Cookie- og Privatlivspolitik

Waltz with Bashir

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
20.02.2009
| |
1 time 45 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Vals Im Bashir
|
Versioner: se alle
2D, Særvisning
|

Den israelske instruktør Ari Folman har lavet en film, der på nytænkende vis fortæller en historie om krig og erindring. 'Waltz with Bashir' er potent og provokerende krigsæstetik i en banebrydende animationsdokumentarform.

Folman har en ven, der hver nat har en tilbagevendende drøm. 26 glubske hunde forfølger ham for at æde ham! Drømmen stammer fra massakren i Beirut, 1982, hvor hundredevis af palæstinensiske civile i flygtningelejrene Sabra og Shatila blev udslettet af hævntørstige, libanesiske falangister.

Vennens drøm sætter gang i en ransagning af Folmans egen fortrængte deltagelse i krigen. Gennem animerede interviews med gamle soldaterkammarater og rekonstruktioner af deres fortrængte oplevelser søger Folman at bearbejde såvel det personlige som kollektive traume.

Resultatet er en voldsom og kunstnerisk imponerende cocktail, der indskriver det kollektive traume op imod den officielle, politiske historieskrivning.

'Waltz with Bashir' var én af de stærkeste og mest omtalte film på dette års Cannes festival, og filmen har vundet en Golden Globe for Bedste udenlandske film.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (98 votes)
4.9
4.5

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "... Ari Folman [udfordrer] alle regler om, hvordan man dokumenterer sandheden om krig, og hvor er det fabelagtigt originalt og flot gjort. Temaet er tungt, og de lange samtalepassager giver indtryk af en tør og utilgængelig film. Men »Waltz with Bashir« er ikke en film til intellektet, det er en film, der taler til hjertet. Og bliver hørt." (Iben Albinus Sabroe) ()

 • BT

  "... er både dokumentar, fiktion og animationsfilm i et, men først og fremmest en på én gang rystende og smuk krigsfilm." (Nikolai Schulz) ()

 • Jyllands-Posten

  "Det er en af de film, som man åbenbart skal gå fra dybt rystet... Blot ryster denne film ikke - i hvert fald ikke undertegnede på hvem, handlingens konstruktion virker mere søgt end fundet." (Johs. H. Christensen) ()

 • Politiken

  "... en milepæl i både halvdokumentarens og animationsfilmens udvikling – og en skamstøtte over al krig mod civilister." (Søren Vinterberg) ()

 • Weekendavisen

  "... med sin radikale dokumentarisme blev den en af sidste års bedste film." (Bo Green Jensen) ()

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
danielauser/10462

Frygtede den ville blive langtrukken, og det var den da også nogle få øjeblikke, men alt i alt så fangede den virkelig. Den var virkelig brutal. Instruktøren lagde ikke fingrene imellem. Filmen indeholder nogle stærke scener med døde/døende dyr og mennesker. Disse brutale scenarier bliver tonet ned med utroligt smukke billeder, musik og monologer. Det hele sluttes af med chokerende TV-optagelser fra flygtninge-lejrene.
Det jeg dog bedst kunne lide var at filmen forholder sig neutral i forhold til Isreal-Palæstina spørgsmålet. En svær balance gang, når man tænker på hvilket ømtåleligt emne instruktøren har kastet sig ud i.
Efter filmen var hele salen stille i flere minuter. Den havde tydeligt påvirket alle.
Det er helt klart en film jeg gerne vil se igen!

Anonymuser/0

Jeg var meget spændt på filmen, da jeg i det daglige har meget lidt til overs for de Israelske besættelser og hele deres indstiilling til andre mennesker, jeg må sige at filmen filmen gav en indblik i en psyke, viste lidt af hvad det er krig med videre gør ved et menneske - tror kun den virkede så stærkt fordi det var en animationsfilm, kan ikke forestille mig den som spillefilm - jeg syntes dog at den, igen, totalt fralagde Israel noget ansvar i forhold til de hændelser den kredser om......
Jeg vil klart anbefale filmen til andre

Stig

Det var med en vis forventning, jeg gik ind itil Waltz with Bazir. Jeg har været i Israel flere gange, og er bekendt med den massakre, som filmen kredser om. Den er bragende godt animeret, men for mig virker formen ikke vellykket. Det kunne nok ikke være lavet som almindelig film, men måske skulle man så have ladet være. Jeg vil ikke umiddelbart anbefale filmen til nogen.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.