Cookie- og Privatlivspolitik

Spise sove dø

Tilladt for alle
Filmen har en gennemgående afdæmpet, til tider lidt vemodig stemning. Langt de fleste scener er præget af dialog eller roligt, manuelt arbejde. Der er enkelte scener, hvor personer småslås, men det fremgår det tydeligt, at der er tale brydekampe for sjov. Det vurderes derfor, at filmen ikke indeholder elementer, som vil kunne virke skræmmende på børn.

Se mere på medierådet.dk
19.09.2013
| |
1 time 44 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Äta sova dö
|

Filmen 'Spise sove dø' handler om den 21-årige, muslimske Raša, der bor i Udkantssverige og kan pakke 12 poser salat på 4,5 sekunder på salatfabrikken.

Hun er egentlig godt tilfreds med tilværelsen. Hun har sin far, sit job og sin gode ven Nikki.

Men fabrikken må skære ned, og Raša mister sit job, hvorefter hun tvinges ind i en bureaukratisk jungle af selvtillidscoaching og kompetencekurser.

Den lille by, og det liv hun klamrer sig til, bliver pludseligt mindre og mindre, og Raša må efterhånden indse, at der er en større verden derude - og at hun måske bliver nødt til at rejse ud og prøve lykken på egen hånd.

Det sort-humoristiske, svenske drama, ’Spise sove dø’, er instrueret af debutanten Gabriela Pichler hvis stil, med sin socialrealistiske blanding af tragik og galgenhumor, kan minde om landsmændene Lukas Moodysson (Fucking Åmål, Lijla 4-ever) og Ruben Östlund (De ufrivillige).

Rollen som den trofaste, intense og ukuelige Raša spilles af Nermina Lukac, og 'Spise sove dø' vandt Sveriges største filmpris, Guldbaggen for Bedste film, Bedste kvindelige hovedrolle, Bedste instruktør og Bedste manuskript.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (15 votes)
4.2
3.8

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • BT

  " [...] et stykke politisk virkelighed fortalt med dokumentarisk nærvær, håndholdt kamera, amatørskuespillere og en smittede trodsig energi." (Niels Lind Larsen)

 • Berlingske

  "[...] en skarp og vedkommende socialkritik, der sætter menneskelige ansigter på de sociale statistikker." (Louise Kidde Sauntved)

 • Ekstra Bladet

  "[...] ganske enkelt for stillestående til for alvor at krybe ind under huden på en." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  "Filmens uimodståelighed skyldes så afgjort hovedrolleindehaveren [...]. Hendes klodsede charme, kraftige kæbe og mandhaftige manerer er med til at gøre Raša til en figur, som man både tror på og holder af." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "Det er befriende, så mange fordomme man må smide overbord i mødet med svenske 'Spise sove dø'." (Sophie Engberg Sonne)

 • Weekendavisen

  "Filmen er ét med sin hovedperson, og den debuterende Nermina Lukač leverer en helt overvældende kraftpræstation. Tager man Rasa væk, er der bare en film om et skrantende udsted, hvor mennesker venter på døden og kaffen med nogenlunde samme begejstring." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Un flicuser/445560

Så kan man sidde og snøfte i en time og firefyrre minutter over, at det er hårdt at arbejde på salatfabrik. Tak, men nej tak.

Un flicuser/445560

Godt Jørn, at du er et menneske med overskud og kapacitet til at rumme de dybe svenske dramaer

Jørnuser/190029

Det virker heller ikke som om du har overskud og kapacitet til at rumme filmen og dens tema, så det er nok klogt du holder dig til film der er skabt til at more dig og dine.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.