Cookie- og Privatlivspolitik
Guide: Christopher Nolans film fra A-Z

Guide: Christopher Nolans film fra A-Z

Fra 'Following' til 'The Dark Knight Rises'

Stem op!
13
Stem ned!
0
(reset)

Lige nu hitter filminstruktøren Christopher Nolan med sin tredje og formentlig sidste Batman-film, 'The Dark Knight Rises'. Filmen har indtil videre indspillet 211 mio. dollars i USA alene, og herhjemme har filmen solgt over 192.000 billetter.

Men de færreste havde nok forudset, at 41-årige Christopher Jonathan James Nolan skulle blive en af tidens hotteste blockbuster-instruktører.

Vi ser nærmere på Nolans film for at give et billede af, hvad han er for en filmskaber.

Following (1998)
Plot: En forfatter (Jeremy Theobold) er fuldstændig besat af at følge efter andre mennesker for at få inspiration til sin nye bog.
Trivia: Hovedrolleindehaveren Jeremy Theobold har også en lille rolle i 'Batman Begins'.
Budget: 6.000 dollars
Indtjening på verdensplan: 48.482 dollars

Following


Memento (2000)

Plot: Leonard Shelby (Guy Pearce) lider af en sygdom, der gør ham ude af stand til at lagre nye minder. Han forsøger at sammenstykke, hvorfor han har myrdet en mand.
Trivia: Fortalt i farver i omvendt kronologisk rækkefølge, dog med en gennemgående kronologisk historie i sort-hvid.
Budget: 9 mio. dollars
Indtjening på verdensplan: 39,7 mio. dollars

Memento


Insomnia (2002)

Plot: Al Pacino er manden med søvnløshed, der forsøger at opklare et mord i en lille landsby i Alaska.
Trivia: Den eneste af Nolans film, som han ikke selv har udformet plottet til. 'Insomnia' er baseret på en norsk film fra 1997.
Budget: 46 mio. dollars
Indtjening på verdensplan: 113,7 mio. dollars

Insomnia


Batman Begins (2005)

Plot: Bruce Wayne (Christian Bale) mister sine forældre som barn og drager på en længere rejse for senere at vende tilbage til Gotham City som den kappeklædte hævner Batman.
Trivia: 'Batman Begins' er som dannelseshistorie og med sit fokus på Batman som frygtskabende forbryderbekæmper kraftigt inspireret af Frank Millers banebrydende tegneserie 'Batman: Year One'.
Budget: 150 mio. dollars
Indtjening på verdensplan: 372,7 mio. dollars

Batman Begins


The Prestige (2006)

Plot: To tryllekunstnere (Christian Bale og Hugh Jackman) konkurrer om publikums gunst i slutningen af 1800-tallet. Det medfører bl.a. et mord.
Trivia: "Prestige" henviser til den sidste del af et trylleshow, hvor kunstneren forsøger at frembringe det, han tidligere har tryllet væk.
Budget: 40 mio. dollars
Indtjening på verdensplan: 109,7 mio. dollars

The Prestige


The Dark Knight (2008)

Plot: Gotham City står over for en ny trussel, da den maniske The Joker (Heath Ledger) sætter Batman på en overordentligt vanskelig prøve.
Trivia: Heath Ledger modtog posthumt en Oscar for filmen, der drager på inspiration fra både tegneserien 'Batman: The Killing Joke' og filmen 'Heat' (1995).
Budget: 185 mio. dollars
Indtjening på verdensplan: 1,001 mia. dollars

The Dark Knight


Inception (2010)

Plot: Leonardo DiCaprio spiller en professionel tyv, der har specialiseret sig i at infiltrere folks drømme for derved at stjæle informationer eller plante idéer i deres hoved.
Trivia: Warner Bros. brugte 100 mio. dollars på at markedsføre filmen, hvilket er usædvanligt meget for en film, der ikke er en efterfølger eller baseret på et forlæg. I stedet begrundede marketingfolkene med, at de troede på "Nolan som et brand".
Budget: 160 mio. dollars
Indtjening på verdensplan: 825,5 mio. dollars

Inception


The Dark Knight Rises (2012)

Plot: Otte år er gået siden 'The Dark Knight', og Batman lever et tilbagetrukket liv som Bruce Wayne. Men han må igen i dragten, da en ny skurk, Bane (Tom Hardy), truer med at ødelægge Gotham City.
Trivia: Hele fem skuespillere fra 'Inception' har roller i 'The Dark Knight Rises'.
Budget: 250 mio. dollars
Indtjening på verdensplan: 337,1 mio. dollars (pr. 27. juli)

The Dark Knight Rises


Det er altså kun gået én vej for Nolan i kommercielle henseender. Men hvilken af hans nu otte film er den bedste?

The Dark Knight Rises er aktuel i biografen.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Relaterede nyheder

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
satisfythecrave

Nolan er helt klart min yndlingsinstruktør, har set alle hans film og har kunnet lide dem alle. Man kan ikke komme udenom, at manden er et geni.

Christopher

The Dark Knight er hans bedste og mest populære

martinuser/571035

The Dark Knight Rises, har lige set den og den er i min top3 over bedste film, hold for sa... kæft hvor er den fed !

jonuser/927757

Den eneste Nolan film jeg ikke har set er following, fordi jeg ikke kan få fat på den med danske undertekster! Er der nogle der kender et sted hvor jeg kan købe den med d undertekster?! Ellers køber jeg den bare med Engelske, men det kunne være fedt hvis der var med Danske...

