Cookie- og Privatlivspolitik

Filmordbog

Hvad betyder mise en scène? Og hvad er film noir? Du kan få svar på dette og meget mere i kino.dk's filmordbog

Anime: japansk betegnelse for tegnefilm. Ikke at forveksle med manga, der betyder tegneserie. Stilen er dog begge steder let genkendelig, og personernes udseende med store øjne og vildt hår hører japansk tegnefilm og -serie til. Hayao Miyazaki er den mest berømte, enkeltstående anime-skaber med film som Chihiro og heksene og Ponyo på klippen ved havet.

Art film/art house film: engelsk ord for kunstfilm. Art film søger den finkulturelle kunst med gode anmeldelser og festivalpriser, og man kan se det som en modsætning til den mere publikumsorientede mainstreamfilm. Auteurs som Lars von Trier, David Lynch og Andrej Tarkovskij er nogle af de mest anerkendte instruktører af art film.

Auteur: refererer til de franske ord for forfatter. Auteur er en betegnelse for en instruktør, der sætte sig eget, personlige præg på en film, helst også som manuskriptforfatter og producent. Begrebet bruges ofte om europæiske filmskabere som Ingmar Bergman, Carl Th. Dreyer, Luis Buñuel og Federico Fellini. I USA opererer en auteur ofte inden for det faste Hollywood-system, men formår stadig at sætte et personligt præg på filmen. Her kan Alfred Hitchcock nævnes, og af nyere dato er Joel og Ethan Coen, David Fincher og Christopher Nolan eksempler på auteurs.

Biografklub Danmark: Rabatordning, hvor man ved køb af billetter til en række fastlagte film får alle billetterne til halv pris. Programmet kan ses på www.biografklubdanmark.dk.

Blockbuster: en stor, kostbar ofte amerikansk kassesucces med bred premiere i mange biografer. Normalt betegnes Steven Spielbergs Dødens gab som den første blockbuster, og siden har han, George Lucas, Michael Bay og James Cameron været flittige eksponenter for blockbusters.

Box office: engelsk ord for billetkontor. Box office bruges til at betegne en films indtjening ved billetsalg. Kino.dk bringer hver uge den amerikanske box office top 10. I Danmark regner man normalt i billetter og ikke indtjening, når man måler en films umiddelbare succes.

Cameo: kort gæsteoptræden i en film. Instruktøren Alfred Hitchcock var blandt de første, der bevidst udnyttede cameo-rollen i sine film, hvor han selv optrådte i få sekunder uden dialog, fx som en mand med hund, eller én der læser avis. Lidt større roller med dialog, som Arnold Schwarzeneggers i The Expendables, kan også kaldes en cameo.

Casting: el. at caste: Er det filmiske udtryk for at blive valgt til en rolle i en film. Fx "Scarlett Johansson er blevet castet til en rolle i Iron Man 2."

Claymation: betegner en teknik inden for animation, hvor man via stop-motion bevæger modellervoksfigurer. Mest kendt er tv-serien og filmen om 'Walter og Trofast'.

Cliffhanger: begreb hentet fra serieformatet, hvor en scene eller et afsnit ender i en spændende eller livsfarlig situation, som helten skal finde en vej ud af.

Comic relief:
betegnelse for en karakter i en film, der letter stemningen gennem humor. Et eksempel kan være Ron Weasley fra Harry Potter-filmene, der ofte har en komisk replik gemt i ærmet.

Co-produktion: samarbejde mellem flere filmselskaber og ofte også tv-selskaber om at producere en film.

Director's Cut: engelsk udtryk for en version af en film, som instruktøren ønsker, den skulle klippes til. Denne version stemmer ikke altid overens med producerens, som er biografpremiereversionen. Derfor udgives Director's Cut-versioner ofte på dvd eller Blu-ray for de særligt interesserede, selvom de også nogle gange får biografpremiere. Blandt de mere fremtrædende eksempler findes Ridley ScottBlade Runner (både i en Director's Cut og en Final Cut-version). Peter Jacksons Extended editions af Ringenes Herre-filmene bliver ofte opfattet som Director's Cut, men da han havde final cut på biografversionerne, er de i lige så høj grad Director's Cut. Han foretrækker dog Extended Edition over biografudgivelserne, ligesom mange fans gør det.

Femme fatale: kvindelig karaktertype tæt forbundet med film noir. Femme fatalen er smuk, men har altid skumle bagtanker, når hun forfører helten.

Filminstituttet: egentlig Det Danske Filminstitut. Etableret i 1972 og i 1997 lagt sammen med Det Danske Filmmuseum og Statens Filmcentral. Instituttet har bl.a. til opgave at give støtte til filmproduktion og råder over en pengepulje under Kulturministeriet.

