Cookie- og Privatlivspolitik

Mor & søn

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Se mere på medierådet.dk
26.09.2013
| |
1 time 52 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Pozitia copilului
|

I dramaet 'Mor og søn' lever den 60-årige Cornelia en privilegeret tilværelse i det moderne Bukarest, men til trods for det er hendes liv ikke perfekt.

Hendes højeste ønske er at skabe kontakt til sin fremmedgjorte søn, den 34-årige Barbu, men mor og søn taler knap nok sammen, og Cornelia skyder skylden på hans kæreste, som har et barn fra tidligere ægteskab.

Begge deres liv ændres dramatisk, da sønnen bliver involveret i et tragisk biluheld og kører et barn ned på motorvejen.

Cornelia ser sit snit til at genoptage forholdet til sin søn, så hun påbegynder en velorkestreret kampagne for at redde ham fra at komme i fængsel. Men Barbu er ikke interesseret i at danse efter sin mors pibe…

Rumænsk film er inde i en storhedstid med den nye bølge af anerkendte, prisbelønnede film. Nybølgen
blev for alvor skudt i gang med Cristi Puius ’Hr. Lazarescus sidste rejse’ i 2005 og nåede nye højder med Cristian Mungius fænomenale, socialrealistiske drama ’4 måneder, 3 uger og 2 dage’ (2007), der modtog Guldpalmen i Cannes.

Den vanskelige del af livet skildres også i ’Mor & søn’, der tidligere i år vandt Guldbjørnen ved filmfestivalen i Berlin.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (15 votes)
4.2
4

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "[...] alt i filmen føles ægte - fra det rørende til det tåkrummende. Desværre lider den ellers så fint fortalte historie under, at det er utroligt svært at sympatisere med Conelia." (Louise Kidde Sauntved)

 • BT

  "Rumænske 'Mor & søn', der vandt Guldbjørnen i Berlin tidligere på året, er en antydet og indsigtsfuld skildring af et familieforhold, der balancerer faretruende mellem opofrende moderlig omsorg og amputeret selvforståelse." (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  "'Mor og søn' er både et nærgående psykologisk portræt af betændte familierelationer og samtidig et skånselsløst blik på et samfund, hvor korruptionen og den rå kapitalisme hersker." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  "[...] selvom den giver et interessant indblik i en korupt kultur, mangler der steder at placere sin sympati og dirigere sin indlevelse hen imod." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "Calin Peter Netzer vil noget mere med sin fortælling og har derfor skabt en film, som med sin spejling af sjæl og samfund tåler sammenligning med Cristian Mungius guldpalmevinder '4 måneder, 3 uger og 2 dage'." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "I 'Mor & søn' lykkes det Netzer at give tilskueren indlevelse. Naturligvis i Cornelia, som trods sine fejl er en ildsjæl. Men især i den vrangvillige Barbu, som for hvert trin i sagen kan se, at det hele går i Cornelias retning." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Cille

Filmen er et helstøbt og højspændt drama om noget universelt menneskeligt: mødres tab af sønner. Hovedpersonen Cornelia taber sin søn Barbus kærlighed. En anden mor mister sin søn i et biluheld, og Barbu er manden, der kørte barnet ned. Cornelia bryder alle moralske love i forsøget på at redde sin søn, der mest af alt har brug for at blive reddet fra hende. Hun kæmper i virkeligheden for magt over sønnen, og hun placerer sit eget behov for Barbu over hans behov og over offerets forældres sorg. De har i det mindste én søn tilbage, modsat hende.

Mor og søn er filmet håndholdt på den rå måde. Vi bliver som tilskuere hevet ind i rummet. Filmen zoomer ind og ud på de afgørende ting i scenerne og går nådesløst tæt på karakterenes ansigter. Vi spionerer nærmest under huden på dem.

Cornelias illusion
Filmen starter med at portrættere Cornelias overklasse-tilværelse. Hun sidder med afbleget hår og guldsmykker og brokker sig over, at Barbu ikke vil med til hendes fødselsdag. Til selve fødselsdagsfesten danser hun drejende rundt om sig selv foran døråbningen til feststuen, hvor folk begynder at klappe. Cornelia fremstår fra starten af som forfængelig og snobbet.

Efter festscenen følger en kronologisk gengivelse af de dramatiske begivenheder i kølvandet på Barbus’ biluheld. Straks efter uheldet begynder Cornelias kamp for at undgå, at hendes søn kommer i fængsel. Hun gør godt brug af sine penge og kontakter. Hendes maniske kamp er nærmest ignoreret af Barbu, der virker ligeglad eller irriteret. Han skaber sig for eksempel som en teenager, fordi hun har hentet ham en forkert spray. Cornelia kæmper i en illusion om, at hendes hjælp vil bringe ham til hende, men hun skubber ham fra sig med sin omklamrende beskyttelse.

Ødipale tendenser
Da Barbu skal have noget anti-inflammatorisk på sin skulder, masserer Cornelia ham. Først masserer hun cremen ind, hvorefter hun bevæger sig ned langs ryggen. Scenen er nervepirrende, i det hun bruger lang tid ved starten af hans baller. Da hun prøver at overtale offerets forældre til at lade anklagerne falde, går hun i selvsving over, hvordan han skøjtede som ung og havde en smuk krop. Det er mere end blot implicit hentydet, at Cornelia er usundt fascineret af Barbu fysik.

Mors kæledyr
Filmen er et protræt af Cornelia og hendes drøm om et forhold til sønnen, mere end en film om deres forhold. Hun kæmper for at holde ham i sit greb, men Barbu reagerer afvisende og aggressivt overfor hende. Lige inden filmens afsluttende begivenhed hvor de kører ud til offerets forældre for at kondolere, giver han moderen et ultimatum: enten lader hun ham, være den der ringer til hende, eller også ses de ikke mere.

Han foreslår hende at finde en substitut: en hund eller en elsker evt. Hans forslag understreger hendes sygelige omklamring. Han er en voksen mand, ikke et kæledyr. Alligevel accepterer sønnen hendes betingelsesløse hengivenhed, og har ikke noget problem med at modtage penge og hjælp – bortset fra når der kræves noget af ham. Han er så ekstremt forkælet, at det har ødelagt ham.

Rørende
Selvom Cornelia langt fra er en sympatisk karakter, så er hendes kamp alligevel rørende i sin febrilske håbløshed. Selvom hun er motiveret af sin trang til magt, ligger der stadig et basalt menneskeligt behov for anerkendelse, i alt hun gør for Barbu. En anerkendelse hun aldrig får. Hun bliver i stedet spyttet i ansigtet. I hendes bøn til offerets forældre, om at tilgive Barbu, lægger hun vægt på hans kærlighed og ømhed overfor hende, da han var barn. Noget der nu er erstattet af had og afvisning. Filmen er rørende ikke kun i sit portræt af Cornelia, men i sit portræt af konsekvenserne af børn, der forlader sine forældre enten til voksenlivet eller efterlivet. En betagende og diamanthård film, der ligeså dramatisk som en græske tragedie skildrer en mors kærlighed til sin søn.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.