Cookie- og Privatlivspolitik

Når vinden rejser sig

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Filmen har en rolig og let grundstemning, men brydes af og til af dramatiske hændelser. Der er enkelte scener med flystyrt og eksplosioner, hvor brændende vragdele flyver gennem luften. I én scene rammes hovedfigurens by af et jordskælv, som får huse til synke i jorden, og mennesker til at flygte i panik. Da filmen foregår i et tegnefilmsunivers og gennemgående er fortalt i et roligt tempo, vurderes den kun at kunne virke skræmmende på børn under 7 år.

Se mere på medierådet.dk
16.04.2014
| |
2 timer 6 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Kaze tachinu
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning
|

Filmen 'Når vinden rejser sig' handler om den unge, japanske provinsdreng Jiro, der drømmer om at flyve. Men fordi han er nærsynet, kan han ikke blive pilot, og i stedet kaster han sig over at designe fly. Inspireret af den italienske flydesigner Caproni sætter han alt ind på at skabe et flyvende kunstværk.

I 1927 ansættes han på en af Japans førende flyfabrikker, hvor han får til opgave at konstruere kampfly til den japanske hær. Samtidig betages han af den smukke Nahoko, som han mødte mange år tidligere under et voldsomt jordskælv, men nu har skæbnen ført dem sammen igen.

Den 73-årige instruktør Hayao Miyazaki har erklæret ’Når vinden rejser sig’ som sin sidste film, og der er tale om en biografisk, fantasifuld skildring af Jiro Horikoshi, der var en af Japans fremmeste flydesignere.

Fascinationen af flyvning og de højere luftlag er ikke til at tage fejl af og går tilbage til Miyazakis tidligere værker som ’Laputa: Slottet i himlen’ (1986) og ’Porco Rosso’ (1992).

Filmen vises i den japanske originalversion med danske undertekster. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (108 votes)
4.9
4.7

Instruktør

Instruktører

Relaterede nyheder

MEDIERNES ANMELDELSER

 • BT

  "[...] animation i verdensklasse og absolut et must for Miyazaki-aficionados!" (Henning Høeg)

 • Ekstra Bladet

  "Den er sandelig en mættende mundfuld for øjet." (Jacob Ørsted)

 • Jyllands-Posten

  "[...] kronen på et vanvittigt imponerende værk[...]." (Katrine Sommer Boysen)

 • Weekendavisen

  "Miyazakis svanesang er skabt til de voksne, men kan ses af medlevende tilskuere i alle aldre." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
S. Rico

Historien om Jiro og hans passion for fly og hans kærlighed til pigen Naoko er bestemt værd at se. Den tekniske side af fortællingen med meget fokus på flydesigns, hans arbejde på værkstedet, og hans drømmesekvenser med hans italienske muse Caproni fylder dog for meget. Hvis man havde skåret ned på dette, ville der have været mere plads til at udfolde den romantiske historie. Man når nemlig ikke at komme til at kende Naoko ret godt, og hun ender dermed at blive den mindst nuancerede kvindelige hovedkarakter i alle Miyazakis film. Bortset fra disse kritikpunkter, så er Når Vinden Rejser Sig en meget smuk film og en værdig sidste (?) feature film fra Miyazaki.

Wayne

Indrømmet, jeg er ikke Miyazaki's største fan. Jeg er mere til Disneys tegnede film - men jeg kan sagtens anderkende hans store talent.

Denne er vel mere en slags dokumentar og ikke tilsat Miyazaki's sædvanlige fabelfigurer. Med en stor del af handlingen hensat til Europa så føler jeg at den har et slægtskab med Tintin.

Aunauser/72920

Filmen skiller sig betydeligt ud fra Miyazakis tidligere film, ved at være alvorlig. Der er ikke så mange funky dyr og obskure scenarier. Den er den mest virkelighedsnære af hans film, men absolut smuk og tankevækkende.

Jeg havde inden min tur i biografen ikke set traileren, og antog derfor at det ville være en mere skør oplevelse, som det plejer at være med Miyazaki. Så jeg var lettere overrasket, måske en lille bitte smule skuffet, som man nu engang er, hvis man får noget andet end forventet.

