Cookie- og Privatlivspolitik

Den Yderste Dom (1966)

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Se mere på medierådet.dk
11.11.1969
| | |
Strasti po Andreyu
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning
|

Den russiske instruktør Andrej Tarkovskijs første mesterværk af mange. Historien kredser om det virkelige livs ikonmaler, Rublev, der i dag betragtes som en af middelalderens væsentligste russiske malere af ortodokse ikoner og freskoer. Men Tarkovskijs plan med filmatiseringen af Rublevs liv er ikke noget kunstnerportræt, snarere et metafysisk stemningsportræt af middelalderens livsstil. Historien om ikonmaleren bliver her en allegorisk fortælling om kunstnerens rolle og pligter i et samfund styret af tyranner. En film om kunstnerisk frihed, undertrykkelse og religion faldt ikke i god jord i det officielt ateistiske Sovjetunionen, hvilket betød omklipninger og i sidste ende flere versioner af filmen. Den er siden blevet ført tilbage til sit originale udgangspunkt, og er i sandhed et filmhistorisk hovedværk med evig aktualitet.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (8 votes)
5.2
0

Instruktør

Instruktører

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
mads

så fik jeg endelig set Andrei Tarkovskijs roste mastodont film "den yderste dom", og jeg må ærligt indrømme at det tog noget af et tilløb at få sat mig ned og set det hele på en gang.

specielt fordi jeg har et lidt kuriøst forhold til Tarkovskij, idet han har lavet film som jeg synes er noget så overlange og kedelige samt lavet film som jeg betragter som mesterværker.

et af dem er "den yderste dom", en film som handler om den Russiske ikon maler Andrej Rublev, men fungerer også som et studium i middelalderens Rusland som i filmen er fantastisk godt skildret.

illustrativt er filmen også flot, og gør rigtig god brug simple locations, en ting der kendetegner Tarkovskijs film.

filmen er også dybt original i dens miljø og karakterskildring, dog er der visse steder hvor inspiration fra andre store mestre såsom Ingmar Bergman og Akira Kurosawa lader til at have ramt Tarkovskij.

Hvis man væbner sig med tålmodighed og helliger sig filmen, er der en stor oplevelse i vente.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.