Filmen 'Kapgang' foregår i Sønder Omme i 1976 og handler om den unge dreng Martin. Der sker rigtig mange ting i Martins liv. For det første er hans mor lige død. For det andet skal han snart konfirmeres.
Hans far og bror er helt opslugt af sorg, så Martin må tage sig af sig selv. Men det er ikke nemt at komme sig over sin mors død, når man samtidig skal træne med sit kapganghold og planlægge en konfirmation.
Han venter også på sin seksuelle debut og helst med Kristine, selvom han allerede har eksperimenteret lidt sammen med sin bedste ven Kim, som han måske også er forelsket i. Alle i byen kommer med gode råd og prøver at hjælpe, men ingen forstår alle de ting, der sker i en 14-årig drengs hoved.
Niels Arden Oplev har arbejdet i USA de sidste fem år efter hans store internationale succesfilm ’Mænd der hader kvinder’ (2009). Nu vender han tilbage til Danmark med en film som bygger på skuespiller og teaterchef Morten Kirkskovs selvbiografiske roman af samme navn.
Talentet Villads Bøye spiller den krævende hovedrolle som Martin, mens Anders W. Berthelsen, der var med i Oplevs ’Drømmen’ (2006), har rollen som handlingslammet far. Derudover har Sidse Babett Knudsen (Borgen), Pilou Asbæk (Spies & Glistrup) og Jens Jørn Spottag (Hvidstengruppen) roller i filmen. (copyright: kino.dk)
Tja historien fejler skam ikke noget , men det er ligesom at der mangler noget
Men altid dejligt at se Anders w Berthelsen i sådan en rolle for mig reder han filmen , han bliver bedre og bedre.
Jeg husker den tid som var det i går, alle typerne, og den første kærlighed. vidunderlig film som bare skal ses
Jeg troede det var en vittighed - men sporten var kæmpestor i byen dengang, faktisk så stor at man i 1973 havde en verdensmester.
Frem i tiden til 1976. Det er som at komme tilbage i en tidsrejse. Jeg blev selv konfirmeret i 1977, så jeg husker meget præcist den tid.
Tøj, hår, boliger - og stemningen er ramt flot. På mange måder har Niels Arden Oplev lavet 70'ernes svar på Nils Malmros fortællinger om 50'erne. Dog er det ikke hans egen historie han fortæller.
Den gale tid i 70'erne, hvor hæmningerne blev smidt - uden en facit liste over hvad der var rigtigt, eller forkert. Sprut, sex og tømmermænd - gjorde op med gamle dyder, og gjorde folk snot forvirrede.
Det er klart at man ikke oplevede præcist det samme som hovedpersonen Martin - forfatteren til historien er bøsse (Morten Kirkskov), så han har søgt de situationer som han muligvis selv har været en del af.
Men knallerten, den havde jeg - og mange andre ting kan jeg også nikke genkende til.
Alt i alt en virkelig god film af Arden Oplev, som dog slutter i en lidt for rosenrød farve til at den for alvor bliver en klassiker.
Blev da virkelig skuffet. Det er en fuldstændig tåbelig handling og så blev jeg lidt støt over de homoseksuele scener med de unge drenge!
Er fuldstændigt enig. Ordet 'vederstyggelig' dækker ikke over hvor ringe den film var: Der var ingen plot overhovedet. Slutningen gav slet ingen mening. Det eneste der gav mig et smil på læben var rulleteksterne og ordet 'Pillergas'.
Min 11 årig papdreng og farmor var i biografen og se kapgang, og det var lidt af en akavet situation for såvel 11 årig dreng, med drenge sex scener og bare sexscener generelt. Jeg har endnu ikke selv set filmen, men græmmes over godtroende at sende de 2 i biografen til en film der er tilladt for 11 årige???? Også med en eftersigende voldsom seksuel handling. Kunne godt tænke mig at høre begrundelsen for adgangsalderen 11 år???, så vi en anden gang ikke tror blindt på den aldersgrænse, der sættes af nordisk film!!! Ikke at vores dreng skal lære om livets mangfoldigheder... Men 11 år... Helt ærligt ... Er det ikke lige at presse citronen?
Det er Medierådet, der sætter den vejledende aldersgrænse på en film.
Her på sitet kan du læse medierådets fulde begrundelse for censuren ved at holde din mus henover censur-logoet.
Vi håber at dette redskab kan hjælpe dig til de næste par biografture :)
MVH Stine
Jeg var virkelig grebet af filmen fra start til slut. Den skildrer flot en lille bid af udkantsdanmark i 1970'erne, krydret med en underfundig humor og smerte, men mest af alt er det en skildring både af 1970' er samfundet og en drengs proces med at finde sig selv og sin egen identitet. Et samfund og en dreng i opbrud med ingen mulighed for at komme tilbage til de forudsigelige og trygge rammer igen. Jeg får også en fornemmelse af, at drengen faktisk er en slags reflekterende figur fra vor tid, der kigger tilbage på 1970' rene med en vis ironisk distance. Under alle omstændigheder er det mesterligt spillet af hovedrolleindehaveren i denne skønne og finurlige film. Stærkt og rørende drama, der aldrig bliver alt for tung, grum og grå p.g.a. den noget underfundige humor, der også er i filmen
en rigtig sjov film hvor man også ser at alt passer med tiden der i 70 både biler tøj og indretning,og rigtig gode skuespiller,en film der virkelig er værd at gå ind og se.
m.v.h.jonna
Bruger anmeldelser (51)
Skriv din egen anmeldelse