Cookie- og Privatlivspolitik

Mapantsula

| | |
Versioner: se alle
Særvisning, Særvisning m. foredrag
|

I slutningen af 1980’erne gik der mode i at lave anti-apartheid-film, bl.a. ‘Cry Freedom’ og ‘En tør hvid årstid’ – og ikke mindst Oliver Schmitz’ mindre kendte ‘Mapantsula’ fra 1988. Men den er faktisk mere bemærkelsesværdig, for modsat de andre film blev den produceret i apartheid-regimets eget land – under dække af at ville fortælle ”en universel, harmløs gangsterhistorie”.

Filmens hovedperson, den velklædte, men afstumpede Johannes (med øgenavnet Panic og spillet af Thomas Mogotlane), er da heller ingen revolutionær. Han stjæler fra hvide såvel som sorte og er på alle måder sig selv nærmest. Men da Panic havner i fængsel og ser tilbage på de begivenheder, der førte ham dertil, bliver det klart, at det sydafrikanske samfund er i opbrud, og at tortur og likvideringer administreres på basis af hudfarve.

Det reagerede filmcensorerne først på, da filmen var blevet vist i Cannes og havde vundet syv South African Film Awards. Herefter bandlyste de filmen. Den kunne først ses offentligt igen i midt-90’erne.

Titlen refererer ifølge filmens credits til ”sydafrikanske gadebander, som kan genkendes qua deres beklædning og musiksmag.”

VURDÉR SELV FILMEN: 
Ingen stemmer endnu
0
0
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.