Cookie- og Privatlivspolitik

Milk

Tilladt for børn over 11 år

Se mere på medierådet.dk
30.01.2009
| |
2 timer 8 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Milk
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning
|

'Milk' er den virkelige historie om bøsserettighedsforkæmperen, politikeren, helten og fænomenet Harvey Milk, hvis mod ændrede mange menneskers liv.

Harvey Milk var den første erklærede homoseksuelle politiker, der blev valgt til et offentligt embede i USA.

Stedet var San Francisco og året var 1977, og Harvey Milk stod på randen af en ny tid efter selv at have skabt et politisk gennembrud for homoseksuelles rettigheder og menneskerettigheder generelt.

Sean Penn spiller Harvey Milk, og Josh Brolin, James Brolin og Emile Hirsch supplerer med stærke biroller i Gus Van Sants (Elephant) nye film.

'Milk' er nomineret til 8 Oscars bl.a. for:

Bedste film
Bedste instruktion
Bedste mandlige hovedrolle (Sean Penn)
Bedste mandlige birolle (Josh Brolin)
Bedste manuskript

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (692 votes)
4.9
5

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Men solidt håndværk er den, og Sean Penns bevægende indsats gør den værd at se". (Ebbe Iversen) ()

 • Ekstra Bladet

  "... alle gør det godt, men det er og bliver Penns film. Må han og budskabet få et stort publikum". (Henrik Queitsch) ()

 • Politiken

  "Gus Van Sant sætter den foreløbige krone på sit værk". (Kim Skotte) ()

 • Weekendavisen

  "'Milk' er en helt igennem vellykket film". (Bo Green Jensen) ()

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Berit I Hanssonuser/8193

Det politiske spil kan ofte være dræbende kedelig, men denne gang føres valgkampen med livet som indsats - og det styrer filmen mod toppen. Prikken over i'et, kransekagefiguren på lagkagen er unægtelig Sean Penn, der spiller fremragende i rollen som 100% gay.

Hvorfor San Fran er verdens største bøsse-by (skarpt efterfulgt af dejlige Sydney) står nu soleklart. Det var her, at opråbet startede.

See den - det skal du da!

Januser/340197

Milk handler om en kommunalpolitiker lige som mig - men her hører sammenligningen så også op.

Harvey Milk var den første erklærede homoseksuelle, der blev valgt til et offentligt embede i USA. Det er ikke så længe siden - 70'erne - men det føles som en evighed.

I dag er det helt sædvanligt med homoseksuelle politikere - (næsten) ingen kunne drømme om at diskvalificere en politiker p.g.a. vedkommendes seksuelle præferencer. Sådan var det ikke i USA i 70'erne - og sådan er det i øvrigt ikke den dag i dag i en række lande.

Dengang var det - bogstaveligt talt - med livet som indsats, at man åbent sprang ud af skabet og oven i købet havde den frækhed at stille op til kommunalvalget som bøsse eller lesbisk. Dengang var der love, som tillod skoler at afskedige homoseksuelle lærere med den begrundelse, at de havde dårlig indflydelse på eleverne, at de i virkeligheden arbejdede for at omvende de stakkels børn.

Harvey Milk kæmpede for disse ord fra den amerikanske uafhængighedserklæring: Vi anser disse sandheder for selvindlysende, at alle mennesker er skabt lige, og at de af deres Skaber har fået visse umistelige rettigheder, heriblandt retten til liv, frihed og stræben efter lykke.

Et ultraliberalt synspunkt - lighed for loven - for alle uanset race, køn, religion og seksuel orientering.

Hans modstandere var religiøse fundamentalister - datidens svar på Søren Krarup.

Harvey Milk kæmper for at komme med i kommunalbestyrelsen - valg efter valg, og til sidst lykkes det. Det er en kamp, det er let at sætte sig ind i som Venstremand på det konservative Frederiksberg, der stillede op første gang i 1985 og først blev valgt ind 12 år senere! Det er let at føle med Harvey Milk, da de forskellige valgsejre er i hus. Glæden og begejstringen - og omvendt den enorme skuffelse, når det ikke lykkes.

Her holder sammenligningerne til gengæld op. Jeg tilhører ingen minoritet, og selv hvis jeg gjorde, ville jeg ikke opleve de problemer, som Harvey Milk oplevede. Harvey Milk diskuterer i en af filmens centrale scener med en af sine kollegaer fra kommunalbestyrelsen i San Fransisco, som misunder Harvey Milk, at han har en sag. Milk svarer, at det ikke er en "sag" - men selve hans eksistensberettigelse som menneske, der er på spil. Jeg har i øvrigt heller ikke prøvet at stå på trappen til rådhuset og holde tale til en tusindtallig flok af vrede demonstranter - og så ellers få dem til at følge mit mindste vink. Tanken er tillokkende, men desværre ikke realistisk. Til gengæld er der heller ingen, der har skudt på mig.

