Cookie- og Privatlivspolitik

Når vinden rejser sig

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Filmen har en rolig og let grundstemning, men brydes af og til af dramatiske hændelser. Der er enkelte scener med flystyrt og eksplosioner, hvor brændende vragdele flyver gennem luften. I én scene rammes hovedfigurens by af et jordskælv, som får huse til synke i jorden, og mennesker til at flygte i panik. Da filmen foregår i et tegnefilmsunivers og gennemgående er fortalt i et roligt tempo, vurderes den kun at kunne virke skræmmende på børn under 7 år.

Se mere på medierådet.dk
16.04.2014
| |
2 timer 6 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Kaze tachinu
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning
|
Billetter

Filmen 'Når vinden rejser sig' handler om den unge, japanske provinsdreng Jiro, der drømmer om at flyve. Men fordi han er nærsynet, kan han ikke blive pilot, og i stedet kaster han sig over at designe fly. Inspireret af den italienske flydesigner Caproni sætter han alt ind på at skabe et flyvende kunstværk.

I 1927 ansættes han på en af Japans førende flyfabrikker, hvor han får til opgave at konstruere kampfly til den japanske hær. Samtidig betages han af den smukke Nahoko, som han mødte mange år tidligere under et voldsomt jordskælv, men nu har skæbnen ført dem sammen igen.

Den 73-årige instruktør Hayao Miyazaki har erklæret ’Når vinden rejser sig’ som sin sidste film, og der er tale om en biografisk, fantasifuld skildring af Jiro Horikoshi, der var en af Japans fremmeste flydesignere.

Fascinationen af flyvning og de højere luftlag er ikke til at tage fejl af og går tilbage til Miyazakis tidligere værker som ’Laputa: Slottet i himlen’ (1986) og ’Porco Rosso’ (1992).

Filmen vises i den japanske originalversion med danske undertekster. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (103 votes)
4.9
4.7

Instruktør

Instruktører

Relaterede nyheder

MEDIERNES ANMELDELSER

 • BT

  "[...] animation i verdensklasse og absolut et must for Miyazaki-aficionados!" (Henning Høeg)

 • Ekstra Bladet

  "Den er sandelig en mættende mundfuld for øjet." (Jacob Ørsted)

 • Jyllands-Posten

  "[...] kronen på et vanvittigt imponerende værk[...]." (Katrine Sommer Boysen)

 • Weekendavisen

  "Miyazakis svanesang er skabt til de voksne, men kan ses af medlevende tilskuere i alle aldre." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
S. Rico

Historien om Jiro og hans passion for fly og hans kærlighed til pigen Naoko er bestemt værd at se. Den tekniske side af fortællingen med meget fokus på flydesigns, hans arbejde på værkstedet, og hans drømmesekvenser med hans italienske muse Caproni fylder dog for meget. Hvis man havde skåret ned på dette, ville der have været mere plads til at udfolde den romantiske historie. Man når nemlig ikke at komme til at kende Naoko ret godt, og hun ender dermed at blive den mindst nuancerede kvindelige hovedkarakter i alle Miyazakis film. Bortset fra disse kritikpunkter, så er Når Vinden Rejser Sig en meget smuk film og en værdig sidste (?) feature film fra Miyazaki.

Wayne

Indrømmet, jeg er ikke Miyazaki's største fan. Jeg er mere til Disneys tegnede film - men jeg kan sagtens anderkende hans store talent.

Denne er vel mere en slags dokumentar og ikke tilsat Miyazaki's sædvanlige fabelfigurer. Med en stor del af handlingen hensat til Europa så føler jeg at den har et slægtskab med Tintin.

kasper

virkelig go' film. Det er bare lidt sørgeligt, at det er den sidst han vil lave, men så er det heldigt at hans søn vil lave flere film, end den ene han har lavet. (tales from earthsea)

Aunauser/72920

Filmen skiller sig betydeligt ud fra Miyazakis tidligere film, ved at være alvorlig. Der er ikke så mange funky dyr og obskure scenarier. Den er den mest virkelighedsnære af hans film, men absolut smuk og tankevækkende.

Jeg havde inden min tur i biografen ikke set traileren, og antog derfor at det ville være en mere skør oplevelse, som det plejer at være med Miyazaki. Så jeg var lettere overrasket, måske en lille bitte smule skuffet, som man nu engang er, hvis man får noget andet end forventet.

Igen, utrolig smuk og tankevækkende. Men det er ikke børneunderholdning, som nogle af de tidligere film ellers har fungeret fint som.

Christina Schou Willumsen

Lad os håbe at dette ikke bliver Hayao Miyazaki's sidste film, som han ellers har udtalt. Fordi han har stadig en masse på hjertet, og er en fantastisk, og anderledes, fortæller.

I denne film, er det bemærkelsesværdige historien, og dens opbygning. Det er er sjældent man viger fra en desideret udvikling gennem filmen, som man gør her. De fleste film er bygget op af 3 akter, med begyndelse, midte og slutning, og en klar retning for vores hovedkarakter(e). De skal komme ud på den anden side og have lært noget.
Men her er formålet ikke en udvikling eller at blive klogere på livet. Vi får bare et rent og skært indblik i et liv, uden den sædvanlige dramaturgi. Vi følger helt objektivt vores hovedkarakter, og hans liv med op-og nedture.

Det er dejligt forfriskende, og billederne er utrolig smukke. Musikken og lydsiden er også værd at bemærke her. Lydene virker alle menneskeskabte, og det gør dem nærværende.

Desuden skal det siges, at dette ikke er en børnefilm, selv om det er en tegnefilm. Den berører alvorlige emner, og følger en voksen mand og hans problemer gennem livet.

Yderst seværdig.

The Artist

Siden mit første møde med Totoro, har jeg elsket Miyazakis filmiske univers. Når Vinden Rejser Sig er ingen undtagelse. Smuk, magisk og hjertesskærende.

Maria Fredgaard

Jeg må indrømme jeg er en sucker for Japan og Manga, og denne film er bestemt også god!

Tobias

Den er så god! Men den er kun i KBH?

Kim

Jeg så den i Aalborg så der er andre steder end dem i Kbh der viser den

Maiken

Og så i aarhus.. måske den har været tilgængelig i flere byer.. såsom svendborg og odense..

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.