Cookie- og Privatlivspolitik

Skammerens datter

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har en spændingsladet grundstemning og indeholder flere dramatisk scener, hvor mennesker forfølges af drager, bliver slået ihjel eller udsættes for andre farer. I en scene er en mand ved at kvæle en pige, i en anden truer en gammel kvinde, der ligner en død, pludseligt en pige med en kniv, og i en tredje scene er et barn ved at brænde inde i et hus. I flere scener ser en pige med overnaturlige evner ind i andre menneskers sjæle. Her ser hun urovækkende og fragmentariske hændelser fra menneskers liv, som de skammer sig over. Da filmen foregår i et eventyrligt middelalderunivers, og da filmens hovedkarakterer langt hen ad vejen er handlekraftige, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende for børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
26.03.2015
| |
1 time 36 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Skammerens datter
|
Versioner: se alle
Skammerens datter, Skammerens datter - m/danske undertekster, Særvisning Dansk Tale
|

Fantasy-filmen 'Skammerens datter' handler om den unge pige Dina, der er datter af Melussina - også kendt som Skammeren. Dina har arvet sin mors evne til at skamme - dvs. at se folks skam, når hun ser dem i øjnene.

Da Dinas mor kaldes til hoffet for at opklare et brutalt mord, der peger på tronfølgeren som morder, vendes den lille piges tilværelse på hovedet. Snart er Dina og hendes nærmeste indblandet i en konflikt mellem den gode Prins Nicodemus og hans stedbror Drakan, der udspringer af den sidste drageorden.

'Skammerens datter' er filmatiseringen af Lene Kaaberbøls første bind i bogserien 'Skammerens børn'. De storsælgende ungdomsromaner om magiske evner, drager og onde regenter er det danske svar på fantasy-universer som Harry Potter, 'Ringenes Herre' og 'Game of Thrones'.

Kenneth Kainz (Parterapi) har instrueret, Anders Thomas Jensen har skrevet manuskriptet og på rollelisten ses bl.a. Peter PLaugborg, Jakob Oftebro, Maria Bonnevie og debutanterne Rebecca Emilie Sattrup og Petra Maria Scott. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (813 votes)
4.4
4

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "'Skammerens datter' er spændende, medrivende og imponerende ambitiøs." (Louise Kidde Sauntved)

 • BT

  "Det er ren 'Game of Thrones'. I børnehøjde selvfølgelig, men så spændende og actionfyldt, at resten af familien vil være lige så godt underholdt. Og med en realisme og troværdighed i sine fantasyelementer, der må begejstre genrens fans." (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  "Spændingen når undervejs hårrejsende højder. Der er drabelige og overbevisende kampe med bue og pil og diverse stikvåben, men humor er der lykkeligvis også plads til." (Hans Bjerregaard)

 • Filmland P1

  "[Filmen har] problemer med at folde sin historie ud i den storfilmskala, vi kender fra filmverdenens storfilm. [...] Til gengæld fejler dens dyre eventyrunivers, dens fornemmelse af at være rejst til en fjern tid i et parallelunivers langt langt væk, ikke noget." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Den er for gumpetung, ikke uden momentvis spænding, men der er huller i handlingen [...]." (Johs. H. Christensen)

 • Politiken

  "Med 20 minutters længere spilletid ville der måske have været tid til at forbinde figurer og begivenheder og inhalere atmosfæren fra den verden, man så møjsommeligt og ret så imponerende har skabt." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "'Skammerens datter' er fremragende fantasy. Og endnu en dansk film i verdensklasse." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Asta

Stemmerne driver mig til VANDVID!! De taler som om nogen har langt stemmer til sin karakter bagefter, og stemmerne giver INGEN mening. På Netflix er filmen til +13 men her siddet jeg 13 år og syndes det var en af de værste film jeg har set i mit liv. Kort set er det: han er ond han skal dø, vi er gode, og vi skal overleve, blablabla!! Ærligt er virkelig skuffet og det er elendigt skuespil (undtagen af hende stuepigen i første scene:-D) selve handlingen kan jeg ikke rigtigt følge med i.... Og den hænger slet ikke sammen med SKAMMERENS DATTER som bog. Kort sagt: dårlig handling, dårligt skuespil. Men omgivelserne og animationen af dragen er ret gode. Hvis man kan kalde et forvokset firben en drage.....

