Cookie- og Privatlivspolitik

Debat

Start ny debat

Start ny debat

Du skal være logget ind for at skrive debatindlæg

Når film er BEDRE anden gang

Fri debat → Når film er BEDRE anden gang

S. Rico
S. Rico 3 år siden

Vi kender det alle sammen. Vi har haft en fantastisk filmoplevelse i biografen og er tæt på at kalde filmen for et mesterværk. Men når vi så senere genser filmen derhjemme, så var den vist alligevel ikke heeeelt så god.

Det lyder kedeligt og negativt, så hvorfor ikke i stedet tænke tilbage på film, som rent faktisk var BEDRE ved anden gennemsyn. Det sker ikke ret tit for mit vedkommende, men jeg kan da godt lige nævne 3 film, som overraskede mig positivt anden gang.

The Curious Case of Benjamin Button: fra 2 -> 5 stjerner
Det burde ikke være muligt at hæve sin score med 3 stjerner. Men jo! Da jeg så den i biografen i sin tid, føltes den klæbrig sød. Jeg havde nok forventet noget helt andet af en David Fincher film, som endda var Oscarnomineret til bedste film. Og hvad skete der så i sidste uge? Jeg ser filmen igen sammen med familien. Og gud sørme, om jeg ikke sidder og får tårer i øjnene over det episke kærlighedsdrama. Fy skamme!

The Avengers: fra 3 -> 5 stjerner
Sjældent har en superheltefilm været så hypet på forhånd. De foregående 4 år havde jeg nydt hver og en af de 5 første solo Marvel film. Og så kommer der en film med alle vores helte på én gang. Yes, den må da mindst blive 5 gange så god med alle de potentielle muligheder for at kombinere humor, historie og superheltekræfter. Men øv, skurken var bare en hær af kedelige aliens, og heltenes interne slåskampe syntes jeg ikke gav ret god mening. Anden gang kunne jeg lægge alle forventninger på hylden og bare nyde humoren, referencerne og actionsbraget.

Life Aquatic: fra 1 -> 3½ stjerner
Mit første møde med Wes Anderson gik mildest talt ikke så godt. Hans meget specielle fortællerstil og humor gik direkte hen over hovedet på mig. Siden er jeg blevet stor fan og har selvfølgelig skulle gense Life Aquatic. Det er stadig ikke min favorit film fra hans side, men det hjalp da gevaldigt at se den gennem Wes Andersons særlige optik. Og så må det være første og eneste gang i historien, hvor jeg frivilligt har sat mig ned for at se en film, som jeg i første omgang gav bundkarakter.

Er der andre end mig, der har ændret karakter på en film i opadgående retning med hele 3 stjerner - eller måske mere...?

Stem op!
178
Stem ned!
0
(reset)
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Næh

Glimrende indlæg!
Jeg har en hel del film, da det som regel tager 2 (eller flere) gense-ninger, før jeg finder frem til en konklusion på hvor god jeg synes en film er. Men kan nævne 2 af dem:

Black Swan: fra 2 stjerner til 6 stjerner
Fattede ikke en brik af hvad i alverden der skete, første gang den blev set. Endte dermed at syntes at filmen var det rene omgang lort. Kom så (noget tid efter) forbi en "Black Swan explained" video på Youtube, hvilket gav mig lyst til at gense filmen. Idag er den klart min favoritfilm (ikke kun pga. en hvis scene - hvis man forstår hvad jeg mener, men...) er nu begyndt at kunne lide film der leger med billederne, og som samtidig inderholder en historie/handling som gør plads til forskellige teorier.

Antichrist: fra ??? til hvad der kan kvalificeres som værende en positiv mening
Vi så den egentligt kun for "Shits and giggles" på efterskolen. Ingen af os - især jeg, havde den fjerneste idé om hvad man syntes om filmen. Jeg endte så med at se den en 2-3 gange til. Ved stadig ikke hvad min 100% mening er om filmen (og tror heller aldrig jeg finder den), men filmen gav mig ar for livet - og da det sjældent er noget de film jeg ser kan formå at gøre, fortjener den at blive kaldt "god" på sådan et (underligt - "I know") plan!

S. Rico

Det er to super gode eksempler, du kommer med der. Jeg har kun set Black Swan og Antichrist én gang hver, og gav dem i sin tid kun en middel karakter. Og det på trods af at de i min erindring er to meget fascinerende film.

Det hænger nok sammen med, at der er en del aspekter ved disse film, som man ikke fanger 100% første gang - men som man efterfølgende tænker nærmere over, fordi man ikke helt kan slippe dem i sine tanker. Begge disse film fortjener gensyn, og jeg er overbevist om, at de begge vil være bedre anden gang.

Wayne

Det er ikke så ofte det sker for mig, at jeg ændrer min holdning så meget. Jeg kan sagtens flytte en enkelt stjerne.

Måske er det fordi jeg altid forsøger at spørge mig selv, en ekstra gang om jeg nu også er sikker på at jeg har ramt rigtigt.

Det går oftest galt, hvis jeg har haft for høje forventninger til en film. Her er fortsættelserne til The Matrix nok det bedste eksempel. Efter at have genset dem et par gange, har jeg måttet hæve dem med en stjerne eller to. For de er god underholdning - og godt produceret.

Det er snarere den anden vej jeg går. Jeg har en tendens til at være begejstret når jeg ser en god film, og det kan godt påvirke mig til at give en ekstra karakter. Set over tid kan jeg sagtens finde på at trække en stjerne fra, når jeg har set filmen igen. Men jeg er blevet bedre med alderen (tror jeg) til at ramme rigtigt første gang.

S. Rico

Du har helt ret i, at nøgleordet i forhold til at give en film lav bedømmelse første gang er "for høje forventninger". Høje forventninger fører til skuffelse, skuffelse fører til vrede, og vrede fører til "The Dark Side"!

Jeg ved ikke, om jeg selv kan påstå, at jeg er blevet bedre med alderen til at ramme rigtigt første gang. Men jeg bilder også mig selv ind, at der ikke som sådan er noget, der er "rigtigt" eller "forkert". Film appellerer til ens følelser, så det må være ok at lade følelserne råde, når man ser en film første gang. Eller anden gang for den sags skyld.

Et eksempel på en film, som jeg mere end 20 år senere stadig vil give 6 stjerner: Léon. Da jeg så den igen for et par år siden, blev jeg næsten lige så følelsesmæssigt påvirket som første gang. Det er ret imponerende.

Wayne

Léon er Luc Bessons bedste film, og den bliver ved med at være et mesterværk.

Jeg har masser af eksempler på film, som bare bliver ved med at holde til gensyn; Godfather, The Dark Knight, Ringenes herre, Pulp Fiction, Star Wars, Den gode, den onde og den grusomme, Gøgereden - og mange flere med dem.

Men også et par stykker som skuffede mig da jeg genså dem senere; The French Connection (1971), The Deep (1977), Superman (1978), Ace Ventura When Nature Calls (1995), Batman & Robin (1997)

Men det er overraskende svært at finde film, som ikke holder niveau mange år senere

S. Rico

Når du nu nævner Star Wars, så slår det mig, at jeg faktisk synes, at den nye udskældte trilogi er bedre ved gensyn. Alle de ting, som de er blevet udskældt for, kan jeg nu se gennem fingre med - og i stedet nyde historien og de mange små detaljer, som man måske ikke lige opdagede første gang.

For eksempel de forskellige kampteknikker i lyssværdsdueller. Obi-Wan er (som bekendt) en mester i den defensive Soresu (Form III), hvilket hjælper ham gevaldigt mod agressive Form VI og VII modstandere som Darth Maul, Grievous og Anakin.
Faktisk giver det ved nærmere eftertanke god mening, at en super tålmodig mester i defensiv stil kan vinde over en utålmodig og psykisk ude af balance tidligere elev. Især når den tidligere elev forsøger sig med et trick til sidst, som Obi-Wan udmærket kender, idet han selv gjorde brug af det, da han besejrede Maul.

Wayne

Star Wars - jeg har aldrig været skuffet over den nye serie, bortset fra nogle få skønhedsfejl. Jeg synes afgjort at George Lucas var langt mere visionær, og nyskabende - end det er tilfældet i den nyeste udgave.

Der er mange, virkelig gode detaljer - og kampene er en stor del af det. Vi ser mange flere dueller - langt bedre udført end i de første tre film (som dog vinder på charme). What's not to like...

Obi-Wan/Anakin - Ja, Anakin blev besejret af sit overmod, frygt, ubalance og taktik. Helt logisk.

S. Rico

Mange af hans film er geniale allerede første gang. Da de samtidig er fyldt med små detaljer, fantastisk skuespil og ikke mindst ufattelig smuk fotografering, så kan de bestemt anbefales at se flere gange.

Jeg gav både Babel og 21 Grams 6 stjerner første gang. Anden gang fik de 7 stjerner... :-)

Hans seneste to film (Birdman og The Revenant) har jeg kun set én gang. Gensynet skal reserveres til en særlig lejlighed, og de vil meget muligt også hæve sig.

Wayne

Helt enig - jeg var slemt rørt af Babel. Generelt er hans film i en liga for sig selv. Han kan næsten være for ond, som i Biutiful, som jeg ikke har lyst til at se lige med det samme igen.

Birdman har jeg planer om at se i nærmeste fremtid - og the Revanant når den kommer på DVD.

7 points ;-)

Du sprænger skalaen :-)

S. Rico

Jeg går ud fra at du med "når den kommer på DVD" mener blu-ray. En sådan film fortjener så høj kvalitet som muligt (og prisforskellen er jo heller ikke længere så stor). Jeg venter også med at se den, til jeg har fået mig en ny projektor med bedre farver/lys og mindre blæserstøj, så man endnu bedre kan nyde de lange flotte stille passager i den barske og smukke natur.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter