Cookie- og Privatlivspolitik

Ustyrlig

Tilladt for børn over 11 år
Filmen indeholder mange dramatiske scener, hvor personerne er ulykkelige, græder og bryder psykisk sammen. Den indeholder flere voldsomme scener, hvor en person overmandes, fastholdes, slæbes bort og bæltefikseres, og hvor personen føler sig magtesløs og skriger på hjælp. Desuden indgår der en scene med en druknet person. Filmen indeholder også scener, hvor personerne har sex. Da filmen foregår i et realistisk skildret historisk miljø med en tydelig distance til nutiden, og da ingen af scenerne er udpenslede, vurderes den til kun at kunne virke grænseoverskridende eller skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
09.03.2023
| |
2 timer 15 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Ustyrlig
|
Versioner: se alle
2D, Danske undertekster, Babybio, Seniorbio, Strikkebio, Særvisning
|
Billetter

Det danske drama 'Ustyrlig' handler om den 17-årige Maren, der er vild og uregerlig.

Hun lever i 1933, hvor samfundet har særlige forventninger til, hvordan unge kvinder skal opføre sig. Maren, der ikke passer ind i tidens normer, bliver derfor sendt på kvindeanstalten Sprogø for at blive tilpasset. 

Her møder hun Sørine, der efter seks år på Sprogø, har tilpasset sig samfundet og anstaltens spilleregler. Opholdet har dog den modsatte effekt på Maren, der får tændt en gnist i Sørine. De to kvinder opbygger et venskab, som ender med at få store konsekvenser for dem begge. 

Filmen, som er instrueret af Malou Reymann, der fik sit gennembrud med sin første spillefilm En helt almindelig familie i 2020. 

På rollelisten til denne film finder man kendte ansigter som bl.a. Danica Curcic (Fasandræberne, Murina) og Lene Maria Christensen (Undtagelsen, Rose).

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (129 votes)
4.9
5

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Børsen

  "Det er et sort kapitel i danmarkshistorien, men det er et vigtigt kapitel at italesætte, og når det gøres med så stor tæft som i 'Ustyrlig' bliver det ikke bedrevidende, men en almen menneskelig historie." (Michael Solgaard)

 • Ekstra Bladet

  "'Ustyrlig' er en sindsoprivende fortælling om statens overgreb på de 'erotisk forstyrrede' kvinder, som blev anbragt på Sprogø. Instruktør Malou Reymann forløser et skamfuldt stykke danmarkshistorie til perfektion." (René Fredensborg)

 • Filmmagasinet Ekko

  "Med 'Ustyrlig' markerer Malou Reymann sig som en af de mest spændende stemmer i dansk film. [...] 'Ustyrlig' er en fortidsfortælling gennemstrømmet af vrede, et angreb på institutionel misogyni, der føles lige så aktuel i dag som for 90 år siden." (Max Borg)

 • Information

  "Det er blikkene, der fortæller ufrihedens historie i Malou Reymanns film om kvindehjemmet på Sprogø. De fortvivlede, vrede og resignerede øjne stirrer helt ind i vores tid." (Anita Brask Rasmussen)

 • Kristeligt Dagblad

  "Der er al mulig grund til at fortælle om Kvindeanstalten Sprogø og om social kontrol med kvinder. Men næste gang må fortællingen gerne byde på flere overraskelser og udfordringer." (Per Juul Carlsen)

 • Politiken

  "'Ustyrlig' fortæller et vigtigt stykke Danmarks- og kvindehistorie og gør det med en følelsesladning, som gør det umuligt at sidde den overhørig." (Kim Skotte)

 • Soundvenue

  "'Ustyrlig' løfter på mesterlig vis et stykke fortrængt danmarkshistorie frem i lyset, så man græmmes. [...] Den slår også en knyttet næve for den personlige frihed – og for kærligheden mellem veninder, mødrene og deres børn." (Thea Torp)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
susanne

fantastisk film
gribende og ret hård så husk at give til til at snakke om den bagefter

Ann

Ekstremt god og vigtig film !

Den her film bør vises i skolerne som en del af pensum !

Håber jeg virkelig den bliver.

Den indeholder emner der er relevant i forhold til kvindekamp, ligestilling og menneskerettigheder, ikke bare dengang, men også i dag.

Samtalen om eugenik (race- og arvehygiejne) bliver aldrig forældet, da den ofte bruges til politisk propaganda og til at gøre sorte får ud af mindretal, minoriteter og folk der er dårligere socialt og økonomisk stillede i vores samfund (deriblandt kønsmæssigt og psykisk syge mennesker, arbejdsløse der er knækket, faldet uden for systemet og bliver politiske syndebukke og smidt ind i et system og såkaldt behandling der gør dem mere syge end raske).

Den her film er virkelig god til at illustrere det fra kvindernes synsvinkel og få tilskueren til at sætte sig i deres sted.

Den vil give folk et indblik i, hvordan det er at blive set ned på som mindre end den anden halvdel af befolkningen, som mindre end et menneske, når man bliver dømt som psykisk syg eller dengang "retarderet", og hvorfor kvindekampen bliver kæmpet og snakket om og stadig er vigtig at kæmpe for i dag. Selvom den til tider, for nogle, kan synes at være knap så umiddelbart "nødvendig" som den var engang, hvis ikke de har mærket forskellen på egen krop.

Så er det stadig IKKE OKAY og der skal stadig kæmpes. At være opmærksom på, at det folk kalder psykisk sygdom til tider, er helt normale reaktioner på at man lever under tilstande, der ikke er eller var OKAY. At kvinder og folk har RET til at reagere og være vrede og være påvirket når de ikke bliver behandlet okay. Og ikke mindst at det skal ændres !

Det er vigtigt at huske historien og alle de mennesker der måtte lide, gå til grunde og kæmpe for deres liv og for at ændre systemet, der holdt og holder den ene halvdel af befolkningen nede og især de dårligere stillet som kæmpede mest.

Det er en evig kamp for ligestilling, retfærdighed og mod dehumanisering, objektivisering, infantilisering, ableism etc.

Som en anden sagde her på siden "those who forget history, are doomed to repeat it!"

Peruser/694587

Så filmen til forpremiere 7. feb i VIFTEN, Rødovre.

Mener at især Jessica Dinnage og Emilie Kroyer Koppel står til en Bodil hver.

Lene Maria Christensen ku' også komme på tale, foruden Malou Reymann.

Peruser/694587

TheDayDreamer

Det er RIGTIG godt at den Kellerske tanke og ideologi bliver belyst! Det er et kapitel af vores Danmark historie vi så absolut ikke man glemme (those who forget history, are doomed to repeat it!).

Indtil nu er emnet kun blevet belyst på film via afdeling Q filmen "Journal 64", men jeg er spændt på at få et mere intenst og sandfærdigt indblik af den bid af vores historie. 1930'ernes "åndssvagehjem" belyser i al sin gru, at tanken om racehygiejne og racerenhed også har været en del af den danske velfærdsstat, og det skal fremtidige generationer også vide!

Til de interesserede kan nævnes DR2 dokumentaren "Et sted, to verdener", som også kommer godt rundt om emnet

https://www.dr.dk/drtv/episode/et-sted-to-verdener_-anstalten-1932_336963

Forhåbentlig kommer der snart en trailer til filmen!

https://youtube.com/watch?v=LJAHz3DJuM8&feature=shares

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.