Skammerens datter

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har en spændingsladet grundstemning og indeholder flere dramatisk scener, hvor mennesker forfølges af drager, bliver slået ihjel eller udsættes for andre farer. I en scene er en mand ved at kvæle en pige, i en anden truer en gammel kvinde, der ligner en død, pludseligt en pige med en kniv, og i en tredje scene er et barn ved at brænde inde i et hus. I flere scener ser en pige med overnaturlige evner ind i andre menneskers sjæle. Her ser hun urovækkende og fragmentariske hændelser fra menneskers liv, som de skammer sig over. Da filmen foregår i et eventyrligt middelalderunivers, og da filmens hovedkarakterer langt hen ad vejen er handlekraftige, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende for børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
Premiere: 
26.03.2015
Originaltitel: 
Skammerens datter
Genre: 
Spilletid: 
1 time 36 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
Versioner: se alle
Skammerens datter, Skammerens datter - m/danske undertekster
4.5
4
VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (687 votes)

Resumé

Fantasy-filmen 'Skammerens datter' handler om den unge pige Dina, der er datter af Melussina - også kendt som Skammeren. Dina har arvet sin mors evne til at skamme - dvs. at se folks skam, når hun ser dem i øjnene.

Da Dinas mor kaldes til hoffet for at opklare et brutalt mord, der peger på tronfølgeren som morder, vendes den lille piges tilværelse på hovedet. Snart er Dina og hendes nærmeste indblandet i en konflikt mellem den gode Prins Nicodemus og hans stedbror Drakan, der udspringer af den sidste drageorden.

'Skammerens datter' er filmatiseringen af Lene Kaaberbøls første bind i bogserien 'Skammerens børn'. De storsælgende ungdomsromaner om magiske evner, drager og onde regenter er det danske svar på fantasy-universer som Harry Potter, 'Ringenes Herre' og 'Game of Thrones'.

Kenneth Kainz (Parterapi) har instrueret, Anders Thomas Jensen har skrevet manuskriptet og på rollelisten ses bl.a. Peter PLaugborg, Jakob Oftebro, Maria Bonnevie og debutanterne Rebecca Emilie Sattrup og Petra Maria Scott. (copyright: kino.dk)

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "'Skammerens datter' er spændende, medrivende og imponerende ambitiøs." (Louise Kidde Sauntved)

 • BT

  "Det er ren 'Game of Thrones'. I børnehøjde selvfølgelig, men så spændende og actionfyldt, at resten af familien vil være lige så godt underholdt. Og med en realisme og troværdighed i sine fantasyelementer, der må begejstre genrens fans." (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  "Spændingen når undervejs hårrejsende højder. Der er drabelige og overbevisende kampe med bue og pil og diverse stikvåben, men humor er der lykkeligvis også plads til." (Hans Bjerregaard)

 • Filmland P1

  "[Filmen har] problemer med at folde sin historie ud i den storfilmskala, vi kender fra filmverdenens storfilm. [...] Til gengæld fejler dens dyre eventyrunivers, dens fornemmelse af at være rejst til en fjern tid i et parallelunivers langt langt væk, ikke noget." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Den er for gumpetung, ikke uden momentvis spænding, men der er huller i handlingen [...]." (Johs. H. Christensen)

 • Politiken

  "Med 20 minutters længere spilletid ville der måske have været tid til at forbinde figurer og begivenheder og inhalere atmosfæren fra den verden, man så møjsommeligt og ret så imponerende har skabt." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "'Skammerens datter' er fremragende fantasy. Og endnu en dansk film i verdensklasse." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

Simon

En idiotisk blanding af Ringenes Herre, Game of Thrones og noget forfærdeligt dansk. Manuskriptet er virkelig hjernedødt. Historien er helt væk. Skuespillet er RÆDSELSFULDT! RÆDSELSFULDT, siger jeg. Man tror at børneskuespillerne læser deres replikker op, mens alle de voksne er debutanter. Man havde intet medfølelelse med hovedpersonen. SPRING PINAGTIGHEDERNE OVER! Hold jer væk. Er det virkelig det folk synes er en god film nu om dage?

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)
Mathilde

Selvom filmen og bogen til tider kan være lidt misvisende fra hinanden, er det stadig en super god film, som er indspillet og instrueret super godt, af nogle dygtige skuespillere, som formår at få stemningen frem i filmen.

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)
Vakse Viggo

Jeg håber, at de i 2eren følger bogen mere nøjagtig.

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)
Jasir Al-Salami

Jeg troede at den var meget bedre

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)
Torbenuser/923696

...som bliver svigtet af skuespillerne.
Den ser flot ud og historien er spændende. Intet at klage på her.
Men skuespillerpræstationerne !!!!
Uha hvor er det ikke godt. Man sidder med en følelse af, at det er uengagerede mennesker, der læser op af manuskriptet. Der bliver ikke blæst liv i mange af figurerne, hvilket skæmmer oplevelsen.

