Cookie- og Privatlivspolitik

Kapgang

Tilladt for børn over 11 år
Filmen rummer scener med voldsomme skænderier, sorg og teenagelivets begyndende seksualitet. I en scene er en mand aggressiv og kommer op at slås i en større forsamling. I en anden scene ses en dreng tynget af sorg gå i opløsning ved sin mors begravelse. I en tredje scene ses en dreng onanere en ældre mand mod den ældre mands vilje. Scenerne er ikke udpenslede, samt de vurderes ikke at ville kunne virke grænseoverskridende på børn i 11 års alderen. Filmen vurderes derfor kun at ville kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
28.08.2014
| |
1 time 48 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Kapgang
|

Filmen 'Kapgang' foregår i Sønder Omme i 1976 og handler om den unge dreng Martin. Der sker rigtig mange ting i Martins liv. For det første er hans mor lige død. For det andet skal han snart konfirmeres.

Hans far og bror er helt opslugt af sorg, så Martin må tage sig af sig selv. Men det er ikke nemt at komme sig over sin mors død, når man samtidig skal træne med sit kapganghold og planlægge en konfirmation. 

Han venter også på sin seksuelle debut og helst med Kristine, selvom han allerede har eksperimenteret lidt sammen med sin bedste ven Kim, som han måske også er forelsket i. Alle i byen kommer med gode råd og prøver at hjælpe, men ingen forstår alle de ting, der sker i en 14-årig drengs hoved. 

Niels Arden Oplev har arbejdet i USA de sidste fem år efter hans store internationale succesfilm ’Mænd der hader kvinder’ (2009). Nu vender han tilbage til Danmark med en film som bygger på skuespiller og teaterchef Morten Kirkskovs selvbiografiske roman af samme navn.

Talentet Villads Bøye spiller den krævende hovedrolle som Martin, mens Anders W. Berthelsen, der var med i Oplevs ’Drømmen’ (2006), har rollen som handlingslammet far. Derudover har Sidse Babett Knudsen (Borgen), Pilou Asbæk (Spies & Glistrup) og Jens Jørn Spottag (Hvidstengruppen) roller i filmen. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (373 votes)
3.9
4

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Niels Arden Oplev kan sit kram." (Jacob Wendt Jensen)

 • BT

  "Se at få det lange ben forrest og kom i biografen." (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  "[...] har man nogensinde oplevet det frie fald, som puberteten jo er - vil man med garanti være godt underholdt [...]." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "[...] netop det seksuelt forvirrede og almindeligt forstyrrede i 'Kapgang's tidsbillede giver filmen sin egen karakter, et underligt sted mellem dystert drama, gejl galskab og folkelig komedie." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "[...] selvsagt stjæler den glimrende Villads Bøye behørigt billedet i denne charmerende dannelseshistorie." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "[...] en veldrejet og svært underholdende dannelseshistorie, som helt fortjent vil opløfte sæsonens bedrøvelige danske præstationer ved billetlugerne." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "Det er en smuk film om den svære prolog til voksenlivet. Skønt skalaen er humoristisk, bliver flere scener spillet med fint afmålt alvor og absurditet." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Lars Michael

Tja historien fejler skam ikke noget , men det er ligesom at der mangler noget
Men altid dejligt at se Anders w Berthelsen i sådan en rolle for mig reder han filmen , han bliver bedre og bedre.

Wayne

Jeg troede det var en vittighed - men sporten var kæmpestor i byen dengang, faktisk så stor at man i 1973 havde en verdensmester.

Frem i tiden til 1976. Det er som at komme tilbage i en tidsrejse. Jeg blev selv konfirmeret i 1977, så jeg husker meget præcist den tid.

Tøj, hår, boliger - og stemningen er ramt flot. På mange måder har Niels Arden Oplev lavet 70'ernes svar på Nils Malmros fortællinger om 50'erne. Dog er det ikke hans egen historie han fortæller.

Den gale tid i 70'erne, hvor hæmningerne blev smidt - uden en facit liste over hvad der var rigtigt, eller forkert. Sprut, sex og tømmermænd - gjorde op med gamle dyder, og gjorde folk snot forvirrede.

Det er klart at man ikke oplevede præcist det samme som hovedpersonen Martin - forfatteren til historien er bøsse (Morten Kirkskov), så han har søgt de situationer som han muligvis selv har været en del af.

Men knallerten, den havde jeg - og mange andre ting kan jeg også nikke genkende til.