Mathilde

Selvom filmen og bogen til tider kan være lidt misvisende fra hinanden, er det stadig en super god film, som er indspillet og instrueret super godt, af nogle dygtige skuespillere, som formår at få stemningen frem i filmen.

Vakse Viggo

Jeg håber, at de i 2eren følger bogen mere nøjagtig.

Bjarke

Selvom Danmark er et relativt lille land, har flere danske film fået international anerkendelse. Bl.a. er fire danske film blevet nomineret til bedste udenlandske film af Oscar-akademiet de seneste ti år. Samtidigt har vi fra og med 1990'erne set en ret stor stigning i samarbejdet omkring film mellem Danmark og udlandet , nemlig såkaldte co-produktioner. Selvom dette har medført større budgetter, så må vi bare se i øjnene, at dansk film grundet en sprogbarriere og landets størrelse er begrænset i forhold til nogle genre, navnlig science-fiction, actionfilm og fantasy. Disse genre er jo trods alt dyre i drift. Det har dog ikke forhindret Kenneth Kainz i at kaste sig ud i instruktionen af "Skammerens datter" baseret på fantasy-universet skabt af forfatteren Lene Kaaberbøl. Og resultatet er langt bedre, end man kunne have håbet. En del af æren tilfalder selvfølgelig Kaaberbøl, men det ændrer ikke på det niveau, filmen får sat - især visuelt.

Vores hovedperson i filmen er ikke en stor magiker eller en eller andet udvalgt, der skal besejre en stor ondskab og redde verden. Tværtimod er det den lille pige Dina, der mod sin vilje bliver indblandet i politik og magtspil i samfundets højeste kredse. Ikke dermed sagt, at Dina er som alle piger på hendes alder. Hun kan se ind i folk, eller nærmere igennem folk, og bringe frem det, de evt. skammer sig over. Og det er netop dette, der er årsagen til, at hun (og hendes mor, der også har evnen) indblandes i intriger i samfundets top, hvor tronfølgeren Nicodemus anklages for mord. At plottet ikke omhandler en hel verden i fare men en konflikt, der begrænser sig til en lille del af universet, er egentlig ganske forfriskende. Desværre har filmen nogle problemer med at fortælle sin historie. Filmen har nemlig til tider alt for travlt. Dette er især evident i starten af filmen, hvor man nærmest løber igennem anslaget og præsentationen. Konsekvensen er, at man ikke rigtigt får lov at synke ordentligt ned i universet og i nogen grad karaktererne, om end begge dele selvfølgelig uddybes undervejs. Som kontrast kan man fremhæve den første film i en af vor tids største fantasy-serier, nemlig "Ringenes Herre: Eventyret om Ringen". Her får man lov til at dykke helt ned i universet, så man nærmest føler sig som en del af det, før hovedkonflikten går i gang. Og ja, jeg ved godt, det ikke er fair at sammenligne en dansk film med en Hollywood-film af den kaliber. Det ændrer dog ikke på min pointe: Filmen skulle flere steder have haft plads til at dvæle lidt mere ved sig selv.

Som modargument kan man dog fremhæve, at filmens univers bortset fra et par enkelte elementer minder om Middelalderen i vores egen verden. For ud over Dinas særlige evner, er der kun én anden ting, der rigtigt peger i retning af fantasy-genren, nemlig drager. Ikke at der er noget galt med dette. Hvis "Game of Thrones" har lært os noget, så er det, at en fantasy-verden ikke behøver at være fyldt med magi og sære væsener fra ende til anden for at være spændende. Og nu hvor vi har fat i dragerne, så er det mit andet problem med filmen. Dragerne kan nemlig hverken spy ild eller flyve (de har ikke engang vinger). De minder mest af alt om enorme firben. Jeg har et lidt ambivalent forhold til dette. På den ene side er det lidt for langt fra drager, som vi kender dem. På den anden side er det dejligt, at man har forsøgt sig med noget originalt. Og dragerne er egentlig ret godt lavet, hvilket bringer mig til det mest positive ved filmen: Billedsiden.

