pamela Des Barres, Bunk Gardner, David Harrington, Scott Thunes, Ruth Underwood, Ray White og mange andre. 

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (6 votes)
2.2
0

Instruktør

Instruktører

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Henrikuser/300116

Spild af tid og penge.
Filmen starter ganske rigtigt med Zappa’s sidste optræden - i Prag. Vi oplyses på lærredet om, at her spillede Zappa sin sidste guitarsolo. Men hører vi den? Nej. Hører vi andet Zappamusik? Nej. Filmen præsenterer os for enkelte musikalske brudstykker hist og pist - intet sammenhængende.
Og - filmen er klippet sammen af så mange film-brudstykker - klippet sammen oven i hinanden; nogle dele kører forlæns, andre baglæns..nogle filmklip er selve filmrullens indledende numre.
Skulle billedsiden blive tydelig, sørger klipperen for at panorere billederne - til højre, til venstre, op eller ned - eller gøre det hele skarpt-uskarpt-skarpt - så det bliver umuligt at se hvad der vises på lærredet.
Pludselig kan der komme et minut eller to med “normal” billedside d.v.s. man kan se det der bliver filmet - men så ryger vi tilbage igen til kaosvisningen. Magen til makværk skal man lede længe efter.
Filmen mindede mig om Beatles: Sgt Pepper 50 års jubilæumsfilm, der glimrede ved ikke at indeholde musik fra pladen.
Gå hellere på YouTube og se de mange Zappakoncertfilm som ligger der. Det er langt mere opløftende og nydelsesfuldt, end den elendige film her.

Claus

Dokumentaren giver et værdifuldt indblik i Zappas personlige, politiske og musikalske universer.
Bygger på uset materiale fra bånd og filmarkivet under hjemmet i Laurel Canyon (iøvrigt solgt).
Særligt klip med Ruth Underwood, Steve Vai, Mike Keneally, Scott Thunes og selvfølgelig Gail gør indtryk.
Sygdommen bliver fremstillet meget respektfuldt og med empati. Afsluttes med den smukke "Watermelon in easter hay".
Et must for Zappa-folket.

bambiexplorer

Turen gik denne gang til Nordisk Film Biografer – Lyngby, for at se årets første dokumentarfilm, Zappa. Der var ganske pænt fyldt op i biografens sal 9, primært af folk på vores egen alder. Dog havde en gruppe yngre personer også fundet ved til de fine sæder i salen. Selvom vores coronapas-app blev opdateret, lige som vi skulle ind i biografen, lykkedes det os at komme ind uden problemer. Vi smuttede forbi slikbutikken, hvor vi købt lidt pligtslik, som bestemt ikke er noget der får en til at falde i svime over kvaliteten ;)

Vi starter direkte midt i Zappas sidste koncert i 1991. Han døde to år senere, i en alder af 52 år. Så springer vi ellers rundt i hans yderst produktive liv og karriere, både ved hjælp af private og offentlige filmklip, koncertklip samt interviews med folk der kendte ham (hans kone, tidligere bandmedlemmer, hans claymator etc.). Lige fra han var barn var han yderst kreativ, men det var først da han var i de sene teens, at han fandt ud af at guitaren skulle være han instrument. Dog fokuseres der i dokumentareren lige så meget på hans andre udfoldelser som der gør på hans musik.

MOTHERS OF INVENSION …
Zappa er ikke en film man skal se på grund af kvaliteten af musiksporet. Det virker som om at lyden er hapset direkte fra de gamle filmruller, af varierende kvalitet og format, hvilket naturligvis bidrager til autenticiteten, men også gør at man savner lidt knald på lyden, om jeg så må sige :) Her var fx Amy. væsentligt bedre, men bevares her var der selvfølgelig også tale om en film om en sangerinde der kun var 10 år da Zappa døde (hun døde så som 27-årig), hvilket betyder at filmmaterialet i sagens natur er væsentligt bedre.

CAST & CREW
Frank Zappa var sandt for dyden noget af en karakter. Udover de cirka 50 albums som han udgav før sin død, er der kommet over 60 albums posthumt, så han var exceptionelt produktiv. Ud over musikken, var han også yderst aktiv i kampen mod censur generelt og naturligvis i musik specifikt … tjek fx sangen “Bobby Brown Goes Down” for et et glimrende eksempel på dette :) En kamp som han delvis vandt. Forstået på den måde at man stadig må udgive albums med “upassende indhold”, men ikke uden at albummet får påklistret labelen “Parantel Advisory – Explicit Content”.

Udover Frank Zappa, deltager også navne som David Bowie, John Lennon, Mick Jagger, Larry King og Charles Manson i arkivmateriale i filmen. Mens navne som Alice Cooper, Gail Zappa samt Ruth og Ian Underwood er blevet interviewet til filmen. De to sidstnævnte spiller også et at Zappas gamle numre på hjemmeinstrumenterne. Hvilket sker med kærlighed til Zappa, ikke for kvaliteten af musikkens skyld.

Instruktøren, Alex Winter, har lavet et hav af dokumentar- og kortfilm, gennem de seneste godt 35 år. Jeg tror ikke jeg har set en eneste af dem ;) Som en form for “flue på væggen”-dokumentar fungerer filmen udmærket … og det er var egentlig hvad jeg kan sige om instruktørens indsats …

BILLEDE & LYD
Som kraftig antydet ovenfor, skal man ikke se Zappa for hverken lyden eller billedets kvalitet, men fordi man ønsker at blive klogere Frank Zappas liv som sådan. I de senere år af hans karriere skrev Zappa også musik for fx symfoniorkestre og klassiske kvartetter. Megen af den musik, ligesom hans rockkompositioner, var ikke ligefrem nemt tilgængelig. Og mange af dem var tilføjet et twist eller to, som gjorde at publikum til at sidde med følelsen af, “hvad skete der lige her?”, ved koncertens afslutning :)

KONKLUSION – ZAPPA
Selvom filmen er meget lige ud af landevejen og ikke byder på nogle egentlige overraskelser eller bringer noget nyt til torvs, synes jeg dog at jeg blev lidt klogere på Frank Zappas liv og måske også lidt på hans musik. Zappa får fire fine stjerner. Zappa kan ses i Grand i København de kommende søndage.

blog.nilsbuch.dk

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.