Cookie- og Privatlivspolitik

The Dark Knight

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
22.07.2008
| |
2 timer 32 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
The Dark Knight
|
Versioner: se alle
IMAX (u/undertekster), Originalversion, 2D - uden undertekster, Level 7 - uden undertekster
|

I 'The Dark Knight', efterfølgeren til Batman Begins fortsætter Batman (Christian Bale) sin intense krig mod kriminaliteten i Gotham City.

Batman er nu blevet kendt af både politiet og byens borgere – nogle ser ham som en helt, der rydder op i den skumle underverden, mens andre overvejer, om det han gør, ikke skader mere end det gavner.

Han havde egentlig forestillet sig, at han kunne lægge den sorte kappe fra sig og dermed få en mere almindelig tilværelse. Men efterhånden begynder han at forstå, at den ikke er så nem at komme af med.. hvis nogensinde. For der vil altid være nye fjender at beskytte byen imod.

Der er nemlig opstået en slags vakuum i byen, efter at det lykkedes Batman at få luget ud i korruptionen og forbryderne i Gotham City. Farlige kriminelle elementer vil overtage byen, men udover disse organiserede forbrydere, er der også en endnu større ærkeskurk på banen – den hensynsløse galning Jokeren (Heath Ledger) – som skaber ekstremt anarki og kaos rundt om i byen. 

Med hjælp fra politikommissær Jim Gordon (Gary Oldman) og chef-anklageren Harvey Dent (Aaron Eckhart) går Batman i gang med at rydde ud i de resterende forbryderorganisationer. Det er et effektivt partnerskab, men idyllen smuldrer, da Jokeren, melder sig på banen og udfordrer Batman.

'The Dark Knight' er instrueret af Christopher Nolan ('Memento' 2000), som også instruerede efterfølgeren The Dark Knight Rises.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (8966 votes)
5.4
5.3

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  ... en sort, smuk og frygtindgydende mareridtsvision og en fænomenal actionfilm (Iben Albinus Sabroe) ()

 • Børsen

  ... den perfekte actionthriller med moralsk tyngde som hos Scorsese, og suspense som hos Michael Mann (Morten Dürr) ()

 • BT

  ... et moderne mesterværk (Henning Høeg) ()

 • Ekstra Bladet

  En spektakulær sommerfilm, der ikke blot excellerer i raffineret action og effekter, men udfordrer os med moralske konflikter og kulsort stemning. 'The Dark Knight' er mægtig og modig. (Peter Albrechtsen) ()

 • Jyllands-Posten

  Alle er velspillende og manuskriptet er overraskende sobert og klichéfrit, men især udmærker ”The Dark Knight” sig, som forgængeren, ved sit visuelle univers... (Sophie Engberg Sonne) ()

 • Politiken

  Christopher Nolans nye Batman-film lever op til forgængeren med et orgie af action... (Søren Vinterberg) ()

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Frank

Mesterværk

Il Padrino

Foretrækker klart 89'er udgaven. Batman og Gotham City er nu blevet moderniseret så meget at charmen og det unikke design er pist væk (ikke engang nogen form for gadgets). Det er klart at der er behov for at gøre Batman moderne på nogle punkter, nu når det efterhånden er små 23 år siden at den første (og i følge mig, den bedste) Batman film udkom. Men jeg kan simpelthen ikke finde noget i "The Dark Knight" som er "batman-agtigt" på nær Batman's dragt. Gotham City i den originale film var mørk, dyster, gotisk, mystisk, nærmest en karakter i sig selv. Jeg kan på ingen måde sige det samme om Gotham City i The Dark Knight, og det er pisse ærligt, for den by spillede en ikke kun en vigtig rolle i Batman '89 men også i tegneserierne.

