Cookie- og Privatlivspolitik

Min bedste fjende

Tilladt for børn over 11 år

Se mere på medierådet.dk
03.06.2010
| |
1 time 33 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Min bedste fjende
|
I 'Min bedste fjende' går Alf til ballet og forsøger at passe sig selv i skolen.

Alfs plageånder overfalder ham en dag brutalt, og ballettræningen sættes på standby.

På sygelejet støder Alf på manga-tegneserien Nicolo, og i den bliver han opslugt af at læse om taktik og krigsstrategi og om helten Nicolos vej mod magten.

Alf allierer sig derfor med insektsamleren og klassens underdog, Toke, og i al hemmelighed danner de en klub med et internt reglement og planlægger at overtage magten i klassen. 

De udfører aktioner, der spiller de populære elever ud mod hinanden, og snart rekrutteres medlemmer og klubben styrkes.

I 'Min bedste fjende' opdager drengene, at to står stærkere end én og at angreb er det bedste forsvar, men pludselig bliver det svært at skelne mellem venner og fjender.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (176 votes)
4.3
3.5

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Personinstruktion er tydeligvis en af Ussings styrker, og med en film, der er intens på en klædelig, beskeden måde, hører 'Min bedste fjende' til i den øvre ende af kategorien. Barsk for børn, men fin for alle." (Ann Lind Andersen) ()

 • Ekstra Bladet

  "... [har] et seriøst målgruppeproblem, da den barske tone har gjort den forbudt for børn under 11 år, og man skal ikke være meget mere end de 12-årige i filmen for at finde den lige lovlig skematisk. Hvis ikke decideret utroværdig." (Henrik Queitsch) ()

 • Jyllands-Posten

  "Der er ting, der fungerer overraskende godt. ... Filmen er ment som en mavepuster - og tro mig, der er virkelig voldelige scener - men slaget bliver gentaget så mange gange, at man til sidst ikke mærker det. ... Alligevel kan man ikke andet end håbe, at denne film trækker et tween/teen og voksent publikum..." (Frederikke Lett) ()

 • Politiken

  "Spørgsmålet er dog i høj grad, hvem der skal se filmen? Den er forbudt for børn under 11 år i kraft af sin voldsomme brutalitet, og man skal nok ikke langt op i teenagealderen, før publikum vil være ligeglad med at se nogle ’rollinger’ smadre hinanden mentalt og bogstaveligt. Lidt ærgerligt, når man nu har taget fat i et påtrængende emne og i mangt og meget er på rette vej. Disse mangler til trods anbefaler jeg gerne filmen." (Erik Jensen) ()

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Nikolaj

Barsk er den, men også meget realistisk. Det interessante er karakterenes sideskift fra god til nærmest ond. Også er det den største mobbeoffer, der slår hårdest igen. Man skal se den, som en film, der primært forsøger at stoppe mobning, og samtidig viser dens onde side.

Mikkel

denne film er ikke egnet til undervisning for mindre klasser!
det er ultra sjældent at noget i den stil sker i virkeligheden!
så den selv i femte klasse som undervisnings middel, og den var slet ikke egnet. håber de ikke laver en film som den igen!

Michael

Når "Far til Fire"-filmene får de største succeser i biografen inden for børne- /ungdomskategorien, så er det rart at se noget som "Min Bedste Fjende", hvor titlen selv er en diametral modsætning til troen om en evig god verden. Jeg er ved at blive ret træt af det naive vås.

Det ville være let at erklære filmen for opsigtsvækkende på grund af volden, men den er skam også opsigtsvækkende fra en psykologisk vinkel. Det handler om mobning. To drenge føler sig ikke værdsat og giver derfor ikke ret meget for deres egen identitet. De må begå et billedligt "selvmord" for at opnå den magt, som andre bruger på at holde dem nede. Alf vender ryggen til sit potentiale inden for ballet, og Toke efterlader sin kælekanin ude i skoven, hvor han aldrig vil se den mere. Hvis den behandling, som de har været udsat for, kan få dem til at droppe alt, som vi andre ville holde tæt ind til os, så kan det godt gøre mig sympatisk. Grunden til dette har i begyndelsen ikke være selviskhed og magtsyge, men et ønske om at få lov til at være i fred, en kamp for overlevelse. Det er et interessant og sørgeligt dilemma, som vi har her. Hvis drengene står fast ved deres værdier, så bliver de trampet yderligere ned af de sociale forhold. Men hvis de prøver at overtage magten i hierarkiet, så lader de bare de samme værdier blive undertrykt af dem selv. De afreagerer derefter på egen manglende personlighed ved yderligere at undertrykke andres – for at håndtere den smertende jalousi. Det er en ond cirkel, der kører rundt i jagten på sindsro.

