Cookie- og Privatlivspolitik

Debat

Start ny debat

Start ny debat

Du skal være logget ind for at skrive debatindlæg

Gensyn med Miyazaki og Studio Ghibli

Fri debat → Gensyn med Miyazaki og Studio Ghibli

S. Rico
S. Rico 1 måneder siden

Det er fantastisk! Man kan nu næsten se alle Studio Ghibli filmene på Netflix. Bortset fra mesterværket Grave of the Fireflies er alle de andre at finde derinde. Så nu er der ingen undskyldning for ikke at catche up, hvis der skulle være en eller to, som man aldrig har fået set.

Jeg er nok ikke den eneste, der fik min første oplevelse med Miyazakis univers gennem Min Nabo Totoro, som DR viste i en dansksproget version helt tilbage i 1996. Næste gang jeg hørte om ham, var da han toppede med de to mesterværker Chihiro og Heksene og Det Levende Slot i starten af 00'erne. Det var for mit vedkommende i en periode, hvor jeg havde små børn. Så hjemme hos os blev alle hans film derfor set med dansk tale.

Da Miyazakis (indtil videre) sidste film, The Wind Rises, fik premiere i 2014, fik jeg af en eller anden grund ikke set den i biografen og købte den i stedet på DVD. Den findes ikke med dansk tale, og da handlingen heller ikke synes at være speciel familievenlig, kom den til at stå på min hylde og vente i flere år.

Og så var det at jeg tænkte: hvis det virklig er Miyazakis sidste film, ville det så ikke være passende "lige" at gense alle de øvrige film i kronologisk rækkefølge, inden jeg kaster mig over det sidste værk? Jo, og ville det så ikke være mere naturligt at se dem alle sammen på originalsproget, nu hvor børnene ikke længere kigger med? Klart, de skal da ses på japansk.

Men det at se animationsfilm med japansk tale kan godt kræve mere tilvænning, end man lige skulle tro. I modsætning til live-action film, så har animerede figurer ikke ret meget ansigtsmimik at udtrykke sig med. Deres personlighed bliver i høj grad udfoldet via stemmeføringen og nuancer i sproget. Og det kan i sagens natur være ret svært at fange på et sprog som japansk, der for de fleste danskere lyder som det rene volapyk.

Resultatet af den japanske tale i animationsfilm er desværre, at man får en større distance til personerne, end når der tales dansk. Derfor eksperimen-te¬rede jeg i første omgang med at veksle mellem japansk, dansk og engelsk tale. Jeg kom dog hurtigt frem til, at der kun er én rigtig måde at se dem på: i kronologisk rækkefølge - på japansk.

Herefter rangerede jeg de 23 film fra Studio Ghibli, inkl. Miyazakis to første film (Lupin III og Nausicaä), som godt nok ikke er lavet af Studio Ghibli, men som naturligt hører med i samme båd.

Jeg starter selvfølgelig bagfra...

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
S. Rico

Nr. 23 - The Cat Returns (2002)
I Whisper of the Heart (Hjertets Hvisken) var der en helt speciel bikarakter - nemlig en skulptur af en fornem kat: "kattebaronen", som kom til live i hovedpersonens fantasi. Syv år efter Whisper of the Heart tog Hiroyuki Morita den populære bikarakter og lavede en spin-off film med katten. Det kom der desværre ikke noget særlig godt ud af.

Historien er et misk-mask af diverse eventyr rodet sammen i en pærevælling. Tegningerne, farvelægningen og animationen er af meget lavere kvalitet end det normale Ghibli niveau (flade tegninger næsten uden brug af skyggeeffekter). Det er en regulær børnefilm, som de færreste voksne vil have meget glæde af. Morita kom da heller ikke til at instruere flere Studio Ghibli film efter denne - selv om filmen pudsigt nok blev en temmelig stor succes i Japan. 2 stjerner.

Nr. 22 - Pom Poko (1994)
Medstifteren af Studio Ghibli, mesteren Isao Takahata, har ikke været nær så produktiv som Hayao Miyazaki. Takahata lavede således kun 5 film, mens han var i Studio Ghibli, mens Miyazaki har 11 film med på listen (som nævnt inkl. Lupin III og Nausicaä).