De fleste superhelte film er gode til at balancere underholdning og seriøsitet, her er The Dark Knight dog en undtagelse. Filmen tager sig selv så fandens seriøst at det nogle gange er direkte smertefuldt at se på. Siger ikke det skal være en parodi, men come on, bare et eller andet der lige kan få et lille smil på læben, når det trods alt er en mand klædt som en flagermus som vi skal glo på i to en halv time ;-). Jeg synes Nolan har gået, alt, alt, ALT for meget op i realisme! Selv Batman's måde at håndtere de kriminelle på er nu blevet reduceret til simple slagsmål. Hverken hans batarang, bat-lasso, bat-grenader...ja, ingen af de seje ting han bruger i Batman '89 og tegneserierne er til at få øje på her, for det er jo alt alt for urealistiskt!

Var det bare mig, eller føltes det som om at stort set ALLE (på nær Aaron Eckhart, Heath Ledger og nogle få andre) spillede som om de læste direkte op fra et manuskript? Dialogen virkede bare så fake og unaturlig, især fra Christian Bale som Batman (eller "Whisper Man" rettere sagt). Tænk at den mand rent faktiskt er nødt til at hviske for at lyde som en tough guy! Både Michael Keaton, Val Kilmer og George Clooney har sikkert grint hele vejen hjem fra biografen (eller hvisket :D).

Filmen var nu heller ikke så godt skrevet endda, til tider var der direkte pinlige replikker, som f.e.k.s. afroamerikaneren der siger på cruisen "They haven't pushed the button yet because we're still alive." Mens man kan høre intens spændingsmusik i baggrunden. Min reaktion var derefter "Oh really!? You don't say!" Nu kan jeg ikke på stående fod komme i tanke om andre pinlige replikker, men jeg ved der er nogle stykker endnu. Den cruise-scene var også noget af det mest anti-klimatiske jeg nogensinde har set på film! Le grand finale! To cruisebåde med en masse ukendte mennesker på, der risikerer at blive sprængt i luften...so what? Kunne de så ikke i det mindste placere nogen med relevans på en af de cruisebåde, så man kunne tænke "Åh nej, ikke ham/hende"?

Hvis der er noget som helst jeg kan anbefale så er det Aaron Eckhart, som giver en kanon præstation som Two-Face. Dog var motivet for at skyde skylden på Batman direkte åndssvagt. Måske skulle de bare have gemt Two-Face til 3'eren i stedet for, således at de ikke skulle haste med det hele? Hele den sekvens hvor Aaron Eckhart "forvandles" til Two-Face føltes så skide tvunget, som om at filminstruktøren lige havde glemt at "nå jo, vi har en tidsplan vi skal overholde, filmen må ikke gå et sekund over de 152 minutter ellers bliver kontrakten sku brudt. Vi skynder os lige at gøre Harvey Dent ond".

Jeg brød mig absolut ikke om Heath Ledger som Jokeren, hvilket skal forestille at være drivekraften i filmen. Han spillede såmænd fint nok, det var bare karakteren i sig selv som jeg ikke brød mig om. Jack Nicholson var badass, I mean, han har skudt Batman's flyver ned med en seksløber, lavet grin og taget (latter)gas på alle. Bare det faktum at Nicholson blev tabt ned i et syrebad siger noget om hvor meget mere awesome han rent faktiskt er. Come on, Nolan? En klat hvid maling i fjæset på bøssen fra Bareback Mountain does NOT a real Joker make! "Lad være med at lade som om du er bad-ass når du rent faktiskt ikke er det" princippet gælder lige så meget for Heath Ledger som det gør for Christian "Whisper Man" Bale. Du har vidst ikke så meget at tude over kære Joker, prøv du at blive tabt ned i et syrebad, så må vi se hvor psykopatisk du bliver. Jeg foretrækker den rigtige Joker's måde at skabe kaos på, i stedet for at sprænge ting i luften, sætte ild til ting, sprænge lidt flere ting i luften, uden overhovedet at have det sjovt i mellemtiden!?.

