Cookie- og Privatlivspolitik

Mellem Liv Og Død (After Life)

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Se mere på medierådet.dk
11.11.1969
| | |
Wandafuru raifu
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning, Særvisning, Særvisning, Særvisning
|
Du døde i går. Vi beklager.´

Sådan slås tonen an i filmen “Mellem liv og død”, en dybt originale komedie om en gruppe mennesker, der skal sige farvel til livet. Faktisk er de allerede på vej til himmels, men forinden skal de lige bevise, at de har levet ordentligt. Lyder det underligt? Det bliver bedre endnu.

De døde indlogeres nemlig på et hyggeligt, lidt ramponeret internat og har nu en uge til hver især at udvælge ét mindeværdigt øjeblik at tage med til det hinsides – men først skal de have det omsat til film! Det er noget af en udfordring, når det både skorter på gode idéer (´Disneyland er altså allerede blevet ønsket rigtig mange gange´), når smartphones endnu ikke er opfundet – og når der er kronisk lavvande i rekvisitkassen!

Filmen er dog mere end en komedie. For Kore-eda er der en særlig interesse i undersøgelsen af, hvordan og hvor meget vi som mennesker er knyttet til det, der var engang. Man kan med god ret sige, at emnet faktisk er kernen i de første 20 år af hans karriere. Og denne film er nok det værk, der mest tydeligt forener spor i den europæiske modernisme, som Kore-eda også er inspireret af – ikke mindst erindrings-fokuserede instruktører som Andrej Tarkovskij og Alain Resnais.

En af de døde i filmen vælger at tage på tur i barndommens sporvogn. En vil genkalde sig følelsen af at flyve for første gang. En tredje mindes det at sidde i en gynge i en bambuslund. Temperamenterne er forskellige, og aldersspektret er med til at sige noget om, hvilke forandringer Japan har gennemgået de seneste tre-fire generationer.

Og så er der bureaukraterne – de tjenende ånder i filmens meget dennesidigt udseende limbo. På en måde er de filmens egentlige hovedpersoner – både i deres position som filmskabere (og dermed alter egoer for instruktøren) og gradvist også som spejl for de døde.

´Mellem liv og død´ er en underspillet, rørende og helt uomgængelig hyldest til øjeblikket, til filmkunsten og til livet sådan i almindelighed. Denne film kan ikke anbefales varmt nok.´
VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (3 votes)
5.7
0

Instruktør

Instruktører

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.