Igen, utrolig smuk og tankevækkende. Men det er ikke børneunderholdning, som nogle af de tidligere film ellers har fungeret fint som.

Christina Schou Willumsen

Lad os håbe at dette ikke bliver Hayao Miyazaki's sidste film, som han ellers har udtalt. Fordi han har stadig en masse på hjertet, og er en fantastisk, og anderledes, fortæller.

I denne film, er det bemærkelsesværdige historien, og dens opbygning. Det er er sjældent man viger fra en desideret udvikling gennem filmen, som man gør her. De fleste film er bygget op af 3 akter, med begyndelse, midte og slutning, og en klar retning for vores hovedkarakter(e). De skal komme ud på den anden side og have lært noget.
Men her er formålet ikke en udvikling eller at blive klogere på livet. Vi får bare et rent og skært indblik i et liv, uden den sædvanlige dramaturgi. Vi følger helt objektivt vores hovedkarakter, og hans liv med op-og nedture.

Det er dejligt forfriskende, og billederne er utrolig smukke. Musikken og lydsiden er også værd at bemærke her. Lydene virker alle menneskeskabte, og det gør dem nærværende.

Desuden skal det siges, at dette ikke er en børnefilm, selv om det er en tegnefilm. Den berører alvorlige emner, og følger en voksen mand og hans problemer gennem livet.

Yderst seværdig.

Mathildeuser/1139532

Hvorfor bliver den næsten kun sendt i KBH?!?!? Jeg vil MEGA gerne se dem, men den tætteste bio i nærheden af mig er Odense! Og jeg bor i freaking Midt-Jylland... Jeg har ikke mulighed for at se den..

Maiken

Ved ikke hvilken by du kommer fra.. men filmen vises i biocity, cinemaxx og øst fra paradis i aarhus :) men ikke særlig længe endnu.

FilmFyr

Jeg kan ikke huske hvilke steder den gik, men det var meget begrænset.
Der er flere biografer der er holdt med at vise den.
Man skulle desværre have været hurtigere.
Men det er skam ærgerligt.

Stine

leve i Miyazakis univers, ligegyldigt om det er et af de magiske eller ej.

Miyazaki er en mesterlig historiefortæller, og måden han kan blande virkeligehed og drømme på er fænomenal. "Når vinden rejser sig" er endnu et pletskud. Miyazaki vil blive savnet.

alexander

”Når vinden rejser sig” er en utrolig smuk film, det er som at se naturalistiske malerier bevæge sig. Det siges at et billede siger mere end tusind ord og det er ganske sandt. Når man ser denne film påvirkes man af den stemning som billed og lyd skaber.
Æstetikken er ikke det eneste plus i denne film. Det er faktisk en fantastisk biografisk fortælling om en mands drøm om at bygge smukke flyvemaskiner – han mødes af en virkelig skønhed i hans kærlighedsliv som er en fantastisk fortælling og meget ægte.
Denne film har efterladt et stort indtryk i mig. Selv om jeg i et stykke tid syntes det gik lidt for langsomt, så var helheds indtrykket enestående.
Det her er en moden, ægte og hjerteskærende film og derfor primært henvendt til voksne.
Det er ganske vemodigt at vide at den store mester Hayao Miyazaki ikke vil lave flere film, men han slutter i hvert fald af på toppen med den bedste han har lavet (som instruktør), efter min mening :)

PikaLink91

Jeg forstod ikke altid hvad der foregik i filmen, og nogle plotelementer virkede ligegyldige, men når disse scener opstod kunne jeg stadig læne mig tilbage og nyde animationen, som jeg vil vove at påstå er den smukkeste i en Miyazaki film nogensinde!! :D

Derudover stod det klart for mig at Miyazaki valgte at prøve noget anderledes for sit sidste mesterværk, nemlig at basere sin film i virkeligheden uden anden form for fantasi end hovedperson Jiro's drømme. En stærk kontrast til alle hans andre ellers meget fantasifulde film, men who cares den var go alligevel :-)

Èn ting havde den dog tilfældes med sine forgængere: højtflyvende drømme. Hvilket gør den til en sand Miyazaki film.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.