"Ooh, Why so seriouuus?" replikken som Jokeren spytter ud flere gange under filmen er jo decideret til grin, den replik virker jo bare slet ikke når Jokeren er en sur, sur mand! "Jokeren", ja, det er "JOKEREN" vi taler om her, skal jo ligesom være ultraglad, hysterisk og energisk, og ikke sur, muggen og nederen! Der er vidst noget den kære filminstruktør, som ellers plejer at lave fremragende film, har misforstået her. Og jo, synd er det da at Heath Ledger lige pludselig går hen og dør, men er fuldstændig overbevist om at han slet ikke ville få den samme mængde ros, hvis han stadigvæk var i live.

YabadabadooOooo

Sure rønnebær er der nok af min ven,, he he.. Fred vær med det..
Bare put filmen i glemmebogen og sæt "din" ynglings batman film på,, som viser batman fra dit perspektiv.. Ingen grund til at hidse sig op over at der er nogle som har tolket universet på en anden måde.. Der skal nok komme nogle nye versioner/visioner i fremtiden..:.

Og så er det jo bare heldigt at der er en masse andre som har nydt denne film i fulde drag og blevet dybt inspireret af af Nolans univers..
Jeg personligt, elsker både mine bardomsminder af batmans univers med Nicholsons Joker og Nolans dystre saga, især denne med Ledgers Joker..:.

Danielle

Den bedste Batman film ever! Den er helt klart værd at tage i biografen at se, ellers køb den når den kommer på dvd:D

Lars Michael

for mig er det en af de bedste film der er lavet.var inden og se den i biograf og hold da op en god stemning der var hele vejen.gå heller ikke glip af Heath Ledger i sin livs rolle

Michael

Instruktøren Christopher Nolan har udtalt, at temaet i "The Dark Knight" er ”kaos”. Dog ikke blot på et fysisk plan, men også på et psykologisk, da udtrykket ”kaos” personificeres til en enkelt gal person: Heath Ledgers Joker. Manden har en sløret baggrund forklaret med flere oprindelser. Det gik op for mig, at noget af det, der gjorde ”The Dark Knight” speciel inden for superhelte-genren og resten af filmverdenen i det hele taget, var, at den ikke kredser sig om en oprindelseshistorie. Alle helte og skurke får som regel en udvandende oprindelse, så vi alle ved præcis, hvem vi har med at gøre, men på den anden side følger der også en uønsket følelse af sikkerhed over det. Det udebliver her. Jokeren ER kaos og paradoksalt nok både ren og uforudsigelig. Det er så intenst, som det kan blive. Heath Ledger spærrede efter sigende sig selv inde på et hotelværelse med en dagbog for at nedskrive alle de detaljer, som Ledger skulle bruge for at blive ét med rollen. Vi får dog ikke den dagbog. Vi må selv afgøre alle bestanddele af Jokerens karakter. Det (frygter jeg) er dog en umulig opgave, medmindre vi selv låser os inde for at opdage sindssygen. Jokeren vil altid synes uhåndterlig. Batman, der ellers skal være et fast symbol uden grænser, bryder psykisk sammen foran Jokeren, der fortsat griner af ham. Det er med rette et af de mest skrækindjagende scener i filmen.

Et af Nolans varemærker, der går igen i ”Memento”, ”Inception” og ”The Dark Knight” er ekstrem plotdrevenhed. Der er ingen af de pauser, der normalt bliver benyttet til at udforske karaktererne. De bliver udforsket parallelt med plottet, der derfor aldrig går i stå. Publikum sidder konstant på kanten af sædet, for Nolan holder os i nuet. Det kræver en ualmindelig kompetent instruktør og cast for at holde alting kørende uden at virke følelsesløs. Balancen er derimod perfekt, og filmen kan nydes på to planer. Det første plan er et actionbrag, der til min store glæde ikke bruger CGI til at erstatte virkeligheden, men blot til at lappe de virkelige effekter. Hospitaler sprænges i småstykker, lastbiler kastes ud i luften og Batman brager igennem Gotham på sin motorcykel med fuldstændigt latterligt store hjul – og det hele føles virkeligt. Jeg lader mig suge ind i en verden, som min fornuft ellers benægter eksistensen af. Det skyldes også det ihærdige arbejde, der er blevet brugt på at basere alting på menneskelig logik. Desuden har man rettet fejlen fra ”Batman Begins”, der gjorde det svært at nyde nævekampe, fordi kameraet var for tæt på. Nu kan man se alt, og min intuition fra første film var korrekt. Koreografien er god, for ligesom alt andet, så gælder hvert slag, der bliver uddelt.