Alt i alt en virkelig god film af Arden Oplev, som dog slutter i en lidt for rosenrød farve til at den for alvor bliver en klassiker.

Hønsemandenuser/179710

Blev da virkelig skuffet. Det er en fuldstændig tåbelig handling og så blev jeg lidt støt over de homoseksuele scener med de unge drenge!

Flemminguser/240445

Er fuldstændigt enig. Ordet 'vederstyggelig' dækker ikke over hvor ringe den film var: Der var ingen plot overhovedet. Slutningen gav slet ingen mening. Det eneste der gav mig et smil på læben var rulleteksterne og ordet 'Pillergas'.

Pernilleuser/249059

Jeg var virkelig grebet af filmen fra start til slut. Den skildrer flot en lille bid af udkantsdanmark i 1970'erne, krydret med en underfundig humor og smerte, men mest af alt er det en skildring både af 1970' er samfundet og en drengs proces med at finde sig selv og sin egen identitet. Et samfund og en dreng i opbrud med ingen mulighed for at komme tilbage til de forudsigelige og trygge rammer igen. Jeg får også en fornemmelse af, at drengen faktisk er en slags reflekterende figur fra vor tid, der kigger tilbage på 1970' rene med en vis ironisk distance. Under alle omstændigheder er det mesterligt spillet af hovedrolleindehaveren i denne skønne og finurlige film. Stærkt og rørende drama, der aldrig bliver alt for tung, grum og grå p.g.a. den noget underfundige humor, der også er i filmen

Jonnauser/389943

en rigtig sjov film hvor man også ser at alt passer med tiden der i 70 både biler tøj og indretning,og rigtig gode skuespiller,en film der virkelig er værd at gå ind og se.
m.v.h.jonna

Marishen76

Havde virkelig glædet mig til denne film da jeg synes traileren så god ud, at jeg godt kan lide Niels Adrden Oplevs film og er stor Anders W Berthelsen fan. Og ja, filme skildrer sikkert også meget godt livet i Sdr. Omme i 1976, men jeg blev meget overraket over visse scener, drengene imellem. Ikke fordi jeg synes det var ubehageligt at se, (Men synes da absolut heller ikke det var fedt)men undrede mig over, hvordan man kan få 2 så unge drenge til at indspille de scener. Og så sidder jeg også lidt bagefter og tænker, at de scener, synes jeg egentlig ikke at der var behov. Jeg ville sagtens kunne forstå filmen, ved at undlade nogle af scenerne men i stedet nøjes med optakten til scenerne og så ellers fade ud fra scenen. Jeg ville godt selv kunne tænke og lægge 2 og 2 sammen. Men det er jo bare midt synspunkt.

Johan Klint

Kapgang er en fantastisk film, der iscenesætter et klassisk bysamfund i Udkantsdanmarks 70'erne. Men hovedkarakteren 'Martin's mor, der pludselig dør, er i fokus, og dermed fjernes fokus fra hele spørgsmålet om hans identitetsdannelse og socialisering. For hvad er det interessante ved den her film? Er det hans forvirring omkring hans far og brors reageren, eller er det chokket over at se Kim og Kristine sammen?

Nej!

Kapgang skelner en dreng, der i sin egen reflekterende "hvem er jeg"-tankegang snubler over social kontrol og normer. En fortælling om hvordan seksuel eksperimenteren og pubertetsfølelse overskygger den gennemtrængende sorg i "at miste". En stærk skildret fortælling, der pakker sit oprindelige budskab ind i fordukne Sidse Babbett og 70'er-Pilou Asbæk med krøllet hår og grimme briller.

B

Jeg har lige set filmen. Blev godt underholdt. Der var rigtig mange gode detaljer fra dengang - mange glædelige gensyn. Karakterene 'Martin' og 'Kim' er virkelig godt spillet - jeg er meget imponeret.
Men... Jeg sidder stadig med følelsen af at mangle noget. Jeg synes, der manglede lidt dybde på én eller anden måde.
Så... Det er ikke den bedste film, jeg til dato har set, men heller ikke den værste. :-)

Jonas Nikolaj Rasmussen

Jeg have virkelig glædet mig til at se filmen Kapgang. Men nej hvor var jeg bare skuffet da filmen var forbi. Synes handlingen var for kedelig og langtrukne. Der var da et par okay sange undervejs, men have svært ved at holde mig vågen. Det er helt klart den dårligste Danske film jeg nogensinde har set.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.