Denne kompleksitet bliver ikke fremvist gennemtrængende stilistisk, selvom Alfs og Tokes klub er baseret på en manga. Atmosfære bliver dannet af ganske få virkemidler – faktisk så få at jeg kan tælle dem. Måske er det bare underlægningsmusikken, eller fordi objekter i forgrunden er placeret således at de ligner silhuetter, eller fordi der bliver filmet igennem en lærredspose. Det er en meget underspillet fortællemetode, der er velkommen i en meget nærværende problemstilling, der på ingen måde fortjener at blive fremstillet på en tydelig fiktiv måde.

Lidt fiktivt kan det dog ikke undgå at se ud. Mobberne er nogle endimensionelle typer, der er onde for at være onde. Hvis der bogstaveligt talt bliver brækket en tå, så kræver det én eller anden form for motivation fra den lille dreng, der gjorde det. Her bliver det deprimerende forvekslet med det dybsindige, hvilket er en meget beklagelig fejl, der begås i mange film. Det hjælper heller ikke, at filmen i mod slutning mere og mere kommer til at ligne ”Fight Club”. Jeg er vild med den film, men hvis jeg skulle beskrive den, så er ”realisme” altså ikke det første, der hopper frem på lystavlen. Det er underligt i en film, der ellers prøver på at se realistisk ud.

Trods overskridelser af troværdighedens grænser, så er det centrale i filmen perfekt behandlet. Alle de aspekter, der bør kigges på, når det kommer til unge mobbeofre, bliver kigget på med troen på den oprigtige dramatiske effekt.

Nicolaiuser/319840

jeg kender en som er med i den det er ham som får tæsk hvor der kommer blod på ham

loluser/956692

den film var mega god men voldelig

VALO4LIFE!!

uanset om du er 11 eller 15, bliver du fanget lige fra starten, følses mæsigt. i de voldelige scener har du lyst til at kigge væk. du mærker på en måde selv slaget. så meget er du inde i filmen. det er ikke mange film, som fanger en. men denne gør!

Movie-fanatic

Hvad denne film vil, er mig en gåde? Hvem den er lavet til, fortaber sig ligeledes i en tåge af slør? Hvorfror den er lavet........PENGE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Allerede den første omtale denne film fik i medierne, var afdæmpet, men kørte RENDYRKET på filmens afstumpede vold!!!!! Med god grund!

Udover at børnene - til dels - klarer opgaven - bedre end resten af holdet - og historien (lidt mindre voldsfikseret) KUNNE have været interessant - er her dømt OMMER!

Lad Van Damme og Stallone om hævn-film, og Mel Gibson drukne i blod - men HVORFOR skal "børnenes univers" VOKSEN-FIKSERES, for usselt mammon??????????? Tyndt VIRKELIGT tyndt!

Anette

Har været inde og se filmen i dag og er egentlig lidt rystet over nogle af nedenstående anmeldelser og den uvidenhed der er om mobningens brutalitet.
Filmen er desværre kun alt for realistisk. Ved at det ikke sker som en hverdagsting i skolerne, men det sker desværre.
Min søn på 12 synes det var en god film og har forhåbentlig lært af filmens morale.

andersuser/38590

jeg var i biffen idag og se min bedste fjende fuck en syg film det her ikke en film for børn under 11 år man skal højst være de 13 til 14 år og jeg er 14 år men jeg syns også den var god for den viser jo nået om mobbning men der var meget brutal vold med

Rasmus user/12167

jeg lavte en drenge dag i biografen fordi piger i min klasse snart skulle se Twilight Eclipse.
Så den med alle drengene i min klasse + min far.
Den var KANON mega spændene og fed skal se den igen med min fætter og stor bror, en af de bedste danske film jeg har set :)!!!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.