Det visuelle univers i filmen er nemlig helt fantastisk. Nogle anmeldere har sågar påpeget, at det er på internationalt niveau. Taler man her om Hollywood, så er jeg ikke helt enig (dog ej heller helt uenig), men det er, set i forhold til dansk film, et fantastisk højt niveau.

Således er "Skammerens datter" dansk film presset til sit yderste. Og selvom der er nogle fejl og mangler hist og her, så er filmen en fantastisk, velspillet, til tider original og forbandet underholdende præstation. Så und dig selv at se filmen, om end så for bare at se, at dansk film kan trodse sin størrelse og nærme sig et ret højt internationalt niveau.

Nikolaj

Skammerens datter en rigtig god film, og der viser en god form for mørk middelalder i dansk stil, dog savner jeg en lidt længere film, da plottet i filmen, virker ret lang, men den så bare blev ramset lidt ned, dog er det dét eneste minus ved filmen.

Rigtig god film!

HeleneColor

Skammerens datter er virkelig ikke så dårlig igen, men dog.... Skuespilleren burde lige give en tand mere på skuespillet, og den vil have sat i kassen!
- Filmens udseende er virkelig fascinerne at kigge på, og det hjælper med at gøre det endnu mere smukkere, fordi scenerne er så flot filmet!
Er positiv overrasket over filmen

Victor

Lad os nu lige være ærlige i to sekunder... Grunden til at så mange har givet denne film 4-6 stjerne (danske anmeldere) er jo fordi, at det er en DANSK film.

Filmen er faktisk - hårdt sagt; rimelig dårlig.

Det vil kræve en ekstremt lang liste, hvis jeg skal benævne alle de ting jeg ikke brød mig om, så jeg vil udvælge nogle få eksempler:

EKSTREMT DÅRLIG SKUESPIL!!

Altså... Hvad i al verden sker der lige her?

Nu ved jeg ikke hvor mange penge der er brugt på den her film, men hvis jeg skulle gætte, ville jeg sige der har været et usædvanligt højt budget, taget i betragtning, at det er en dansk (børne)film. Min pointe er bare, at når man tænker på hvor høje ambitionerne har været med hensyn til filmen, så virker skuespillet nærmest som en masse dårlige børneteater-præstationer.

Hovedrollen spillede simpelthen bare tårevækkende dårligt. De akavede scener hvor hun skulle smile til Rosa og til Nicodemus, fik mig til, at få det fysisk dårligt.

Oftebro spillede også skrækkeligt. Jeg ved ikke om det er instruktionen den var gal med, men et eller andet fungerede ihvertfald bare slet ikke, i de scener hvor han var tilstedeværende.

Filmen valgte også at ignorere mange af de ting, som den selv satte i gang, hvilket giver publikum et meget begrænset forhold til det nyskabte univers, og menneskerne i det.

F.eks. Drakan og hans moders forhold, som tydeligvis havde en vigtig betydning for hele plot-igangsættelsen. De havde omkring 2 scener sammen, hvilket fik forholdet til at virke ligegyldigt.

Filmen skyndte sig også alt for meget. Dina og Nicodemus har knapt nok lært hinanden at kende, før de bliver bedste venner, og det samme sker også med Dina og Rosa. Ydermere føltes Rosa mest bare som en ligegyldig karakter, da hun ikke rigtig bidrager med noget, hverken plotmæssigt eller dramaturgisk.

Dog vil jeg lige påpege, at pigen der spillede Rosa, gav en udemærket præstation i forhold til hendes unge alder. Jeg tror vi vil se mere af hende i fremtiden.

Hvis du spørger mig, skulle de have recastet hovedrollen, givet hende der Rosa nogle flere replikker og et egentligt eksistensgrundlag, og givet filmen 10-20 minutters mere spilletid.

Desværre gjorde de ingen af de ting, så 2/6 herfra.

Sørgeligt, når den nu havde så stort et potentiale.

Anna

det ver en super fed film

Nicolaj

Flot film baseret på en rigtig god børne/teenager-bog! En rigtig god film for hele familien.

S. Rico

Det var med lidt nervøse trækninger, at jeg satte mig til at se det danske svar på Game of Thrones. Men mine fordomme blev manet til jorden. Skammerens datter er bestemt godkendt og et udmærket bud på en semi-realistisk film i fantasy genren.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.