Cookie- og Privatlivspolitik

I, Tonya

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har en dramatisk grundstemning, og den indeholder mange scener med vold og mishandling. Man ser fx man en pige, som bliver slået og mishandlet af sin mor, og i flere scener ser man en mand og en kvinde, som er voldelige overfor hinanden i deres ægteskab. I én ubehagelig scene har en mor og en datter et voldsomt skænderi, og moren kaster en kniv mod sin datter. I en anden scene truer en mand en kvinde med en pistol, og han kommer til at skyde hende ved et uheld. Da volden ikke udpensles, og da hovedpersonerne generelt forholder sig distanceret, vurderes filmen kun at kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
25.01.2018
| |
1 time 59 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
I, Tonya
|
Versioner: se alle
2D, Babybio, Seniorbio, Strikkebio
|

Komediedramaet 'I, Tonya' handler om Tonya Harding, der har dyrket skøjteløb, siden hendes kontante og direkte følelseskolde mor pressede hende til at starte som fireårig.

Som voksen er Tonya da også blandt nationens bedste, men hun er ulykkelig og forsøger at løsrive fra sig sit dominerende ophav ved at stikke af med barndomskæresten. Det ender galt, og snart er Tonya tilbage i den kontrollerede verden af piruetter og spandeks, hvor de andre deltagere nedgør hende for sin white trash-baggrund.

Den unge kvinde bider det i sig, kæmper videre, og efter mange nedture står Tonya på vippen til karrierens store gennembrud ved OL i 1994. Kun rivalen Nancy Kerrigan står i vejen, men så sker der noget. Nancy bliver overfaldet af en fremmed gerningsmand, og det ser hurtigt ud til, at forbrydelsen peger tilbage på Tonya...

'I, Tonya' blander to af tidens mest populære genrer, portrætfilmen og sportsdramaet, i den vanvittige og sande beretning om den kontroversielle skøjteløber, der chokerede verden med sine ufine metoder. Filmen er blevet kaldt ”Goodfellas on ice” og byder på et ekstremt kulørt karaktergalleri, der allerede har sikret en Golden Globe-sejr til Allison Janney.

Titelkarakteren spilles af den australske skønhed Margot Robbie, der i en alder af 27 allerede er en af branchens mest ombejlede kvinder efter mindelsesværdige roller i The Wolf of Wall Street samt superheltefilmen Suicide Squad. (Copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (188 votes)
4.8
4.7

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Det er en hjertegribende historie. Ikke mindst fordi den bliver fortalt med masser af energi og hjerte af Margot Robbie ..." (Louise Kidde Sauntved)

 • BT

  "Instruktør Craig Gillespie [...] har lavet en fræk, farverig og underholdende outsider-film om skøjteskandalen, USAs klasseskel og om fans og mediers trang til helte og skurke." (Michael Lind)

 • Ekstra Bladet

  "Alle gør det helt suverænt her, men lad mig alligevel fremhæve Janney som Tonyas uforsonlige mor - som man på paradoksal vis alligevel kommer til at holde af ..." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "'I,Tonya' [forsimpler] ikke noget, men vedgår at både verden og Tonya Harding er komplekse, endda uoverskuelige, fænomener. De kræver et særligt, vildt og legende og udfordrende sprog. Det har 'I, Tonya' heldigvis skabt." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "'I, Tonya' er som et kulørt ugeblad og som en vittig art film på samme tid, og det er en vældig bedrift." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "... en fremragende Margot Robbie som filmens Tonya." (Joakim Grundahl)

 • Weekendavisen

  "De kæderygende kvinder bliver spillet med solidarisk indlevelse af Margot Robbie og Allison Janney. Filmen er klippet i høj tabloidstil og formår at være både grotesk og lidt bevægende." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

Filmens morale er at trash er og bliver trash.

Uden at ville det havner Tonya i et spin af løgne og ambitioner på hendes vegne.

Når man kun kender historien fra overskrifterne, så er det en fornøjelse at se det der nok er så tæt på sandheden som vi kan komme.

Margit Robbie er ganske enkelt fremragende i rollen som skøjteprinsessen som skulle så grueligt meget igennem - og som alligevel kun endte med fornedrelse og personlig ruin.

Særlig harsk er kommentaren til hendes mor, som er klar til at sælge hende for usle småpenge.

Stærkt portræt, som absolut skal ses.

S. Rico

Hvor The Disaster Artist er en historie om en rig talentløs person, der ender med at opnå succes, så er I, Tonya lige det modsatte - nemlig en historie om en fattig super talentfuld pige, der i sidste ende må opgive sine drømme. Holder man således de to film op imod hinanden, så kan der komme følgende triste morale og frygtelige budskab ud af det:

- "hvis du bare har masser af penge, så er det ligegyldigt med talent", og
- "hvis du er fattig, så hjælper talent ikke en dyt"

Det er dog ikke helt så slemt som disse udsagn antyder i filmen om Tonya Harding. For via hård og dedikeret træning samt en kompromisløs mor, så lykkes det faktisk Tonya at opnå en vis succes som skøjteløber. I hvert fald til at starte med.

Filmen lægger ud som en sort komedie med farverige karakterer og masser af humor. Senere udvikler den sig til en dramatisk og trist skæbnefortælling. Den er fortalt med stort overskud og flabethed. En utrolig fascinerende historie, som bliver siddende lang tid efter filmen er slut.