Film noir: filmgenre eller -type, ofte forbundet med thrillers og krimier, der har en speciel, genkendelig stil og indhold. Stilmæssigt lægges der vægt på forholdet mellem lys og skygge, handlingen foregår tit i et bymiljø (typisk Los Angeles), og kameravinklerne er ofte skæve. Hovedkarakteren i film noir er en mand, der ikke er udpræget helteagtig og som går en undergang i møde. Undervejs bliver han tiltrukket af en smuk femme fatale, der dog har sine egne planer. Historisk set begyndte genren i USA i 1940erne (Ridderfalken) og genblomstrede i 1970erne (Chinatown) og 1990erne (Seven). Eksempler på noir i 2000erne er Sin City og The Killer Inside Me.

Flashback: filmisk visualisering af hændelser, før det generelle, nutidige plotforløb. Eksemlper er Memento, Blinkende lygter og Things We Lost in the Fire.

Kunstfilm: se art film.

HFR 3D: forkortelse for High Frame Rate 3D. Hentyder til en opgraderet version af måden at se 3D på, helt uden slør og med glidende panoreringer. HFR afspiller 48 billeder i sekundet mod den gængse standard på 24 billeder. Hobbitten: En uventet rejse er den første film nogensinde, der bruger HFR 3D.

Independent film/indie: amerikansk film produceret og ofte distribueret udenom de store Hollywood-selskaber. Ofte er filmene skæve og med en sarkastisk tone, men er ikke en genre i sig selv. Eksempler er Cyrus og Juno.

Live action: eller realfilm. Optagelser med rigtige mennesker i modsætning til animationsfilm.

Location:
sted, hvor en filmoptagelse foregår. "On location" betyder, at filmoptagelserne foregår uden for et studie, fx på gaden eller i en autentisk lejlighed.

Metafilm: film, der gør sit publikum særlig opmærksom på at være en film - fx ved at bryde den fjerde væg (skuespilleren taler eller kigger direkte på publikum), film-i-filmen eller film der handler om film. Ofte et virkemiddel i art film som af Federico Fellini og 'Den amerikanske nat' af Francois Truffaut. En af de første metafilm er 'Sherlock Holmes Jr.' (1925) med Buster Keaton, men af nyere filmskabere, der ofte laver metafilm, kan Woody Allen (Mig og Annie), Mel Brooks (Sheriffen skyder på det hele) og Ole Bornedal (Kærlighed på film) nævnes.

Method acting: skuespilteknik, hvor skuespilleren lever sig fuldt ud ind i rollen, så den virker så realistisk som mulig. Det kræver ikke kun en psykisk, men ofte også en fysisk forvandling, som for skuespilleren betyder markante vægttab eller -forøgelser. Kendte method actors er Marlon Brando (The Godfather), Robert De Niro (Raging Bull) og Christian Bale (The Fighter).

Mise en scène: betyder iscenesættelse på fransk. Det er det modsatte af montage, som er mening skabt gennem sammenklipning af forskellige billeder. Mise en scène er den enkelte indstillings dekorationer, kostumer, rekvisitter og skuespil.

Mockbuster: kælenavn for billigt producerede kopifilm, ofte associeret med det amerikanske filmselskab The Asylum. Titlerne produceres hurtigt, så de kan komme på dvd op til premieren på en stor Hollywood-film, og titler som 'Transmorphers' (kopi af Transformers), 'Paranormal Entity' (Paranormal Activity) og 'Almighty Thor' (Thor).

Mockumentary: dokmentarfilm-lignende genre, der er fiktion, men giver sig ud for at være dokumentar i stil og form. 'Forgotten Silver', Borat og Paranormal Activity er eksempler på mockumentary-film. Ordet er en sammentrækning af "mockup" og "documentary".

Montage: fransk ord for klipning. Montageteorien er et akademisk begreb opfundet af russeren Kuleshov og som gik ud på at skabe mening gennem sammenklipning af forskellige billeder. Montage blev brugt i russiske stumfilm som 'Panserkrydseren Potemkin' (1925) og lagde grobunden for sammenklippede sekvenser i fx Team America (2004).

Motion capture: bruges til at optage en skuespillers bevægelse, og overføre denne optagelse til en computer. Selve optagelsen er ikke et billede af skuespilleren, men 3-dimensinoelle punktangivelser, der giver mulighed for at computeranimere med udgangspunkt i skuespillerens dynamik og bevægelsesmønstre. Brugt på film som Polar-Ekspressen og Avatar.