I forhold til Miyazakis film så er Takahatas film langt fra så børnevenlige, og de henvender sig nok også primært til det japanske publikum. De fem film foregår alle i Japan og er MEGET forskellige - både med hensyn til genre og med hensyn til den visuelle stil.

De to første film (Grave of the Fireflies og Only Yesterday) var hhv. et krigsdrama og et nutidsdrama med flashbacks og kunne i princippet lige så godt have været lavet som almindelige spillefilm med rigtige skuespillere.

Men herefter går Takahata i en helt anden retning med Pom Poko, som er en slags fabel, hvor hovedpersonerne er mårhunde (en særlig art af japanske vaskebjørne med magiske evner). Filmen handler om mårhundenes forsøg på at forhindre menneskene i at forvandle mårhundenes naturområder til beboelsesejendomme. Det lyder måske rimelig børnevenligt med magiske dyr, der kan snakke. Men det er en meget dialog-tung film, som nok ikke vil falde i alles smag. 3 stjerner.

Nr. 21 - Tales from Earthsea (2006)
I 2006 blev det tid for Hayao Miyazakis søn, Gorō Miyazaki, til at prøve kræfter med rollen som instruktør. Det er der kommet to utroligt forskellige film ud af.

Den første, Legenden om Jordhavet, er løst baseret på en række fantasy bøger og forsøger at presse essensen af disse ned i en enkelt film. Det er en ambitiøs og utaknemmelig opgave. Fans af bøgerne mener, at der er gjort vold mod fortællingerne, mens vi andre skal forsøge ikke at blive forvirrede over en masse referencer til bøgerne, som ikke bliver forklaret.

Det er i bund og grund et eventyr. Hovedpersonen er en ung kongesøn, der i starten af filmen gør noget forfærdeligt og derfor må flygte fra sin hjemby. På sin færd møder han en troldmand, der forsøger at rette op på verdens ubalance. Det indebærer, at der skal kæmpes mod en ond troldmand og hans lige så onde håndlangere. Det er en episk historie, men desværre ikke fortalt på en måde, der gør den til en episk oplevelse. Filmen er mørk og helt uden humor. Omvendt er det svært at kritisere animationen, som er utrolig flot mange steder. 3 stjerner.

Segoyuser/116755

Ejjj et godt indlæg, har set en af hans film med deres sprog, det kunne jeg godt komme forbi da havde set film et par gange, så kendte historien på sin vis.

Der er få ik har set af hans film, men kunne da lige prøve at finde dem på dvd helst bluray har ikke netflix men super god oplysning for de som lige vil tjek de film ud!!

Ursula Le Guin er værd at læse , Troldmanden fra Jordhavet osv. der er 4 bøger i serien, gode bøger hvis du nu fik lyst til at læse disse!!!

S. Rico

Nr. 20 - Ocean Waves (1993)
Tilbage i 1993 blev der eksperimenteret med en lille film lavet af nogle yngre medarbejdere på Studio Ghibli. Resultatet var Ocean Waves, der blev instrueret af Tomomi Mochizuki, og som var lavet direkte til tv.

Det er en ungdomsfilm om pigen Rikako, der flytter fra Tokyo til øen Shikoku. Her ude i provinsen bliver Rikako betragtet som lidt arrogant og storby-snobbet. På skolen følger man desuden to drengevenner, som finder den nye pige interessant. Nye venskaber opstår - og trues - og måske lurer der endda kærlighed i kulissen i dette trekants ungdomsdrama.

Ocean Waves har ry for at være en af de absolutte bundskrabere hos Studio Ghibli og en film, som man sagtens kan springe over. Inden for dens genre er den dog overraskende seværdig, og den er i hvert fald langt bedre end The Cat Returns.
3½ stjerner.

Nr. 19 - Arrietty (2010)
Hiromasa Yonebayashi står bag de to film, der på dansk pudsigt nok begge kom til at indeholde ordet "hemmelige" i titlen. Arriettys Hemmelige Verden kom i 2010, og fire år senere instruerede han Marnie Min Hemmelige Veninde.

