Cookie- og Privatlivspolitik

La dolce vita (1960)

Afventer censur

Se mere på medierådet.dk
|
2 timer 54 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
La dolce vita
|
Versioner: se alle
+ Roma (1972), Særvisning
|

Filmen 'La dolce vita' (Det søde liv) blev modtaget som et mesterværk og betød samtidig både Anita Ekbergs og Marcello Mastroiannis internationale gennembrud.

I et drømmeagtigt billedsprog følger vi en livstræt, overfladisk sladderjournalist og hans eksistentielle kriser og personlige nedture i Roms dekadente jetset-miljø.

På et værtshus møder han rigmandsdatteren Aimée. Sammen tilbringer de natten hos luderen Moneta i en menage a trois. Da han kommer hjem, har hans faste elskerinde forsøgt selvmord.

Han får hende indlagt og skynder sig derfra til lufthavnen for at møde Hollywood-stjernen Sylvia. Marcello bliver så betaget af den barmfagre Sylvia, at han tilbyder at vise hende Roms seværdigheder, herunder Trevi-springvandet. Turen bliver imidlertid brutalt afbrudt, da Sylvias forlovede dukker op.

Den 12 (!) gange Oscar-nominerede italienske instruktør Federico Fellini har også stået bag bl.a.  og Amarcord.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (13 votes)
4.7
0

Instruktør

Relaterede nyheder

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
S. Rico

Hvis man på forhånd har set Den Store Skønhed, og hvis man kun var moderat imponeret af den, så er det svært at blive væltet bagover af La Dolce Vita. Det er ret meget i samme boldgade, men med mindre interessante samtaler og mindre interessante karakterer. Det visuelle er i top for den tid (1960), men kan i sagens natur ikke måle sig med det vilde og farverige festfyrværkeri i Den Store Skønhed. Sætter man de historiske briller på, kan man muligvis sætte pris på filmens store kvaliteter for den tid.

Jeg var faktisk ret meget på i den første 1½ times tid. Journalisten Marcello har noget over sig og er interessant at følge. Især i starten. Filmen er nemlig inddelt i kapitler med forskellige temaer og scenarier. Da jeg kom til kapitlet med ”Mirakeltræet”, så begyndte jeg at kede mig. Det bliver bedre i de efterfølgende kapitler, men på det tidspunkt var min interesse for Marcello karakteren desværre dalet.

Nikolaj

Jeg er stor fan af Fellini. Hans film er smukke, kreative og fortæller en del af den den verden, som vi lever i. Hans film er også dybt personlige, og man får altid et slags billed af, hvad han ser ud af sine øjne. Men det er ikke nogle perfekt verden, og han er ikke bange for, at vise den dystre side af menneskeheden, hans hovedpersoner er sjældent fuldt ud sympatiske, men han formår altid at skabe en realistisk og empatisk hovedperson, som er dybt karakteristisk.

La dolce vita mener jeg er Fellinis største værk. Den er smuk og vemodig, men den tør også, at vise at der er et håb ude i fremtiden. Slutningen er på den måde fremragende, filmisk og poetisk. Den får 6 stjerner herfra!

Simon

Jeg er ikke helt så begejstret som andre, desværre. Til gengæld er det ikke en dårlig film, jeg vil kalde den hyggelig, men ikke stor filmkunst.

Næsten tre timers italiensk film kan godt være en stor mundfuld... Jeg tog den over fire dage... Men det er det forkerte at gøre. I morges så jeg en hel time og jeg synes næsten det redder hele filmen.

Marcello spilles af den talent fulde Marcello Mastrioanni. Jeg synes han giver en realistisk og troværdig præstation, og han er en karakter man vil se mere til.

Filmen er for lang... Sådan er det. Fra den første time til den anden time er den simpelthen for kedelig og for langsom til man rigtig gider at følge med. Sidste tre kvarter er så meget bedre.

Sylvia er til dato den allermest irriterende karakter! For satan da!

Den første film jeg ser lavet af Federico Fellini får fire stjerner. Den fortjener nok kun tre stjerner, men da filmen stoppede havde jeg faktisk en slags "sommerfugle i maven", så den får fire stjerner.

mads

Federico Fellinis film "la dolce vita" er en af mine personlige favorit film, jeg synes noget så oprigtigt at det filmkunst på et højt plan og jeg har ærligt talt svært ved at forestille mig et liv uden filmen "la dolce vita".

Filmen kan måske godt betragtes som en stor mundfuld, da den har en samlet spilletid på næsten 3 timer, dette synes jeg til gengæld passer filmen fint eftersom den fungerer uden et egentligt sammenhængende narrativ.

Man følger nemlig sladder journalisten Marcello rubini i Roms gader i starten af 60erne, man ser ham både når han er med til de kendtes glamourøse fester og når han bare prøver at flygte fra sit eget liv.

Hans problemstilling er nemlig den at han gerne vil vie sit liv til kunsten og litteraturen, han vil gerne væk fra den depraverede livsstil der hører hans profession til.

Samtidig har han også problemer med sin kone, som representerer den asketiske livsstil som han stiler efter, for ude i Roms natteliv lurer andre fristende kvinder som nok i sidste ende ville kunne give hans liv mere indhold end den kedelige kone han har derhjemme.

Journalisten Marcello rubini spilles til perfektion af en af de bedste italienske skuespillere nogensinde, Marcello Mastrioanni.
Han formår at give karakteren en hent unik kompleksitet, hvilket medfører at man over flere gensyn måske skifter mening og opfattelse af karakteren.

Filmens kronologiske handling er delt ind i 7 kapitler som sammen fortæller noget om hvem filmens personager er, men som hver for sig giver filmen et aspekt af helhed fra forskellige vinkler.

Filmen er også beriget med stor teknisk ynde og op til flere steder er man slået bag over af de fantastiske kameravinkler, eller fænomenale lyssætning. Dette går ideelt hånd i hånd med filmens urbane miljøskildring.

Filmen transcenderer nærmest måden man opfatter mediet på, nok mest af alt fordi den formår at være samfundrelevant, en ode til en uopslidelig historie og besidder et hav af sub-plots og handlingsretninger.

Det svarer nærmest til verden inkarneret på celluloid i løbet af 3 timer.

Den handler om litteratur, kærlighed, idoldyrkelse, generationskløften, urbanitet, død, intellekt, hedonisme, udlængsel, forelskelse, politik, liv og et samfund der muligvis er i forfald.

Intet mindre end en milepæl.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.