Det andet plan i filmen er et hjernevridende psykologisk drama om opretholdelse af moralske værdier. Er det symbol, som ”Batman Begins” satte op rent ønsketænkning? Er det overhovedet muligt at sætte noget som helst system op baseret på idealer, som folk ikke virker til at kunne leve op til alligevel? Kan idealerne overhovedet leve op til sig selv under det pres fra en modstridende verden, der af en eller anden grund aldrig helt vil tage ved lære? Og hvis idealerne alligevel ikke virker, hvis systematisering er nytteløs, hvorfor så ikke lade sig omklamre af tilfældighed og kaos?

Det kræver flere gennemsyn for at kunne forstå de to planer. ”The Dark Knight” er et af de filmen, der blæser mig så langt væk, at jeg også bliver siddende under rulleteksterne og nyder den episke temamusik blot for at få ro til at begribe, hvad jeg lige har set.

Carl

Når du er færdig, med at se TDK efterlader filmen dig med en stærk fornemmelse i maven... Fornemmelsen af at have været totalt overvældet af den hæsblæsende action, det oscar-vindende skuespil og den stærke handling! Det er sjældent at en film efterlader dig med alle de elementer. Men det formår Nolan alligevel i sin banebrydende thriller forklædt som en superheltefilm!! Ved godt det kan blive en lang anmeldelse, men ved at anmelde TDK, syntes jeg den fortjener, at jeg går igennem det hele, trin efter trin.

Klipningen i TDK er suverænt! Mange gange i filmen sker der mange forskellige ting, for karaktererne på samme tidspunkt, rundt om i Gotham. Der bliver filmen klippet sammen på en spændende og tilfredsstillende måde så du aldrig helt mister tråden!

Lyden er også ekstrem skarp! Richard King vandt da også en oscar for "Best achievement in Sound Editing" for TDK!

Handlingen er da også en af de mange øjestene ved TDK.
Filmen tager udgangspunkt med at, den nye statsadvokat, Harvey Dent, vil rydde op i Gothams gader. Og med hele politistyrken og Batman efter sig, slipper mafian den sadistiske Joker ud for at terroisere Gothams gader. Det fjerner opmærksomheden fra mafiaen, da alle må koncentrere sig om at stoppe Jokeren! Handlingen er meget komplet, og man kan nærmest føle anarkiet, da man følger Gothams indbyggeres frygt og forståelse med at ingen kan føle sig sikre!

Dialogen i filmen er også yderst velskrevet, og giver stof til eftertanke.

Så er jeg nået til skuespillet!

Ved slet ikke, hvor jeg skal begynde, når man skal beskrive Heath Ledger i sin ikoniske og uforglemmelige version af Jokeren. Alt fra hans mimik, udtalelser, stemme og hans psykotiske grin er perfekt, og det er lige ved at man får gåsehud af det fortræffelige skuespil. Jeg citerer en Youtube top comment under TDK traileren: "You didn't just play The Joker, Heath, you did the impossible." Og det er da alt man behøver at vide, før man forstår omfanget af hans skuespil.
Også på Jokerens udseende, overgår han også de tidligere skuespillere som Jokeren! Sminken, det grønne hår, den lilla jakke og de to ar på hver side af munden er med til at gøre ham endnu mere uhyggelig og endnu mere uforglemmelig! Det kom vist ikke som en overraskelse, som han vandt en Oscar for sin uforglemmelige præstation som Jokeren. Alt min respekt går til Heath Ledger, hans familie og venner! R.I.P Heath! Der kommer nok aldrig en ligeså memorable performance som Jokeren igen. Heath Ledger som The Joker er og vil nok altid være min absolut favoritskurk!

