Cookie- og Privatlivspolitik

Drengen med cyklen

Tilladt for børn over 11 år

Se mere på medierådet.dk
26.04.2012
| |
1 time 30 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Le gamin au vélo
|

I Dardenne-brødrenes drama 'Drengen med cyklen' har den knap 12-årige Cyril (Thomas Doret) to mål: Han vil finde sin far, der efterlod ham på et børnehjem. Og så vil han have sin cykel tilbage.

Helt tilfældigt møder han Samantha (Cécile De France), der driver en frisørsalon og giver ham lov til at bo hos sig i weekenden. Men selvom Samantha viser stor omsorg for den utilpassede dreng, bliver Cyril venner med en ung fyr, der viser sig at begå sig i det kriminelle miljø.

Imens opdager Cyril, at hans far i virkeligheden solgte cyklen, og selvom den er blevet købt tilbage til ham, er det et hårdt slag for drengen. Samantha overrasker ham dog positivt, da hun finder frem til en adresse, hvor hans far måske befinder sig.

Dardenne-brødrene er medlemmer af en eksklusiv klub bestående af kun seks instruktører, der har modtaget De Gyldne Palmer i Cannes to gange. for 'Rosetta' (1999) og 'Barnet' (2005). Samtlige af deres film har deltaget i festivalens hovedkonkurrence.

'Drengen med cyklen' vandt Juryens Grand Prix i Cannes samt prisen for Bedste manuskript ved European Film Awards.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (19 votes)
4.6
4.8

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Styrken i den måde, Dardenne-brødrene laver film på, er som sædvanlig nerven i den dagligdags fortælling. Med kameraet tæt på deres personer bliver man berørt af en enkel - nærmest universel - vedkommende historie. Med skuespillere, der nærmest er den følelse, de har, og som ikke forfalder til tricks og manerer, er der nærmest garanti for at få følelser i spil på en kløgtig og nuanceret facon." (Jacob Wendt Jensen)

 • Ekstra Bladet

  "... [rummer] trods sin gennemgående traurige tone også et stærkt element af håb, som ender med at gøre den til en ganske bevægende oplevelse." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  "I stedet for at benytte sig af de åbenlyst sentimentale udveje, der ellers præsenterer sig nok af i filmens løb, og som ville have kunnet gøre 'Drengen med cyklen' til et tårevædet melodrama, holder de igen og lader filmen være nedbarberet i sit følelsesmæssige udtryk. Det gør, at den kommer til at ligne et lille udsnit af virkeligheden og ikke en skabelon over en trist skæbne." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "... hjerteskærende... Men ud af tristessen fødes et spinkelt håb, såvel for Cyril med cyklen, som for filmkunstens fortsatte evne til at formidle de gode historier så simpelt og godt som her." (Sophie Engberg Sonne)

 • Weekendavisen

  "Cécile de France har sin bedste rolle siden salig Claude Millers 'Un secret'. Hendes varme styrke bærer 'Drengen med cyklen' og gør filmen til en lysende ener i brødrenes rige af skygger." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
S. Rico

Cyril er ingen svigermors drøm. Faktisk er han temmelig usympatisk og en skidt knægt. Så hatten af for frisørdamen Samantha, der siger ja til at tage sig af barnet fra børnehjemmet i weekenden.

Samantha har en tålmodighed og en overbærenhed der nærmer sig det overmenneskelige. Eller også har hun bare virklig virklig brug for et barn i sit liv. For selv om Cyril er helt umulig og ikke giver noget igen, så vælger Samantha Cyril frem for sin egen kæreste - også efter at Cyril bliver voldelig og begår kriminalitet.

Det er selvfølgelig en fantastisk ting, som hun gør for barnet. Men i den virklige verden, ville de fleste nok have leveret Cyril tilbage til børnehjemmet. Det virker urealistisk på mig, og da drengen er ret så irriterende og usympatisk, så bliver filmindlevelsen også derefter.

Michael

En lille dreng, der hedder Cyril, får sin verden ændret for altid. Hans far har dumpet ham på et børnehjem for at starte forfra på sin egen tilværelse. Han har vist det livssyn, der tildeler ham så lidt ansvarsfølelse og empati som overhovedet muligt. Faren virker ikke på noget som helst tidspunkt bekymret eller rørt over sønnens situation. Hvordan reagerer sønnen? Han beskytter sin verden, så meget som han kan. Intet er blevet forklaret til Cyril af faren, så Cyril tror ikke på det, når andre fremmede mennesker prøver at forklare på farens vegne. Cyril stikker i stedet af for selv at få sandheden bekræftet. "Din far er flyttet", har han fået at vide, men kan han vide det, indtil han selv ser den tomme lejlighed. Faren er på ingen måde skyldig indtil det modsatte er bevist. Cyril bliver en ulydig møgunge, der har minimal tiltro til andre end den skyldige.

Cyrils følelser bliver illustreret med hans ret fede cykel, der vist er det eneste han har modtaget fra faren (der så sælger cyklen uden, at Cyril ved det). Cyklen bliver hele tiden stjålet fra Cyril der løber febrilsk efter tyvene (I må ikke spørge om hvorfor der ikke er nogen der tænker på at investere i en cykellås). Cyril kan ikke give slip på den cykel. Den er hele hans livshistorie - det eneste han kender til. Alt andet er tabt. Den eneste, der forstår det, er hans kommende plejemor, der købte cyklen tilbage til ham, da hun stadigvæk var en fremmed. Hun er den eneste, der forstår, at nogen må tage noget ansvar for Cyril. Nogen må holde ham i hånden eller armen, når det bliver nødvendigt. Man kan ikke forvente, at han selv klarer skærene, når han er en lille dreng, der stadig vokser og intet længere har.

Som udgangspunkt lyder affæren ekstrem melodramatisk. Det var i hvert fald den tanke jeg havde, da jeg så traileren. Det er så ikke tilfældet. Stilen er meget balanceret. Farverne er hverken kolde eller varme, de er bare farver. Der er nærmest ingen underlægningsmusik, kun nogle strygere få sekunder ad gangen. Locations er ikke vidtstrakte, men meget lokale. Faren er ikke en typisk overdrevet sadistisk skurk, men et almindeligt apatisk ***hul. Dette er som sådan ikke noget nyt - det er dog stadigvæk effektivt.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.