Handlingen i Arrietty er meget simpel. Arrietty og hendes mor og far tilhører et slags lilleputfolk, der lever skjult for menneskene. De har indrettet deres hjem under nogle mursten i en kælder. Dagligdagen går med at "låne" fornødenheder af menneskene, samtidig med at de skal undgå at blive set. Men en dag bliver Arrietty (selvfølgelig) opdaget af drengen i huset, og et venskab begynder.

Det føles meget som en børnefilm. Der er ikke de store temaer på spil - udover det sympatiske budskab om, at man skal være åbne overfor andre. Lilleputfolket tror, at alle mennesker er farlige, og filmens antagonist, Haru (en ældre hushjælp) betragter lilleputfolket som skadedyr. Venskabet mellem Arrietty og drengen Shu åbner imidlertid deres øjne op overfor hinandens verdener.
3½ stjerner.

Nr. 18 - Only Yesterday (1991)
Isao Takahatas fem Studio Ghibli film er som nævnt meget forskellige. Han elsker at eksperimentere med stilarter. Selv inden for den samme film leger han ofte med stilskift.

Dette ses mest tydeligt i Only Yesterday, som er delt op i en naturalistisk animeret stil (nutiden) og en mere traditionel anime stil (flashbacks).

"Minder fra i går", som den hedder på dansk, er et ekstremt flot animeret realistisk drama om den voksne Taeko, som besøger sin barndomslandsby og overvejer, hvad hun vil med sit liv. Dette flettes sammen med en masse flashbacks til hendes barndom. Filmen er i bund og grund et voksendrama med meget mere dialog end handling. Lidt langsommelig hovedfortælling, men med charmerende flashbacks.
3½ stjerner.

S. Rico

Nr. 17 - Porco Rosso (1992)
Den lavest rangerede Miyazaki film på listen skiller sig på mange måder ud fra de øvrige Miyazaki film. Den foregår i den virklige verden (Italien), den foregår i en konkret tidsperiode (mellemkrigstiden), og den tager konkrete emner op som den voksende facisme. Filmens tone er også lidt pudsig, idet den ændrer sig markant undervejs. Fra at være forholdsvis seriøs i starten til at blive næsten slapstick komedie til sidst.

Porco Rosso er endvidere en ret atypisk hovedperson. Han er ikke udpræget sympatisk. Faktisk er han ret mandschauvinistisk, hvilket også gælder de fleste andre mandlige karakterer i filmen. Heldigvis får mændene svar på tiltale af kvinderne i filmen. For kvinderne er, som i alle Miyazaki film, stærke, intelligente og charmerende. Og i sidste ende fremstår mændene ret latterlige og primitive. Jeg ser primært filmen som en interessant "oddity" blandt Miyazakis mange større værker. Det bliver nok aldrig en af mine favoritter.

Det skulle oprindeligt have været en kortfilm bestilt af Japan Airlines og baseret på en sidegechæft manga af Miyazaki om gamle flyvemaskiner. Men den endte med at udvikle sig til en fuld spillefilm. Det føles dog ikke som om, at man får den fulde fortælling. For man savner sådan set både en ordentlig origin forklaring på Porco Rossos grise-forbandelse, og man kan også savne at få fortalt, hvad der sker efter at filmen slutter.

Der var på et tidspunkt tale om en mulig 2'er, men det er ret tvivlsomt, om det nogensinde kommer til at ske. Det bliver i hvert fald næppe Miyazaki, der kommer til at lave den, eftersom han stort set er gået på pension.

Bemærk i øvrigt at "Ghibli" ses direkte i filmen som et navn printet på en flyvemaskinemotor. Det er ikke et påfund, eftersom Ghibli rent faktisk oprindeligt var navnet på en italiensk fabrikant af motorer. Navnet kommer af et italiensk udtryk for varme vinde fra Sahara, og det var Miyazakis tanke, at Studio Ghibli navnet netop skulle symbolisere nye vinde til det japanske marked for animationsfilm.
4 små stjerner.

