Cookie- og Privatlivspolitik

Vind biografbilletter hver uge

Royal Opera House: Rigoletto (engelske undertekster)

Censur ukendt

Se mere på medierådet.dk
| |
2 timer 45 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|

David McVicars opsætning af Verdis potente og tragiske opera bliver dirigeret af Alexander Joel, med sangerne Dimitri Platanias, Lucy Crowe og Michael Fabiano i spidsen.

Rigoletto er hofnar hos Hertugen af Mantua, som er noget af en skørtejæger. En forbitret far til et af Hertugens ofre bliver rasende på Rigoletto på grund af dennes respektløse latter, og han forbander Rigoletto. Da Hertugen forfører Rigolettos datter, ser det ud, som om forbandelsen virker…

Rigoletto planlægger at få snigmyrdet Hertugen. Men Gilda er stadig forelsket i den kvindebedårende Hertug og ofrer sig i hans sted. Rigoletto pakker ivrigt liget ud men finder i stedet sin dødeligt sårede datter, som dør i hans arme.

Giuseppe Verdi skrev i 1855, at Rigoletto, baseret på Victor Hugos teaterstykke Le Roi S’Amuse, var hans ‘bedste opera’. Han havde overvundet statslig censur for at få den opført - censorerne protesterede imod dens beskrivelse af en umoralsk fyrste - men han fik oprejsning ved premierens overvældende succes i 1851. Rigoletto blev opført 250 gange i løbet af de næste 10 år.

Operaens mange musikalske højdepunkter tæller blandt andet den sprudlende ‘La Donna È Mobile’, hvori Hertugen praler af sin ringeagt for kvinder; Gilda’s udsøgte og melankolske duetter med Rigoletto og Hertugen; og tredje-akts finale, som  fletter stemmerne tættere sammen, efterhånden som historien med hastige skridt nærmer sig sin rystende afslutning.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Ingen stemmer endnu
0
0