Mads

Filmen er ikke blevet udsendt med danske undertekster, Tror kun, du kan finde den amerikanske udgave i butikkerne, da den engelske dvd (region 2) udgik sidste år.

- Håber at du får den set.. Det er efter min mening Nolans bedste film :)

jonuser/927757

Alle hans film er helt vildt gode, men jeg er dog ikke i tvivl om hvilke jeg synes er de bedste. Alle tre film er nogle af mine absolut ynglingsfilm, og jeg synes de er mere eller mindre perfekte. NOLAN ROCKS!!!

Mathias Havemose

Stor fan af alle hans værker, og ser både The Prestige og Inception som nogle af hans største værker.

Men dertil skal det udentvivl nævnes, at den måde som han med The Dark Night Rises afslutter Batman triologien, ikke kan sammenlignes med nogle af hans andre værker. Helt klart blandt de mest fuldendte triologier man finder!

Simon

Har set alle Nolans film - og de er alle helt formidable.

Following - meget underholdende film, hvis man lige ser bort fra de tekniske mangler. Nolan skød denne film i weekenderne, og når de lige havde tid. Amatør-produktion dog med et klasse manuskript og plot. Og slutningen er også ganske underholdende B)

7/10

Memento - Nolan beviser sit værd her. Denne film gjorde også at folk fik øjnene op for Nolans kunnen inde for film - både fortællermæssigt, instruktionsmæssigt og manuskriptmæssigt.
Guy Pearce er fed i hovedrollen og slutningen kan da også diskuteres en smule. Ganske underholdende.

8/10

Insomnia - Halv kedelig film. Pacino gør det dog udemærket, og det gør Williams i og for sig også. Den sagde mig bare ikke så meget - men Nolan er undskyldt, da han ikke selv kom på hverken plottet eller manuskriptet.

4½/10

Batman Begins - FORRYGENDE første film på Bruce Waynes rejse og transformering til Batman. Skuespillet er perfekt på alle fronter og historien er både dragende og spektakulær. Batman kunne ikke få en bedre start!

10/10

The Prestige - Fantastisk film, der, efter min mening, er en smule overset. Overrasker mig at filmen blev lavet på kun 40 mio. dollars.
Filmen er underholdende, da den forsøger at grave ind i hvad mennesket finder interessant ved tryllekunsten og det "overnaturlige". Bale og Jackman spiller fejlfrit, og deres intriger og kamp mod hinanden er dragende.
Slutningen er særligt fed, da den også kan diskuteres B)
Formidabel film!

10/10

The Dark Knight - Stærk sequel til Batman Begins. Heath Ledger overskygger alt, og det er især hans præstationer der sætter filmen op til at være (ment af mange) den bedste superheltefilm nogensinde. Filmen formår på perfektvis at vise Bruce Waynes forhold til hans alterego, Batman, hvilket Nolans Batman-film generelt også fokuserer mere på - altså karakteren Bruce Wayne og hans rejse, som Batman.
Stærk, stærk, stærk film!

10/10

Inception - Mere hjernevriddende film, er ikke set, siden The Matrix. Fantastisk kreativt plot der får hen til at sidde på det yderste af sit sæde, især den sidste time.

10/10

The Dark Knight Rises - Nolan formår på perfektvis at afslutte sin Dark Knight-trilogi. Meget smuk og dragende film. Men får endelige rigtig medlidenhed med Bruce Wayne, og man kan ikke lade vær med at sidde og heppe på hans tilbagevenden i Gotham. Hardy er også frygtindgydende som Bane, og generelt bliver der leveret stærke præstationer over hele linen.
Fed slutning, der definitivt (efter min mening) sætter et punktum på denne fantastiske trilogi! Tak, Nolan! B)

10/10

Anonymuser/0

Manden er fantastisk, uden tvivl min ynglingsinstruktør. Så det er virkelig svært at vælge hans bedste film. Har set dem alle, undtagen "Following" og der er ikke en af dem jeg kan kvalificere lavere end "Godt".

Men skal jeg vælge må det blive The Dark Knight, muligvis min all time ynglingsfilm. Stærkt efterfulgt af den unikke Inception og den episke The Dark Knight Rises der deler 2. pladsen :) Derefter Batman Begins, Memento og The Prestige og Insomnia på sidste pladsen.

Alle disse film er hvad jeg vil kalde fantastiske mesterværker, med undtagelse af Insomnia som var en rigtig fin film, dog lidt langtrukken :)

Skal se TDKR igen næste uge, og er virkelig spændt på hvilket projekt Nolan kaster sig over næste gang!

Anonymuser/0

Skal se TDKR på mandag-kan ikke vente !
Synes valget må ligge mellem Mememto,Batman Begins eller TDK..
Inception, synes jeg var vildt overvurdret !!
-Spændt på om TDKR vil toppe listen :)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Lars Michael

Uha det er mega svært, også fordi man elsker James Bond.
Men hvis min liste skulle se sådan ud ville det være

2 timer siden
magicthe

Titane er en film, som jeg glæder mig enormt til at se. Jeg så "Raw" tidligere i år - og det er en film, jeg allerede elsker.

1 dag siden
Jesper Ørsted

01. Goldfinger (1964)
02. Diamonds Are Forever (1971)
03. On Her Majesty’s Secret Service (1969)
04. Die Another Day (2002)

1 dag siden
Brumbassenuser/117960
.
Brumbassenuser/117960

No Time to Die
Skyggen i mit øje
Dune
Top Gun
Margrete Den Første
Baby Boss 2

2 dage siden
Antaeus

1. Dune
2. Bond
3. Eternals
4. Top Gun

5 dage siden