Nr. 16 - My Neighbors the Yamadas (1999)
I Takahatas fjerde film vender han igen bøtten på hovedet med et nyt take og laver en komedie, som slet ikke er en rigtig film med en gennemgående handling. I stedet er det en masse små sjove historier (eller sketcher om man vil), der foregår i en typisk japansk middelklassefamilie. Og det er ikke kun indholdet der er ændret. Stilen er også ændret markant. Det normale flotte Ghibli look er udskiftet med en simplificeret tegnestil, der groft sagt ligner noget der i hastværk er lavet med vandfarver. I virkeligheden er det faktisk den første Studio Ghibli film, der blev lavet 100% digitalt på computer.

Som i Only Yesterday og i Pom Poko eksperimenterer han også i My Neighbors The Yamadas med forskellige stilarter i samme film. På et tidspunkt i kommer der en alvorlig og truende situation med nogle motorcykelbøller, og så skiftes der pludselig fra de ellers meget karikerede persontegninger til nogle meget mere naturlige kropslige proportioner.
4 stjerner.

Antaeus

Sjovt, jeg sidder og ser Laputa lige nu. Jeg tog en lille pause og kom forbi Kino og så din tråd. Jeg mangler vist kun "The Castle of Cagliostro" af Miyazakis film og har kun set få af de andre film fra Ghibli. Jeg købte også Miyazakis Holmes tv-serie i sin tid, men har aldrig fået den set. Jeg har dem på DVD og der plejer jeg at vælge dansk tale og nogle gange japansk med dansk tekst.

Jeg har rangeret dem før, men den liste kan jeg ikke finde. Så jeg rangerer efter hvordan jeg lige husker det og hvor de tre øverste alle er geniale og virkelig svære at rangere.

1) Det levende slot
2) Chihiro og heksene
3) Prinsesse Mononoke
4) Laputa
5) Nausicaa
6) Min nabo Totoro
7) Kiki den lille heks
8) Porco Rosso
9) Når vinden rejser sig
10) Ponyo på klippen ved havet

S. Rico

Helt enig. Chihiro, Mononoke og Hauru er alle mesterværker og må nødvendigvis tilhøre top 3 i en eller anden rækkefølge. I hvert fald hvis man kun ser på Miyazaki. Der er nemlig også andre Ghibli film, som hører til i den absolutte top. Dem kommer jeg tilbage til senere...

S. Rico

God idé. Jeg bør tjekke bøgerne ud, inden jeg genser filmen næste gang. Først skal vi dog lige have bibliotekerne til at åbne igen.

Antaeus

Jeg har flere gange undret mig over udseendet på personerne og gjorde det da jeg genså Laputa. Fordi personerne minder mere om europæere end asiater. Der er endda rødhårede med i Laputa.

Laputa er i øvrigt ganske underholdende, især den første halvdel er god. Og jeg kan især godt lide Mama som person, hun er virkelig en handlekraftig kvinde, løber 100 meter som en dopet, har lige en kæmpe pistol i buksebenet og så har hun endda hjertet med sig til sidst selv om hun er en hård kvinde.

Er der virkelig andre film som matcher de tre i top? Personligt tvivler jeg, for de er fantastiske, men jeg håber da du har ret. Jeg har set et par stykker og de gør ikke selv om de er ok. Jeg har flere gange hørt Grave of the Fireflies nævnt. Jeg ved ikke om jeg vil synes lige så godt om den for den skulle være meget sørgelig og det er jeg nok ikke så meget til i den type film som i hvert fald Miyazakis film udgør.

Segoyuser/116755

Har læst dem en del gange: Troldmanden fra Jordhavet, Antuans Grave, Den Yderste Kyst, Det Brændte Barn, måske de falder i din smag, god læsning når den tid er!!

Så kan du måske se film i andet lys.

Segoyuser/116755

Filmene mangler at se : Når vinden rejser sig... Det levende slot er en af mine favoriter...

Måske jeg en dag lige skal finde den mangler at se og lave en maraton ...

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter