Cookie- og Privatlivspolitik

The Founder

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Filmen har en rolig og venlig grundstemning. Den indeholder enkelte let konfliktfyldte scener med skænderier og vredesudbrud, og i én scene får en person et ildebefindende og falder pludseligt om på gulvet. Idet konflikterne overvejende foregår i dialogen, og da grundstemningen er let og venlig, vurderes filmen kun at kunne virke skræmmende på de yngste børn, og den får derfor en 7års-grænse.

Se mere på medierådet.dk
02.02.2017
| |
1 time 55 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
The Founder
|
Versioner: se alle
2D, Seniorbio, Babybio
|

Dramaet ’The Founder’ fortæller den sande historie om sælgeren Ray Kroc, der endte med at eje fastfood-kæden McDonald’s.

Ray Kroc bruger sine dage på at køre fra diner til diner i håbet om at sælge nogle af sine industrimaskiner. Men salget går mildest talt dårligt, så da han får en stor ordre vil han undersøge stedet nærmere.

McDonald’s er ejet af brødrene Mac og Dick, der har fundet på et effektivt, nyt system, så kunderne ikke skal vente på deres mad. Kroc ser straks potentialet i den innovative idé, og vil lave McDonald’s til en storslået restaurantkæde. Selvom brødrene prøver at stå imod, begynder den stædige sælger at møve sig ind på deres territorie.

’The Founder’, baseret på det verdenskendte brand med de gyldne buer, er lig de biografiske film om indflydelsesrige mennesker i vores moderne historie som Social Network og Jobs. Her er hovedpersonen meget betydningsfuld, men ikke nødvendigvis særlig sympatisk. (copyright: kino.dk)

 

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (100 votes)
4.4
4

Instruktør

Relaterede nyheder

MEDIERNES ANMELDELSER

  • Berlingske

    "Michael Keaton [...] får lov at brillere i en ganske vist temmelig ujævn men også både underholdende og tankevækkende historie." (Louise Kidde Sauntved)

  • BT

    "Udover Michael Keatons pragtindsats er 'The Founder' også en aktuel kommentar til øjeblikkets tvivlsomme politiske klima, hvor iskolde dollar betyder langt mere end almindelig anstændighed." (Henning Høeg)

  • Politiken

    "John Lee Hancocls snurrigt fascinerende 'The Founder' har en pænt ironisk titel." (Kim Skotte)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Sylvester

Den kan anbefales. Medrivende. Er mest action typen, men den her er også god.

S. Rico

Medrivende og interessant historie, hvor man smart nok får etableret Ray Kroc (Michael Keaton) som en sympatisk figur fra starten af filmen. Som en fattig sælger med masser af gå-på-mod, men uden held i sprøjten, sidder man naturligt nok og hepper på ham. Det er først hen mod slutningen, at filmen for alvor viser, hvor kold og kynisk en forretningsmand han var. Dermed er man i den specielle situation, at Ray Kroc både er filmen protagonist og antagonist. Michael Keaton spiller forrygende og charmerer og sælger sig selv sig gennem hele filmen.

bambiexplorer

Ray Kroc er en milk-shakemaskinesælger, som trods det at han har talegaverne i orden og at han er en driftig herre, alligevel er gået noget i stå. Så er det han modtager en ordre på otte seks-dobbelte milk-shakemaskiner fra en burgerbar i Pasadena. Han beslutter sig for at besøge stedet, som viser sig at være McDonald’s … den allerførste af slagsen. Brødrerne Dick og Mac McDonald, har efter mange års hård kamp, fået succes med deres burgerkoncept. Burgere klar på 30 sekunder, ikke på 30 minutter! Brødrene har også forsøgt sig med at udvide fra en til to burgerbarer, men har droppet projektet igen, da de ikke følte han de kunne holde kvaliteten. Well, Kroc ser her et uudnyttet potentiale og laver en aftale med brødrene om at han kan lave franchises. Desværre får han lavet så dårlig kontrakt, at selv om han har succes med at sprede MaDonald’s ud til store dele af USA, tjener han stort set ingen penge. Så hvad gør en driftig herre som Ray Kroc så?

Den snarrådige Kroc finder, med hjælp fra en dygtig advokat, ud af hvordan han kan få mere, langt mere, ud af sin aftale med McDonaldbrødrene. Så samtidig med at han begynder at skabe verdens største franchisebusiness, får han manøvreret brødrene ud på et sidespor, så han til sidst står med den reelle magt i McDonald’s Corp. Resten er, som man siger, historie! Jeg skal da her indrømme, at jeg ikke har sat mig grundigt ind i hvorledes McDonald’s begyndte. Men selv om historien naturligvis er spiffet lidt op hist og her, er der vist tale, i det store hele, om at filmen er relativt tro mod virkeligheden.

Michael Keaton er som altid god, uden at at han tilnærmelsesvis når niveauet fra Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance), som jo så også var intet mindre end et mesterværk. Laura Dern, som jeg næsten ikke kunne genkende, gør det sådan set godt nok, som Krocs hårdt prøvede kone. Dick og Mac, spillet af Nick Offerman og John Carroll Lynch, virker troværdige som McDonaldbrødrene. Skal en fra castet fremhæves, udover Keaton, må det være B.J. Novak, som spiller den dygtige advokat Harry J. Sonneborn, som i den grad står bag McDonald’s succes. Vi husker ham bedst som en af “bastarderne” i Inglorious Basterds.

The Founder er den første film fra John Lee Hancock, som jeg har set. Instruere, det kan han, men der kunne godt have været lidt mere fart over feltet og en anelse intensitet i begivenhederne, hvis du spørger mig. Der er tale om solidt filmhåndværk, men så heller ikke mere. Tidsånden fra omkring 1960, er fanget glimrende, så vidt jeg kan vurdere … jeg kom trods alt først til verden i 1965 :)

Jeg havde, som antydet ovenfor, ventet mig en lille smule mere af The Founder. Lidt mere tempo og bare en anelse mere skruet op for humoren, barskheden og faktisk også alvoren. Filmen får en lidt for blød landing et eller andet ubestemmeligt sted, uden rigtigt at slå igennem for alvor. Anyways, håndværket er altså i orden og det samme er skuespillet. The Founder får lige akkurat klemt sig op på fire stjerner.

blog.nilsbuch.dk

Julius

The Founder er fra starten nødt til at overkomme et relativt stort bump i vejen: Er vi i bund og grund ikke ligeglade med McDonalds’ historie? Filmen kommer dog relativt hurtigt over dette bump med en tre minutters monolog af Michael Keaton (Birdman) som milkshakemaskine-sælgeren Ray Kroc. Vi får hurtigt etableret, hvor ihærdig Kroc er, og hvor langt han er villig til at gå for at opnå det, han ønsker.

En dag støder han så på en lille restaurant i San Bernardino i Californien, som vender komplet op og ned på Krocs syn på servering af burgere. Der er tale om restauranten McDonald’s, startet af brødrene Dick (Nick Offerman) og Mac McDonald (John Carroll Lynch). Brødrene har forstået, bedre end nogle andre, hvor vigtigt det er at have sit helt eget system når det kommer til restauration: Topkvalitet kombineret med lynhurtig koordinering og servering. Du skal have din mad klar 30 sekunder efter du har bestilt den. Sådan et koncept er jo noget, vi tager for givet i dag, men dengang var en sådan idé komplet revolutionerende, og Kroc ser det straks.

Det interessante tema, The Founder opstiller, er kontrasten mellem det, brødrene McDonald gerne vil se deres restaurant være og forblive, og så den vision, Kroc har for restaurantens fremtid. I bund og grund er spørgsmålet om man vil fokusere på kvalitet eller kvantitet, og et sådant tema er måske noget, der er mere relevant end nogensinde før, og det er i hvert fald ikke en film, der glorificerer McDonald’s. Filmen skildrer den smukke uskyldighed og originalitet, som den oprindelige restaurant har, og tilføjer den helt rette mængde gift i form af Keatons fremragende portrættering af Kroc.

Overordnet set er The Founder en fin, velspillet film, der (ikke altid lige succesfuldt) tackler nogle temaer, der stadig er relevante den dag i dag. Filmen er dog ikke noget must-see i biografen, men en film, der sagtens kan ses derhjemme. Samtidig ville jeg anbefale, at man ikke læste alt for meget op på McDonalds’ egentlige historie, da det har en bedre dramatisk effekt, hvis man ikke er fuldt informeret om Krocs egentlige planer.

+ Glimrende skuespil og instruktion

- En smule langtrukken og åbenlys nogle gange

Fra min anmeldelse på Filmbuzz.dk: http://filmbuzz.dk/anmeldelse-af-the-founder/

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.