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)
Bjarke

Selvom Danmark er et relativt lille land, har flere danske film fået international anerkendelse. Bl.a. er fire danske film blevet nomineret til bedste udenlandske film af Oscar-akademiet de seneste ti år. Samtidigt har vi fra og med 1990'erne set en ret stor stigning i samarbejdet omkring film mellem Danmark og udlandet , nemlig såkaldte co-produktioner. Selvom dette har medført større budgetter, så må vi bare se i øjnene, at dansk film grundet en sprogbarriere og landets størrelse er begrænset i forhold til nogle genre, navnlig science-fiction, actionfilm og fantasy. Disse genre er jo trods alt dyre i drift. Det har dog ikke forhindret Kenneth Kainz i at kaste sig ud i instruktionen af "Skammerens datter" baseret på fantasy-universet skabt af forfatteren Lene Kaaberbøl. Og resultatet er langt bedre, end man kunne have håbet. En del af æren tilfalder selvfølgelig Kaaberbøl, men det ændrer ikke på det niveau, filmen får sat - især visuelt.

Vores hovedperson i filmen er ikke en stor magiker eller en eller andet udvalgt, der skal besejre en stor ondskab og redde verden. Tværtimod er det den lille pige Dina, der mod sin vilje bliver indblandet i politik og magtspil i samfundets højeste kredse. Ikke dermed sagt, at Dina er som alle piger på hendes alder. Hun kan se ind i folk, eller nærmere igennem folk, og bringe frem det, de evt. skammer sig over. Og det er netop dette, der er årsagen til, at hun (og hendes mor, der også har evnen) indblandes i intriger i samfundets top, hvor tronfølgeren Nicodemus anklages for mord. At plottet ikke omhandler en hel verden i fare men en konflikt, der begrænser sig til en lille del af universet, er egentlig ganske forfriskende. Desværre har filmen nogle problemer med at fortælle sin historie. Filmen har nemlig til tider alt for travlt. Dette er især evident i starten af filmen, hvor man nærmest løber igennem anslaget og præsentationen. Konsekvensen er, at man ikke rigtigt får lov at synke ordentligt ned i universet og i nogen grad karaktererne, om end begge dele selvfølgelig uddybes undervejs. Som kontrast kan man fremhæve den første film i en af vor tids største fantasy-serier, nemlig "Ringenes Herre: Eventyret om Ringen". Her får man lov til at dykke helt ned i universet, så man nærmest føler sig som en del af det, før hovedkonflikten går i gang. Og ja, jeg ved godt, det ikke er fair at sammenligne en dansk film med en Hollywood-film af den kaliber. Det ændrer dog ikke på min pointe: Filmen skulle flere steder have haft plads til at dvæle lidt mere ved sig selv.

Som modargument kan man dog fremhæve, at filmens univers bortset fra et par enkelte elementer minder om Middelalderen i vores egen verden. For ud over Dinas særlige evner, er der kun én anden ting, der rigtigt peger i retning af fantasy-genren, nemlig drager. Ikke at der er noget galt med dette. Hvis "Game of Thrones" har lært os noget, så er det, at en fantasy-verden ikke behøver at være fyldt med magi og sære væsener fra ende til anden for at være spændende. Og nu hvor vi har fat i dragerne, så er det mit andet problem med filmen. Dragerne kan nemlig hverken spy ild eller flyve (de har ikke engang vinger). De minder mest af alt om enorme firben. Jeg har et lidt ambivalent forhold til dette. På den ene side er det lidt for langt fra drager, som vi kender dem. På den anden side er det dejligt, at man har forsøgt sig med noget originalt. Og dragerne er egentlig ret godt lavet, hvilket bringer mig til det mest positive ved filmen: Billedsiden.

Det visuelle univers i filmen er nemlig helt fantastisk. Nogle anmeldere har sågar påpeget, at det er på internationalt niveau. Taler man her om Hollywood, så er jeg ikke helt enig (dog ej heller helt uenig), men det er, set i forhold til dansk film, et fantastisk højt niveau.

Således er "Skammerens datter" dansk film presset til sit yderste. Og selvom der er nogle fejl og mangler hist og her, så er filmen en fantastisk, velspillet, til tider original og forbandet underholdende præstation. Så und dig selv at se filmen, om end så for bare at se, at dansk film kan trodse sin størrelse og nærme sig et ret højt internationalt niveau.

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)
Nikolaj

Skammerens datter en rigtig god film, og der viser en god form for mørk middelalder i dansk stil, dog savner jeg en lidt længere film, da plottet i filmen, virker ret lang, men den så bare blev ramset lidt ned, dog er det dét eneste minus ved filmen.

Rigtig god film!

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)
HeleneColor

Skammerens datter er virkelig ikke så dårlig igen, men dog.... Skuespilleren burde lige give en tand mere på skuespillet, og den vil have sat i kassen!
- Filmens udseende er virkelig fascinerne at kigge på, og det hjælper med at gøre det endnu mere smukkere, fordi scenerne er så flot filmet!
Er positiv overrasket over filmen

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)
joan

Super flot eventyr film, glæder mig til nr 2

Stem op!
4
Stem ned!
0
(reset)
erik

Jeg læste en del kritik før jeg så filmen. En skrev at skuespillerne spillede meget dårligt!
Jeg er helt uenig.
skuespillerne var gennemgående gode - især børnene; bl.a. Dina!

Jeg havde læst alle 3 bøger. Selv om filmen var lidt anderledes, så fortalde den historien på en god måde.

Alt ialt synes jeg, filmoplevelsen var god.
Tak.
Erik Scharstein

Stem op!
5
Stem ned!
0
(reset)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.