Cookie- og Privatlivspolitik
Åbningsscenen fra 'The Dark Knight Rises'

Åbningsscenen fra 'The Dark Knight Rises'

Rapport fra screening i London

Stem op!
15
Stem ned!
-2
(reset)

De sidste par dage har Warner Bros. fremvist prologen fra den kommende Batman-film.

Først fik udvalgte medier i Los Angeles chancen, og onsdag var det Europas og dermed kino.dk's tur til at se den første scene fra Christopher Nolans tredje Batman-film samt korte udvalgte klip. Det hele blev vist i 65mm-formatet i London på Storbritanniens største IMAX-lærred.

Producer (og instruktørens hustru) Emma Thomas introducerede prologen, og vil man intet vide om The Dark Knight Rises, skal man stoppe med at læse... nu!

'The Dark Knight Rises' starter som alle Batman-film. Et Warner Bros. logo efterfulgt af et Batman-logo, denne gang af is - nærmest som om Batman og Robin-filmen med Mr. Freeze aldrig har eksisteret. Lt. Gordon toner frem på lærredet og begræder Harvey Dents død, men kort efter er man om bord på et fly med kutteklædte fanger. Og snart hersker kaos.

Årsagen er naturligvis skurken Bane, og situationen udvikler sig til en spektakulær fangeflugt i luften, som er både veludtænkt, effektiv og brutal. Før jeg har set mig om, er de seks minutter fløjet afsted, og jeg har (desværre) allerede glemt, at der (desværre) kun er tale om en smagsprøve på en af de mest ventede film i 2012.

Bagefter står følgende mest klart:

- Den raspende og hvæsende Bane der ligner en blanding af et dødbringende dyr og en voldspsykopat

- Den spektakulære fangeflugt der kunne være den store finale i enhver større actionfilm, og som minder overraskende meget om en blanding af James Bond og Mission: Impossible-filmene

- Den store mængde af dagslys, der virker forbløffende godt i et univers, hvor Nattens Ridder næsten altid opererer i mørke

- Fraværet af (synlig) CGI. Scenen er ganske sikkert proppet med computereffekter, men det ligner verden, som man kender den. Hvis man altså var ved at falde ud af et fly i selskab med en galning

Bane:
Skurken taler gennem sin maske (der forsyner ham med livgivende gasser) med en hvæsende, semi-mekanisk stemme som en Darth Vader, der har set bedre dage. Desuden fornægter hans caribiske oprindelse sig ikke (han er if. tegneserierne opvokset i et fængsel på en caribisk ø), og det resulterer samlet set i et tonefald, der er lige dele underligt og skræmmende. Og så er der fysikken. Bane er indbegrebet af fysiske love om modstand og masse, og han skulle if. både Nolan og Tom Hardy være langt stærkere end Batman. I tegneserien ’Knightfall’ brækker Bane fx ryggen på den kappeklædte hævner, og Bane virker grundlæggende som en markant mere fysisk og direkte udfordring end Jokeren.

Selve åbningsscenen:
Ligesom åbningsscenen i 'The Dark Knight' er tydeligt inspireret af Michael Manns Heat (Jokerens bankrøveri har flere af de samme kameravinkler, næsten identisk musik og samme tempo), har Nolan også denne gang skelet til andre film. James Bond-film som 'The Living Daylights' og Stallone-filmen Cliffhanger ligner nogle af inspirationskilderne, og scenens spektakulære niveau er i familie med Agent 007 og Ethan Hunt. Alligevel er der tale om noget helt andet. Noget mere voldsomt og mere kontant. Det er ikke så blodet flyder, men det føles sådan. I baggrunden kører musikstykket fra teaser-traileren (det med den messende, krigeriske folkemængde, der minder om starten på Alice Coopers 90er-hit 'Hey Stoopid') som efter alt at bedømme er Banes signatur-score.

Lyset:
Batman har befundet sig bedst i mørke siden Tim Burtons film fra 1989. Tendensen fortsatte i Batman Returns, og selvom Joel Schumachers to film er langt mere kulørte, er hans Gotham stadig indhyldet i nat og skygger. Det samme gælder Batman Begins og The Dark Knight, og derfor kan en høj, blå himmel lyde malplaceret i en Batman-film. Men det er det ikke. Alt er til gengæld tydeligere og på en måde mere til stede, og selvom Batman ikke optræder i prologen, skulle stilen være at finde i flere scener filmen igennem.

CGI:
Ingen kan lave en åbningsscene som denne uden brug af computergenerede effekter, men man kan åbenbart gøre det umuligt at se. Under alle omstændigheder skænkende jeg ikke effekterne en tanke, og det er som regel en god ting og nogenlunde i tråd med de foregående film i Nolans Batman-serie.

Efter prologen blev der vist yderst korte klip fra andre scener i filmen:

- Batman med et stort gevær (plasma?)

- et hurtigt kig på Catwoman (tilsyneladende på besøg) i et fængsel

- en Batpod i høj hastighed i en umulig lav parkeringskælder

- Joseph Gordon-Levitt der bærer rundt på en shotgun

- en ny Batwing (som egentlig mere ligner en art helikopter)

- et særligt appetivækkende klip med Bane klar til kamp overfor Batman ved højlys dag i snevejr

Det er således ikke nemt at pege på noget negativt, men klippet med Catwoman har trods alt ikke overbevist mig. Indtil videre ligner hun stadig filmens svageste led, som dog nødvendigvis må gemme på et eller andet særligt, siden Nolan har skrevet hende ind i trilogiens afslutning.