Christian Bale som Bruce Wayne er ligeså god som i BB.
Han er lidt mere blottet for humor i denne film end han var i BB, men det er da også forståeligt, når Jokeren terroiserer Gothams gader!

Maggie Gyllenhall som Rachel Dawes, er måske ikke ligeså attraktiv som Katie Holmes, men efter min mening passer hun bedre til rollen, da hun bare har det der "advokat-look."
Skuespillermæssigt ligger hun også højere end Katie Holmes.

Aaron Eckhart som Harvey "Two Face" Dent er virkelig også et lyspunkt ved denne film. Han formår til fulde, at spille denne respekterede, nyudnævnte statsadvokat, for så at skifte over til at være en koldblodig og hævntørstig morder! Han er overbevisende på begge sider! Han er samtidig også en meget interresant skurk af den grund! Til forskel for andre skurke, har han en lys fortid, og man kan næsten få sympati for ham under filmen.

Michael Caine som Alfred, blænder som altid med sit skuespil! Samtidig med at han kommer med nogle sjove jokes nogle gange, kommer han også med nogle interresante og uforglemmelige lines.

Morgan Freeman er også blændende som Lucius Fox! Han er sjov, opfindsom og fungerer lidt som en slags Q for Batman/Bruce Wayne! Han passer perfekt ind i rollen!

Alt i alt er TDK en af de bedste film der er og en af mine yndlingsfilm! Syntes den overgår tidligere (også gode thrillere som) The Usual Suspects og Memento! Filmen er et stort action-orgie, men samtidig ikke så det bliver for meget!
Hvis nogle undrer sig over at jeg ikke rigtig har skrevet nogen kritikpunkter så er det fordi, JEG IKKE HAR kritikpunkter! For mig er denne film alt hvad man kunne drømme om!

Mini-Muzz<'3user/928100

Jeg har altid været fan af de film med eventyr i. Og Christian Bale er bare helt fantastisk i denne rolle! GLÆDER MIG TIL AT SKULLE SE DEN SIDSTE I RÆKKEN!!!!!

simon

Okay jeg så denne film 2 gange i biffen tilbage i 2008 og fik aldrig anmeldt den af en eller anden sindsyg grund.

Så nu hvor der er præcis en måned tilbage til den sidste Batman film tænkte jeg at nu skulle det være. Lad os starte med hvad der virkede

1. Klipningen og kamera føringen sidder lige i skabet

2. Vi har en af de bedste skurke probet ind i en film (vil ikke skrive så meget om det da alle der har set filmen ved alt om hvor genial den præstation er)

3. Alle skuepiller gør det fantastisk lige fra Christian Bale til Michael Cain alle gør det fremragende.

4. Manuskriptet er smart og det gør at filmen aldrig føles for lang eller der kommer noget unødvendigt ind i filmen

5. En af min ynglings scener fra film er i denne film (Joker og batman har en diskussion omkring menneskes morale og hvem der er monster og hvem der er skidt, den scene gjorde mit syn på Heath helt anderledes.)

6. Action er Fantastisk

7. Det er den perfekte tone til en batman film mørk og dyster

8. Musikken

og har faktisk ingen problemer med denne her film ikke noget det er stort nok til at nævne.

Tak vis du har læst hele denne anmeldelse igennem
Why So serious :D

Jeff

This is so much more than a superhero movie. It’s a brilliant crime drama that happens to have a superhero and action in it. Can’t fault it.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.