Milk er en fantastisk film - med et liberalt budskab. Se den - og hvis jeg til sidst skal forsøge at lege filmanmelder, så fortjener Sean Penn sin Oscar. Det kan jeg sige uden at have set Mickey Rourke i The Wrestler endnu, for det er ganske enkelt umuligt at forestille sig, at nogen skuespiller i år kan overgå Sean Penns præstation.

Jan E. Jørgensen (V)
medlem af Frederiksberg Kommunalbestyrelse

Henriette Vagneruser/284136

Det er en meget ærlig og rørende film, der er blevet begået. Synes den bliver båret flot af Sean Penn, der formår ikke at overspille sin rolle overhovedet. Birollerne fungerer også rigtigt godt og jeg synes det giver et meget troværdigt udtryk. Desuden er det temmelig befriende, at rullegardinet ikke bliver trukket ned når to mænd kysser hinanden...

Sarah J. Parkeruser/14884

Sean Penn er fantastisk i denne film og formår virkelig at levere varen og få en til at føle dig som en del af det forfærdelige der desværre hændte for Harvey Milk!
Jeg har efter at have set filmen 2 gange, samme fornemmelse og det er klart en af de bedste film jeg nogensinde har set. At det desværre er en sand historie gør at man samtidig sidder tilbage med en klump i halsen bagefter og lige skal sluge at tingene faktisk har fundet sted.
Men helt igennem fantastisk film og lækkert skuespil!

Anna

Efter at have hørt den skulle være favorit til bedste film og en kollegas begejstring for Milk, skulle jeg da også ind at se den. Filmen gik i en af de små sale (39 sæder, Metropol Århus) og der var ikke et sæde ledigt. Filmen var god, ganske god, ikke en finger at sætte på noget. Jeg synes den var klippet flot sammen (Man ser flere gange Sean Penn foran noget, der kun kan have været "virkelige" optagelser fra 70'erne). Den fangede mig bare ikke rigtig. Jeg følte ikke rigtig med figurerne, jeg var virkelig bare tilskuer. Jeg er godt klar over, jeg selvfølgelig bare er tilskuer, men nogle film formår alligevel at "hive" ind med ind i handlingen. Denne var desværre bare ikke en af dem..

Movie-fanatic

Sean Penn er, som jeg altid syntes at han er, sublim! Filmen var ikke noget jeg så frem til! Jeg kender dokumentarfilmen, artiklerne og bogen bag de sørgelige begivenheder, og frygtede en sentimental og savlende, klynke-film! DER blev jeg da for alvor overrasket! Der er både kraft og saft i den flotte film, der trods lidt rodet klipning, med dokumentariske klip, flotte digitale kopieringer af nye billeder, klippet ind i ældre filmrester - overlever hele vejen igennem!
Amerianerne har det med at sovse denne type film ind i sukker og kvalm sentimalitet, men den her aflevering er "bullseye", og noget som den amerikanske filmindustri burde tage ved lære af! En sublim oplevelse : )

Nina

Filmen er rigtig god, og det er helt berettiget at Sean Penn er nomineret til en Oscar, håber han vinder den, for hans skuespil fænger fra start og lige til det tragiske øjeblik, hvor han bliver skudt...

Pemba

filmen er helt klart noget man skal se! den er fantastisk og sean penn spiller helt utroligt jeg håber han får en oscar for rollen her den 22 !

Tranberguser/11679

MILK er en vidunderlig blanding af Van Sants lidt specielle tilgang til filmkunsten og Harvey Milks ekstraordinære liv, der møder en dramatisk og brat slutning.
Udover en altoverskyggende, über præstation af Sean Penn er resten af filmens cast utrolig gode, specielt Josh Brolin om den forvirrede og frustrede skabsbøsse Dan White.

Derudover er en af filmens største styrker Danny Elfmans musik, der akkompagnerer filmens til fulde. Han har seriøst gode chancer for at vinde for Bedste Originale Score til den kommende oscaruddeling.

"Sean Penn spiller ikke bare Harvey Milk, han bliver Harvey Milk" - den ægte, nu 50-årige Cleve Jones efter han besøgte settet under en af Penns scener.

Susanneuser/830646

Denne film fangede fra start til slut og det glæder mig at vi tog til København for at se den, selvom vi ellers går i biografen i Hillerød....
Den fortjener et stort publikum, man kan ikke andet end bliver rørt af Sean Penn som den sympatiske Milk.
Der er så mange ting at tænke over, kloge ord og gode skuespilpræstationer i hele filmen.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.