Hvorom alting er, tyder klippene på (og ja, det er kun gisninger og formodninger), at Christopher Nolan bringer Batman ud af skyggerne for at møde sin hidtil mørkeste og måske endelige fjende. Og han hedder Bane.

Prologen til The Dark Knight Rises kan ses fra den 21. december i udvalgte IMAX-biografer verden over ifm. premieren på Mission: Impossible 4.

Selve filmen får verdenspremiere den 20. juli og dansk premiere ugen efter.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Jeff

I got to see this opening prologue on Friday on an IMAX screen in London (read more here: http://www.kino.dk/debat/fri-debat/imax). I won’t describe the screen as Søren does a great job at that, but I will say that it is spectacular! I just didn’t expect Bane to be so intimidating and a bit scary, but when he speaks it’s chilling! The breakout is done with military precision and is brutal. When Bane punches the CIA agent in the face, you hear his jaw break. Nice! The CGI is seamless, with fantastic shots of the 2 planes flying (one vertical) over green terrain.
The only problem I had with it was that Bane was very hard to understand with all the noise from the plane. At only 6 minutes this is just a taste, but you can see the potential. The story is going to be big and the whole movie, massive! There are a lot of highly anticipated movies coming in 2012, but this one is going to be the one beat. I think Nolan just might just go one better than The Dark Knight with TDKR!
Fyi, plans are already in the works for me to go see it in London in IMAX! Love it! ;o)

Christian

...hvorfor bliver filmen ikke bare frigivet på samme dag? :-(

Linneauser/937984

Jeg forstår det heller ikke og det er virkelig frustrerende! Øv :c Det er lige før, jeg overvejer at planlægge en tur til London i juli, så jeg slår to fluer med et smæk og får set filmen d. 20...

Christian

... Der flyver allerede rigtig mange rygter omkring at Nolans "Rises" så godt som er garanteret en nomination for 'Bedste Film' til Oscar-uddelingen... Glæder mig for sygt.

Murdockuser/628477

her er et bud på hvad vi kan vente os når det bliver frigivet og det er lavet med et glimt i øjet

http://www.youtube.com/watch?v=teuR--JbSm8&feature=g-all-u&context=G2309...

Christian

... Nu så Jeg lige den der proloque i en forholdsvis god udgave, trods det er filmet direkte i Imax salen, men man kan snilt fornemme hvor smukt det må være!... Om jeg FATTER hvordan fanden de har formået at lave den åbnings-scene så virkelig! Det ser jo fanme så ægte ud, at man skulle tro de havde hijacket det fly for real!... Sindssygt imponeret og en fed introduktion til Bane! Og det sidste shot i proloquen er kuldegysende mørkt!!!

Og den nye trailer! Må jeg have lov at citere pigernes standard sætning omkring alt i Twilight her? O_M_G!!! (men med denne trailer er der rent faktisk noget om snakken, hvor imod twilight konstant bare trykker på repeat knappen, haha). Denne batman trailer er alt_alt for svedig, det er slet ikke til at gribe om! En sikker vinder, som vil få samtlige mennesker i biograf salene til og holde kæft, i sådan en grad at det kan man aldrig lære at stave til! Respekt! Hele opbygningen, med den lille dreng som synger the national anthem på stadiumet, mens traileren stille og roligt kører videre frem, alt imens knægtens sang hele tiden høres svagt og dystert i baggrunden, som et kuldegysende tegn på de mørke tider som Gotham styrter direkte imod i denne film! Og det får sit helt eget visuelle billed, da jorden bokstaveligt talt forsvinder under spillerne på banen! Det er så creepy, men røv fedt!

Yndlings citater fra trailer:

Selina Kyle/CatWoman:
"You and your friends better batten down the hatchets. Cause when it hits, you're all gonna wonder how you ever thought you could live so large - and leave so little for the rest of Us"

Bane:
"When Gotham is ashes - You have my permission to die"

Så dystert, så stylish, så episk, så spændende og SÅ fucking cool! Det gør ondt så meget man glæder sig!

S. Rico

...at man kan skrive en hel artikel om noget som bare er en smagsprøve på en film. Og at folk åbenbart labber det i sig.
Come on! Det er bare en trailer. Hvis man er kæmpe fan, så ødelægger man da premiere oplevelsen og overraskelses momentet ved at have set noget og kende til handlingen på forhånd.

Christian

Det er film som Nolans Batman franchise der viser hvor mega hamrende fesen en franchise som Twilight i sidste ende er... !

Mads Frederik

I tegneserien der brækker Bane ryggen på Batman og dermed afslutter Bruce Wayne karrier som Superhelt, så en anden måde overtage rollen som Batman.

Gad vide om Nolan følger den vinkel?

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Stine Teglgaard

Du rammer jo helt plet med de to øverste.
Jeg er mest til
Carrie
Blow Out
Dressed to Kill
Carlito's Way

1 dag siden
Antaeus

Bedst indtjenende film nogensinde er nu engang ikke Endgame, men Borte Med Blæsten.

3 dage siden
Wayne

Carlito's Way
Body Double
Mission: Impossible
Snake Eyes
The Untouchables

4 dage siden
Anna

Kan varmt anbefales, hvis man er til feel good movies og interesserer sig for mad. Jeg kommer helt sikkert til at se den igen :)

4 dage siden
Stine Teglgaard

Ja han er værd at hylde!

Hvad er dine favoritter?

MVH Stine

5 dage siden