One-liner: replik, ofte udtalt af en actionhelt, og som skal lyde smart. Arnold Schwarzenegger ("Hasta la vista, baby"), Bruce Willis ("Yippie kay-yay motherfucker") og Steven Seagal ("I'm going to take you to the bank, Senator Trent…the blood bank.") er kendt for deres one-liners.

Performance capture: begrebet hænger uløseligt sammen med motion capture og er en måde for en computer at levere naturtro bevægelser ud fra en skuespiller. Performance capture er dog en avanceret udgave af systemet og bruges til endnu mere præcist at fange en følelse i menneskets ansigt. Et eksempel er Andy Serkis' præstation som aben Caesar i Abernes Planet: Oprindelsen.

Point of view:
eller POV. Kameraindstilling, der viser en persons subjektive synsvinkel. Ofte bruges point-of view til at visualisere, hvis en person er påvirket af fx stoffer, hvor billedet er tilsløret eller på anden måde forvrænget.

Prequel: efterfølger eller fortsættelse til en film, hvor handlingen foregår før handlingen i den første film modsat sequel, der foregår efter. Prequel-begrebet er alvor blevet udbredt i 00erne med film som Hannibal Rising og de tre nye Star Wars-film.

Product placement: er en markedsføringstaktik, der handler om at placere reklamebudskaber i et fiktivt, ofte filmisk, univers. Den pågældende producent betaler således for at få sit produkt vist i filmen. Eksempelvis Carlsberg-vognen i Spider-Man (2002).

Realfilm: se "live-action".

Reboot:
gendigtning af en film-serie. En slags remake, men ofte brugt i forbindelse med franchise-serier. Kendte eksempler kunne være Star Trek og de kommende film om X-Men og Spider-Man. Ligesom prequel er reboot blevet udbredt i 00erne.

Remake: eller genindspilning. Mange film er i tidens løb blevet genindspillet. Nogle gange af den samme instruktør (Alfred Hitchcocks 'Manden der vidste for meget'), men langt oftest af en anden instruktør (Psycho, 1960, genindspillet af Gus van Sant i 1998).

Rom-com: Engelsk slang for 'romantic comedy' (romantisk komedie).

Sequel: efterfølger eller fortsættelse til en film. Handlingen foregår efter den, der er skildret i den første film modsat prequel, der foregår før.

Score: underlægningsmusik, altså al den musik, der ikke er i filmens handlingsverden. I 'Sheriffen skyder på det hele' og Rango gøres der grin med denne underlægningsmusik, idet musikanterne optræder i filmen - et metafilmisk kneb, der peger på filmen som værende film.

Sidekick: heltens højre hånd. Mest kendte eksempel er Robin fra Batman-universet.

Spin-off: er afledt fra en eller flere eksisterende film og fokuserer detaljeret på en enkelt karakter eller et tema. Fx er X-Men Origins: Wolverine en spin-off på X-Men-filmene, og de fokuserer ikke på en gruppe af mutanter, men på karakteren Wolverine (Hugh Jackman).

Spoof: parodi. Spoofen er en komisk genre, der gør grin med andre, populære film. En af de første var 'Forår for Hitler' af genre-mesteren Mel Brooks. Derefter blev film som Højt at flyve (1980), der tog katastrofefilmen 'Airport' (1970) under kærlig behandling, og de tre Høj pistolføring-film populære. Siden har vi set film som Scary Movie med efterfølgere (parodi på Scream-filmene), Not another Teen Movie (parodi på genren High School-film) og Vampires Suck (parodi på Twilight-serien).

Spoiler: afsløring af vigtig begivenhed i en given film. Bruges ofte af filmskribenter, når de simpelthen ikke kan lade være med at beskrive dele af handlingen for at få deres pointe igennem.

Stop-motion: teknik, der bruges til animation. Et sekunds film består af 24 billeder og for at give fornemmelsen af bevægelse, tager animatoren et billede af en figur, rykker figuren en smule, hvorefter der igen tages et billede. Dette gøres tilpas mange gange, til det ligner, at figuren bevæger sig i den færdige film. Willis O'Brien (King Kong) og Ray Harryhausen (Jason og det gyldne skind) var pionerer og udbredte teknikken i realfilm. Hele film kan også laves ved hjælp af stop-motion, fx den specielle Claymation-stil i Walter og Trofast: Det store grøntsagskup.

Tagline: Sætning på filmplakater der ofte er placeret under titlen. Fx Part man. Part machine. All cop. (Robocop) og In space no one can hear you scream (Alien).

Voice over: eller fortællerstemme. Voice over bruges til at forklare en karakters tanker eller til at lade karakteren beskrive en handling, der foregår i fortiden. Kevin Spacey leverer fx voice over i filmen American Beauty.