Margot Robbie får i den grad publikum over på sin side med hendes meget gribende spil. Det hjælper selvfølgelig også på sympatien til Tonya, at personerne omkring hende - hendes mor og mand - begge er nogle overjordiske dumme svin. Personerne er forhåbentlig karikerede, for så endimensionelle bæster, kan de da ikke have været i virkligheden. Eller hvad? Tonyas mor LaVona er ganske enkelt den værste mor på film siden Precious, hvor Mo'Nique vandt en Oscar for sin rolle som "verdens dårligste mor". Og det er åbenbart opskriften på at vinde Oscar i kategorien bedste kvindelige birolle, for Allison Janney, der spiller LaVona, er vist favorit til at vinde for hendes kraftpræstation som Tonyas kæderygende og totalt ufølsomme mor.

I, Tonya er både en fascinerende, fremragende og foruroligende historie, der viser nogle kedelige sider af USA's "amerikanske drøm". Det er samtidig en spændende sportsfilm og en meget morsom sort komedie med genialt skuespil fra Margot Robbie og Allison Janney.

Hans

Klart anbefalelsesværdig!

jeanette

Flot film... hård film... hendes karriere bliver ødelagt... desværre en skam .. Hun var ellers så god til at skøjte ...

Kristian

I, Tonya er en film baseret på virkelig hændelser, som omhandler skøjteprinsessen, Tonya Harding. Hun vokser op under fattige kår i USA med hendes yderst usympatiske mor, LaVona. Tonya bliver dog hurtigt landskendt, da hun viser sig yderst dygtig på isen efter en hård og disciplineret træningsindsats barndommen igennem.

Rollerne spilles af henholdvis Margot Robbie og Allison Janney. Førstnævnte - altså den yderst smukke australier, er efterhånden blevet en af mine yndlings skuespillerinde, da hun spillede fortræffeligt i både ‘The Wolf of Wall Street’ og i hendes legendariske rolle som Harley Quinn i ‘Suicide Squad’. Trods fremragende skuespillerpræstationer af både Margot Robbie og Allison Janney, brød jeg mig overhovedet ikke om filmen. Den var efter min mening rodet fortalt, og jeg tog mig selv i at kigge på uret flere gange undervejs i filmen. Det var en langsommelig omgang, hvor historien ikke fik mig på krogen som iagttager - desværre. Øv!

Hvis jeg skulle anbefale at se filmen, skulle det kun være grundet de to skuespillerinder, der som sagt begge spiller eminent. Allison Janney har allerede høstet en Golden Globe i form af prisen for ‘Bedste kvindelige birolle’, mens Margot Robbie er nomineret til en Oscar i kategorien ‘Bedste kvindelige hovedrolle’. Det skal dog nævntes, at hvor Allison er kæmpefavorit hos bookmakerne til at vinde en Oscar, spås Margot ikke ret store chancer i hendes kategori.

Filmen fungerede som sagt overhovedet ikke for mig, og det bliver derfor kun til 3 stjerner herfra. Næste biograftur står på ‘Darkest Hour’ eller ‘Maze Runner: The Death Cure’, og det er to film, som jeg glæder mig til at stifte bekendtskab med på det store lærred.

Klavs

Virkelig god og anderledes mockumentary om det velkendte kunstskøjte drama med Tonya Harding og Nancy Kerrigan tilbage i 1994. Det er en langt ude historie, og den fortælles med masser af humor. Det kan godt være, at det ikke er 100% historisk korrekt, men det er helt ligegyldigt, når det er så underholdende og sjovt som her, og når skuespillerne er fantastiske. Også skøjtesekvenserne er rigtigt flot lavet.

Margot Robbie er måske en anelse for køn til at være den perfekte Tonya, men hun gør det fantastisk, og hun skaber masser af sympati for en ellers ofte hadet person. Tonya kom fra en hård white trash baggrund, og hendes mor var en dæmon fra helvede, fantastisk spillet af Allison Janney.

For at gøre det hele endnu værre, så giftede den unge Tonya sig med et dumt voldeligt svin, som havde en semi-retardered ven, som endte med at ødelægge Tonyas karriere, da han iværksatte "Operation Nancy".

Det var nemt at se fra traileren, at denne film ville være fed, og den skuffede heldigvis ikke.

Anton Berg

Jeg holder af I,Tonya af de samme grunde, som grundene til jeg holder af The Wolf of Wall Street. Skal man fremstille et andet menneskes liv på film, så gør det da så det bliver interessant. Margot Robbie giver en fremragende præstation som Tonya Harding. Ligeledes kan siges om Allison Janney, der bare skal have den oscar. Jeg var underholdt fra start til slut, og jeg glæder mig sygt meget til min anden biografoplevelse af denne film, samt at se andet mareriale om Tonya Harding og hendes fascinerende karriere!

petergabriel.dkuser/544015

Filmen er en lang samfundskritik af det lette fix vi får, når pressen fortæller os, at vi skal hade nogen eller elske nogen. Den handler om det tragiske i at dømme nogen uden at kende baggrunden og ikke mindst det groteske i at vi ofte tror, vi kender hele sandheden, når vi absolut intet kender.

Læs evt. flere anmeldelser på filmkorn.dk

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.